@article { author = {mirzaee vandkhanghah, maryam and hedayati, seyyed aliakbar and nazeri, Samaneh and Mohammadi Azarm, Hamid and Ghorbani, rasoul}, title = {Effect of copper sulfate on some physiological parameters of ornamental fish food chain in a laboratory model}, journal = {Journal of Fisheries}, volume = {75}, number = {4}, pages = {481-494}, year = {2022}, publisher = {}, issn = {2008-5729}, eissn = {2423-7809}, doi = {10.22059/jfisheries.2022.334535.1295}, abstract = {Due to the increasing of industries on the coast and the development of coastal cities, aquatic ecosystems and species are affected by discharged pollutants, especially heavy metals. After entering aquatic ecosystems, heavy metals accumulate in aquatic tissues, including fish, and eventually enter the food chain, which can enter the human body through feeding on contaminated fish. The aim of this study was to determine the amount of copper as a heavy metal and its transferring during the food chain of ornamental fish to estimate the presence of contaminants in the food chain. So the effect of copper sulfate (CuS04) and its transmission were investigated in the food chain of Artemia franciscana, Danio rerio (Zebra) and Astronotus ocellatus (Oscar).  Initially, lethal concentration of Cu on Artemia was obtained in 24 hours. At the first step, infected Artemia was fed to zebrafish Danio rerio as the second consumer in two separate environments (clean water and water containing 10% of CuS04). At the second step, zebra fish were fed Oscar fish Astronotus ocellatus as the third consumer in two separate environments (unpolluted water and water containing 10% of CuS04). In the last step, CuS04 was measured in the liver tissue of zebrafish and scar. Also, changes in glucose and alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and acid phosphatase (ACP) enzymes were measured. The results of this study showed a significant increase in zebra fish and oscar under different treatments exposed to this heavy metal. In addition, a significant increase was observed in different enzymes (ALT, AST, and ACP) and glucose, which indicates damage to body tissues..}, keywords = {Heavy metal,Biomagnification,Liver Damage,Copper sulfate (CuS04),food chain}, title_fa = {اثر سولفات مس بر شاخص‌های فیزیولوژیک زنجیره غذایی ماهیان زینتی در مدل آزمایشگاهی}, abstract_fa = {به دلیل افزایش استقرار صنایع در سواحل و توسعه شهر‌های ساحلی، اکوسیستم‌های آبی و آبزیان آنها از آلاینده‌های تخلیه شده به ویژه فلزات سنگین تاثیر می‌پذیرند. فلزات سنگین پس از ورود به اکوسیستم‌های آبی و تجمع در بافت‌های آبزیان و از جمله ماهیان، نهایتا از طریق زنجیره غذایی می‌توانند وارد بدن انسان گردند. هدف از این تحقیق تعیین میزان انتقال فلز سنگین مس در طی زنجیره غذایی ماهیان زینتی جهت برآورد حضور آلاینده‌ها در زنجیره غذایی بود. به همین منظور در مطالعه حاضر بزرگنمایی زیستی فلز سنگین سولفات مس (CuS04) و انتقال آن در زنجیره غذایی آرتمیا فرانسیسکانا( Artemia franciscana)، ماهی زبرا (Danio rerio) و ماهی اسکار(Astronotus ocellatus) مورد بررسی قرار گرفت. پس از محاسبه ابتدا غلظت مزمن سولفات مس روی ناپلی آرتمیا در 24 ساعت به دست آمد. در مرحله اول، آرتمیای آلوده مورد تغذیه ماهی زبرا Danio rerio به عنوان مصرف کننده دوم  در دو محیط جداگانه (آب تمیز و آب حاوی مس) قرار داده شد. در مرحله دوم، ماهی زبرا مورد تغذیه ماهی اسکار Astronotus ocellatus به عنوان مصرف کننده سوم در دو محیط جداگانه (آب بدون آلودگی و آب حاوی مس) قرار داده شد. در مرحله آخر، غلظت مس در بافت کبد ماهی زبرا  و اسکار اندازه‌گیری شد. همچنین، تغییرات گلوکز و آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، اسید فسفاتاز (ACP) اندازه‌گیری شد. نتایج این مطالعه افزایش معنی‌داری غلظت مس در بافت کبد ماهی زبرا و اسکار تحت تیمارهای غذایی مختلف در معرض این فلز سنگین را نشان داد. علاوه بر این، افزایش قابل توجهی در غلظت آنزیم‌های مختلف (ALT، AST، ACP) و گلوکز در تیمارهای معرض مس مشاهده شد که می‌تواند نشان‌دهنده آسیب به بافت‌های کبدی باشد.}, keywords_fa = {فلزات سنگین,بزرگ نمایی زیستی,آسیب کبدی,سولفات مس(CuS04),زنجیره غذایی}, url = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90259.html}, eprint = {https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90259_15eedeb4b5930cab5ce3212fc43fcc71.pdf} }