@article { author = {Hosseini, Seid Vali and Taheri, Ali and Oujifard, Amin}, title = {Effect of Gamma Radiation on the Microbial Characteristics of Golden Gray Mullet (Lizaaurata) Fillet during Chilled Storage (4°C)}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {66}, number = {1}, pages = {27-39}, year = {2013}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2013.35461}, abstract = {Golden gray mullet (Lizaaurata) is one of the valuable fishes inhabited in Caspian Sea, whichis captured in large volumes in northern parts of Iran. However, similar to other fishes, Goldengray mullet is susceptible to bacterial spoilage and the quality of the fish will be degradedduring the storage time. Therefore, the purpose of the present study was to investigate theeffects of gamma radiation, as a non-thermal fish processing method, on the microbiologicalproperties and shelf-life extension of Golden gray mullet fillets during chilled storage (4°C).Experimental fish were filleted, irradiated at different doses (0, 1, 2, 3 and 5 kGy) and thenstored in refrigerator for 35 days. Microbial quality changes were evaluated by enumeration oftotal viable count (TVC), Pseudomonas, Lactic acid bacteria (LAB), H2S producing bacteriaand Enterobacteriaceae over the experimental period on the day of 1, 5, 10, 15, 20, 25, 30and 35. The results obtained from this study showed that the shelf life of Golden gray mulletstored at the refrigeration temperature, as determined by overall microbial load, is 10 days fornon-irradiated Golden gray mullet. However, samples treated with gamma irradiation showedbetter quality during storage. The results revealed that radiation at a high dose (5 kGy) wasinhibited the growth of microorganisms, and irradiation at a medium dose of 3 kGy couldbe used to control the microbial load indices of Golden gray mullet for up to 35 days at therefrigeration temperature without adverse effects on the fish quality and acceptability.}, keywords = {gamma ray,golden gray mullet (Lizaaurata),Microbial Quality,shelf-life}, title_fa = {بررسی تأثیر پرتودهی با اشعة گاما در بار میکروبی فیلۀ ماهی کفال طلایی (Liza aurata) طی دورۀ نگهداری در یخچال (°C 4+)}, abstract_fa = {ماهی کفال طلایی (Liza aurata) از جمله ماهیان با ارزش غذایی و اقتصادی دریای خزر است که در استان‌های شمالی ایران به مقدار زیاد صید می‌شود، اما همانند سایر ماهیان در برابر عوامل فساد، به‌ویژه فساد باکتریایی، آسیب‌پذیر است. در این پژوهش کارایی تکنیک پرتودهی با اشعة گاما، به‌منزلة یکی از روش‌های غیر حرارتی فرآوری آبزیان، در کاهش بار باکتریایی و افزایش مدت ماندگاری فیلۀ ماهی کفال طلایی طی 35 روز نگهداری در یخچال (°C 4+) بررسی می‌شود. نمونه‌ها با دُزهای مختلف اشعة گاما (دُزهای 0 (شاهد)، 1، 2، 3، و 5 کیلوگری) پرتودهی شدند و سپس، طی 35 روز نگهداری در یخچال و در فواصل زمانی (تازه) 1، 5، 10، 15، 20، 25، 30، و 35 روز مورد آزمایشات میکروبی (شامل اندازه‌گیری بار باکتریایی کل، سودوموناس‌ها، باکتری‌های تولیدکنندۀ اسید لاکتیک، باکتری‌های تولیدکنندۀ گاز H2S، و انتروباکتریاسه) قرار گرفتند. نتایج آنالیز عوامل میکروبی گوناگون نشان داد که فیلۀ ماهی کفال طلایی بدون مواجهه با اشعة گاما (شاهد) به مدت 10 روز قابلیت مصرف دارد، اما زمانی که در معرض اشعة گاما قرار گیرد، قابلیت ماندگاری آن برای مصرف‌کنندگان افزایش می‌یابد (P<0.05) که میزان آن به شدت دُز به‌کار رفته بستگی دارد. نتایج نشان داد که از بین دُزهای مورد استفاده دُز 3 کیلوگری برای کاهش بار باکتریایی و افزایش مدت نگهداری فیلۀ ماهی کفال طلایی در دمای یخچال بهترین نتیجه را به‌دنبال داشته است و بنابراین، استفاده از آن برای حصول به منظور فوق در فیلۀ ماهی کفال طلایی در شرایط یخچال پیشنهاد می‌شود.}, keywords_fa = {ماهی کفال طلایی,اشعة گاما,کیفیت میکروبی,مدت ماندگاری}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35461.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35461_aca5f8655aa75a2fcf2a746cc62ebd9a.pdf} }