@article { author = {Yar Ahmadi;, Peyman and Farahmand, Hamid and Kolango Miyandare;, Hamed and Mirvaghefi, Ali Reza}, title = {Hematological and serum biochemical profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed immunogen}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {67}, number = {3}, pages = {455-465}, year = {2014}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2014.52422}, abstract = {Current use of prebiotic as indigestible feed additive improves health statues of host, instead of drugand chemical material in aquaculture. The aim of this experiment was to investigate the effect of2g.kg-1 prebiotic immunogene on hematological, biochemical and some serum enzymes parameter ofrainbow trout after 7 weeks feeding. Hundred and twenty rainbow trout (81.65 ± 1.49 g) Afterchecking the health status and acclimatized to laboratory condition for 10 days, they were equallystocked in six fiberglass tanks (1000 L) assigned to two levels (0 and 2 g kg-1) of Immunogen(commercial prebiotic, ICC Co; USA) with three replicates. During the experimental trial (7 weeks)fish were hand-fed (2% of BW) twice daily (09:00 and 17:00). At the end of trial the blood wascollected using a hypodermic syringe from the caudal blood vessels and was used to evaluate thehematological and biochemical parameter. The results of this experiment indicated that somehematological parameter such as RBC, Hb, MCH, MCV and MCHC were not affected by immunogen(p>0.05), but the Hct and WBC were increased in rainbow trout immunogen (P<0.05).Consideringserum biochemical parameter it was observed that in the group fed with prebiotic immunogenincreased the level of glucose (P<0.05), Although the level of triglyceride and serum total proteinwere not affected, but the level of serum cholesterol was increased in group fed with prebioticimmunogen (P>0.05). The results indicated that administration of immunogen no effect on ALT, AST,LDH and ALP levels. These results indicate that fish blood parameters and serum biochemical profilescould be affected by immunogen, which should be taken into account in future studies.}, keywords = {hematological parameters,Immunogen,Prebiotic,Rainbow trout,serum biochemical profile}, title_fa = {مطالعۀ پروفایل هماتولوژی و بیوشیمی سرم قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه‌شده با ایمونوژن}, abstract_fa = {امروزه پربیوتیک‌ها در نقش مکمل‌های غذایی غیر قابل هضم که سلامت گونۀ میزبان را بهبود می‌دهند، جایگزین دارو‌ها و مواد شیمیایی شده‌اند، بنابراین آزمایش اخیر با هدف بررسی اثر 2/0 درصد پربیوتیک ایمونوژن در جیره به مدت 7 هفته در برخی پارامترهای هماتولوژی و پروفایل بیوشیمی سرم قزل‌آلای رنگین‌کمان با میانگین وزنی 45/1±65/81 گرم انجام گرفت. 120 ماهی پس از دورۀ آداپتاسیون به مدت 10 روز در 6 عدد تانک فایبرگلاس 1000 لیتری به طور تصادفی تقسیم شدند. 2 جیرۀ غذایی با سطوح انرژی و نیتروژن یکسان با 2 سطح مختلف پربیوتیک ایمونوژن (0/0 و 2/0 درصد به پیشنهاد کمپانی ICC) آماده شد. غذا‌دهی روزانه در ساعت 9 و 17 به میزان 2 درصد وزن بدن انجام می‌شد. در پایان دورۀ آزمایش از 3 عدد ماهی به ظاهر سالم در هر تکرار خونگیری به عمل آمد. در خصوص فاکتورهای هماتولوژی مشاهده شد که بین گروه‌ها تعداد کل گلبول قرمز، هموگلوبین، MCV، MCH و MCHC هیچ اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0>p)، اما در گروه تغذیه‌شده با پربیوتیک ایمونوژن تعداد کل لکوسیت‌ها و درصد هماتوکریت به شکل معناداری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافته بود (05/0>p). در خصوص پارامترهای بیوشیمی سرم مشخص شد که در گروه تغذیه‌شده با پربیوتیک ایمونوژن سطح گلوکز به شکل معناداری افزایش یافته بود (05/0>p). سطح تری گلیسیرید و پروتئین کل تفاوت معناداری نداشت، اما سطح کلسترول به شکل معناداری کاهش یافته بود (05/0>p). در خصوص آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و آلکالین فسفاتاز (ALP) سنجش‌شده در سرم بین 2 گروه هیچ تفاوتی مشاهده نشد (P>0.05).}, keywords_fa = {ایمونوژن,پارامترهای بیوشیمی سرم,پربیوتیک,قزل‌آلای رنگین‌کمان,هماتولوژی}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_52422.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_52422_29bf8222b5a2285120db3570bdb04248.pdf} }