@article { author = {anoosheh, narges and Madani, Rasool and Hosseini, Seyed Vali and Zamani, Abbas and Emami, Tara}, title = {Purification of lipase from the foregut of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {67}, number = {3}, pages = {319-328}, year = {2014}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2014.52407}, abstract = {Aquatics have been considered as resource for extract of enzymes such as lipase in past years. Visceraof rainbow trout are a very good resource for the isolation of enzyme. In this study, lipase enzyme waspurified from the foregut of rainbow trout. For purification, was used the acetone to defat, ammoniumsulphate for precipitation, ultrafiltration to concentration and chromatography of gel filtration in orderto isolation. Enzyme activity with Nitrophenyl palmitate as substrate and protein of this enzyme byLowry method were assessed in the different steps of purification. In this study, parameters such aspurification efficiency and the purified was examined. The results showed that in the last step ofpurification, enzyme activity and enzyme protein were 6.171 U/ml and 0.53 mg/ml, respectively,purification efficiency was 7.53% and the purified was 5.49. The molecular weight of lipase wasdetermined by SDS-PAGE 32 KDa. Based on this research it can be concluded that the lipase in theintestines of rainbow trout has been useful as an additive in the future can be considered relatedindustries and in Biotechnology Research.}, keywords = {chromatography,Enzyme activity,fish waste,Lipase}, title_fa = {تخلیص آنزیم لیپاز از بخش قدامی رودۀ ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {در سال‌های اخیر آبزیان به‌منزلۀ منبع استخراج آنزیم‎هایی مانند لیپاز مورد توجه قرار گرفته‎اند. امعا و احشای ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان منبع بسیار مناسبی برای جداسازی آنزیم‎ است. در این تحقیق، آنزیم لیپاز از بخش قدامی رودۀ ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان تخلیص شد. برای تخلیص، از استون برای چربی‎زدایی، از آمونیوم سولفات برای راسب‌سازی، از اولترافیلتراسیون برای تغلیظ نمونه و از ستون کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون برای جداسازی آنزیم موردنظر استفاده شد. میزان فعالیت آنزیم لیپاز تخلیص‌شده با استفاده از پارانیتروفنیل پالمیتات به‌منزلۀ سوبسترا و میزان پروتئین این آنزیم با استفاده از روش لوری، در مراحل مختلف تخلیص سنجش شد. در این تحقیق پارامترهایی مانند درصد بازده و میزان تخلیص نیز در هر مرحله بررسی شد. نتایج نشان داد در آخرین مرحلۀ تخلیص، میزان فعالیت و پروتئین آنزیم به ترتیب 171/6 واحد در میلی‌لیتر و 53/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر، درصد بازده تخلیص برابر با 53/7 و میزان تخلیص برابر با 49/5 بود. وزن مولکولی آنزیم تخلیص‌شده با استفاده از روش SDS-PAGE، 32 کیلو دالتون تعیین شد. بر اساس این تحقیق می‎توان نتیجه گرفت که آنزیم لیپاز رودۀ ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان دارای کارایی مناسبی است و می‎تواند در آینده به‌منزلۀ مادۀ افزودنی در صنایع مرتبط و تحقیقات بیوتکنولوژی مورد توجه قرار گیرد.}, keywords_fa = {ضایعات ماهی,فعالیت آنزیم,کروماتوگرافی,لیپاز}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_52407.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_52407_503dce0f3ddca7e6878d594162a35c12.pdf} }