@article { author = {Rezaeeian, Hannaneh and Hosseini, Seyed Vali and Motalebi Moghanjoghi, Abbas Ali and Mirvaghefi, Ali Reza}, title = {Evaluation of the Antimicrobial Activity of Sea Cucumber (Holothuria Leucospilota) Extract on the Shelf-Life of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) Fillets during Refrigerated Storage}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {69}, number = {1}, pages = {29-37}, year = {2016}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2016.57888}, abstract = {In this study, the antimicrobial effect of sea cucumber extract (0.5, 1 and 2%) on the microbial population of rainbow trout fillets during refrigerated storage was examined. Fillets were stored for 16 days and every 4 days microbial tests (including total bacterial load, Pseudomonas, Enterobacteriaceae and H2S producing bacteria) were performed on the samples. Results showed that there was no significant difference (P > 0.05) for the total bacterial load in all treatments during the storage time. For the samples treated with the extract, Pseudomonas, Enterobacteriaceae and H2S producing bacterial count was significantly (P < 0.05) lower than the control samples. Also among the different concentrations, 2% of the extract showed the highest antibacterial activity. The findings of this study showed that the sea cucumber extract could be a natural preservative for the storage of fishery products in the short-term storage in cold conditions. }, keywords = {Sea Cucumber Extract,fish,Microbial Quality,Shelf life,storage}, title_fa = {بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره خیار دریایی (Holothuria leucospilota) بر ماندگاری فیله ماهی قزل‎آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بسته‎بندی شده در خلا در شرایط نگهداری در یخچال}, abstract_fa = {در این پژوهش اثر ضد میکروبی عصاره خیار دریایی درغلظت‌های مختلف (0، 5/0، 1 و 2 درصد) بر ماندگاری فیله‎های قزل‎آلای رنگین کمان بسته‎بندی شده در خلا و نگهداری شده در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. فیله‎ها به مدت 16 روز در یخچال (دمای 5/0±4 درجه سانتیگراد) نگهداری و هر 4 روز یکبار آزمون‌های میکروبی (شامل بار باکتریایی کل، سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری‏های تولید کننده سولفید هیدروژن) بر روی نمونه‎ها انجام شد. مقادیر اندازه گیری شدۀ جمعیت سودوموناس‎ها، انتروباکتریاسه و باکتری‎های تولید کنندۀ گاز سولفید هیدروژن در طول دوره نگهداری، در نمونه‎های تیمار شده با عصارۀ خیار دریایی بطور معنی‏داری کمتر از نمونه‎های شاهد بود. همچنین در بین غلظت‎های مختلف عصاره، عصاره 2 درصد بیشترین اثر ضدباکتری را نشان داد. یافته‎های تحقیق حاضر نشان داد که عصاره خیار دریایی احتمالا بواسطه دارا بودن ترکیبات زیستی با خاصیت ضدباکتریایی، می‏تواند بعنوان یک نگهدارنده طبیعی برای فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در زمان نگهداری کوتاه مدت آنها (نگهداری در شرایط سرد مانند نگهداری در یخچال) مورد توجه قرار گیرد. }, keywords_fa = {عصاره خیار دریایی,ماهی,کیفیت میکروبی,نگهداری,ماندگاری}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57888.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57888_6deef83eefb6ea8053278bbff1e1310d.pdf} }