@article { author = {Zeilab, Reza and Abedian Kenari, Abdolmohammad and Esmaily, Amir Hossein}, title = {Effect of Ethanolic Extract of Dill (Anethum graveolens) as a Food Additive on Growth Parameters and Activity of Lysozyme and Complement in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {71}, number = {3}, pages = {246-255}, year = {2018}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2019.263187.1039}, abstract = {In this study, the effect of ethanolic extract of dill (graveolens Anethum) on growth and immunological parameters of rainbow trout fingerlings was evaluated (average initial weight of 12±0.32 g). A basal diet was supplemented with levels of 0 (control), 500, 1000, 1500 and 3000 mg ethanolic extract of dill kg-1 to formulate five experimental diets. After 56 days of feeding trial, fish fed diet with 1000 and 1500 mg kg-1 had the highest final weight compared to control but in terms of feed conversion ratio, specific growth ratio and protein efficiency ratio did not show a significant difference compared to control group. All treatments had a high survival rate and did not show significant differences with each other. The highest activity of lysozyme and complement was observed in the 1500 mg kg-1 treatment but did not significant difference compared to the control group (P>0.05). The results showed that concentrations of 1000 and 1500 mg kg-1 of ethanolic extract of dill increased the weight in these factors and the concentration of 1500 mg kg-1 treatment had better effect on immunity.}, keywords = {Anethum graveolens,Immunological parameters,Growth,Feeding}, title_fa = {اثر عصاره اتانولی گیاه شوید (Anethum graveolens) به عنوان افزودنی غذایی بر پارامترهای رشد و فعالیت لیزوزیم و کمپلمان در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {در این تحقیق اثر عصاره اتانولی شوید بر پارامترهای رشد و شاخص­های لیزوزیم و کمپلمان ماهی قز­­ل ­آلای رنگین ­کمان با میانگین وزن 0/32±12 گرم بررسی شد. ماهی­ ها به روش خوراکی با غلظت­های 500، 1000، 1500 و 3000 میلی­ گرم بر کیلوگرم عصاره شوید به ­مدت 56 روز متوالی تغذیه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطوح 1000 و 1500 میلی­ گرم برکیلوگرم عصاره شوید در شاخص ­های رشد نظیر افزایش وزن دارای تفاوت معنی ­داری با گروه شاهد بود ولی از لحاظ ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه و کارایی پروتئین تفاوت معنی ­داری با گروه شاهد نشان نداد. همچنین همه تیمارها از درصد بازماندگی بالایی برخوردار بودند و با همدیگر تفاوت معنی­ داری نشان ندادند. بیشترین میزان فعالیت لیزوزیم و کمپلمان نیز در گروه تغذیه شده با سطح 1500 میلی­ گرم بر کیلوگرم عصاره مشاهده شد و نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی­ داری  نداشتند (0/05