@article { author = {Neissi, Alireza and GholamReza, Rafiee and Mohammad Ali, Nematollahi and Seyyed Hadi, Razavi}, title = {Probiotic effects of Pediococcus acidilactici to enhance growth indices, gastric enzymes activity and chemical analyzed of whole body (%dry matter basis) in Green Terror fish (Aequidens rivulatus)}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {68}, number = {4}, pages = {635-648}, year = {2015}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2015.57256}, abstract = {In an eight-week time period, the implications of Pediococcus acidilactici, as a probiotic, were examined on growth index and the activity of gastric enzymes of Aequidens rivulatus (green terror) (0.388±0.0021) in a completely randomized system. The fishes were input into nine oval-shaped ponds of 120 liters capacity with the density of about 60 pieces per pond, and fed twice a day. This study include three treatments as 1) control treatment 2) the feed including fish oil and nutrient treatment 3) feed including fish oil complemented with P.acidilactici bacteria. In treatment number three, final weight (3.22 gr), SGR (3.65%/day), FCR (1.45), FER (0.87), PER (0.38) had an improved condition compared with other treatments (p<0.05). Dry matter value (30.81), fat (33.73) and body energy (6217.20) were also improved at the end of the latter treatment (0.05). Moreover, in this case the level of gastric enzymes vis. trypsin (1/82 U/mg protein), amylase (3.04 U/mg protein) and lipase (1.24 U/ mg protein) showed significant difference from other treatments (p<0.05). There was no significant differences between protein and ash levels in all cases (p>0.05). Given what is concluded, P.acidilactici has a positive effect on growth index and the activity of gastric enzymes of green terror fish and this bacteria could be used in culturing ornamental fishes as a probiotic in order to improve growth indices and feed digestion.      }, keywords = {Aequidens rivulatus (green terror),P.acidilactici,Probiotic,Growth index,gastric enzymes,body decomposition}, title_fa = {تأثیر پروبیوتیکی باکتری Pediococcus acidilactici در شاخص‌های رشد، فعالیت آنزیمی دستگاه گوارش و ترکیب بیوشیمیایی کل لاشة بچه‌ماهی گرین‌ترور Aequidens rivulatus (Günther, 1860}, abstract_fa = {در دورة تغذیه‌ای هشت‌هفته‌ای اثر پروبیوتیکی باکتری Pediococcus acidilactici در شاخص‌های رشد و فعالیت آنزیم‌های گوارشی و ترکیبات لاشة ماهی گرین‌ترور (green terror)Aequidens rivulatus  (0021/0±388/0) در قالب طرحی کاملاً تصادفی بررسی شد. ماهی‌های تهیه‌شده با تراکم 60 قطعه بچه‌ماهی گرین‌ترور به 9 مخزن 120 لیتری فایبرگلاس بیضی‌شکل وارد و روزانه دو بار تا حد سیری تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1 به‌منزلة تیمار شاهد، تیمار 2 تغذیه‌شده با جیرة غذایی حاوی روغن ماهی و تیمار 3 تغذیه‌شده با جیرة غذایی حاوی روغن ماهی و باکتری Pediococcus acidilactici بودند. بعد از اندازه‌گیری شاخص‌های رشدی در تیمار 3 وزن نهایی (22/3 گرم)، SGR (%/day 65/3)، FCR (45/1)، FER (87/0)، PER (38/0) نسبت به تیمارهای دیگر بهتر بود (05/0  p<). میزان مادة خشک (81/30)، چربی (73/33) و انرژی لاشه (20/6217) نیز در تیمار 3 به طور معنی‌داری در پایان آزمایش افزایش یافت (05/0  p<). همچنین، اختلاف معنی‌داری بین میزان پروتئین و خاکستر در بین تیمارهای آزمایش وجود نداشت (05/0  p<). در تیمار 3 میزان آنزیم‌های گوارشی تریپسین (U/mg protein−1 82 /1)، آمیلاز (U/mg protein−1 04/3) و لیپاز (U/mg protein−1 24/1) اختلاف معنی‌داری را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0  p<). بنا بر نتایج این تحقیق باکتری acidilacticiPediococcus  تأثیر مثبتی در شاخص‌های رشد و فعالیت آنزیم‌های گوارشی ماهی گرین‌ترور دارد و این باکتری را می‌توان در پرورش این گونه ماهی زینتی، به‌منزلة پروبیوتیک، به کار برد.     ‍‍}, keywords_fa = {آنزیم‌های گوارشی,پروبیوتیک,تجزیة لاشه,شاخص رشد,گرین‌ترور,acidilacticiPediococcus}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57256.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57256_6f34c7e8b7dae3df9efc0a3580fad189.pdf} }