%0 Journal Article %T تخلیص آنزیم لیپاز از بخش قدامی رودۀ ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) %J شیلات %I دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-5729 %A انوشه, نرگس %A مدنی, رسول %A حسینی, سید ولی %A زمانی, عباس %A امامی, تارا %D 2014 %\ 11/22/2014 %V 67 %N 3 %P 319-328 %! تخلیص آنزیم لیپاز از بخش قدامی رودۀ ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) %K ضایعات ماهی %K فعالیت آنزیم %K کروماتوگرافی %K لیپاز %R 10.22059/jfisheries.2014.52407 %X در سال‌های اخیر آبزیان به‌منزلۀ منبع استخراج آنزیم‎هایی مانند لیپاز مورد توجه قرار گرفته‎اند. امعا و احشای ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان منبع بسیار مناسبی برای جداسازی آنزیم‎ است. در این تحقیق، آنزیم لیپاز از بخش قدامی رودۀ ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان تخلیص شد. برای تخلیص، از استون برای چربی‎زدایی، از آمونیوم سولفات برای راسب‌سازی، از اولترافیلتراسیون برای تغلیظ نمونه و از ستون کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون برای جداسازی آنزیم موردنظر استفاده شد. میزان فعالیت آنزیم لیپاز تخلیص‌شده با استفاده از پارانیتروفنیل پالمیتات به‌منزلۀ سوبسترا و میزان پروتئین این آنزیم با استفاده از روش لوری، در مراحل مختلف تخلیص سنجش شد. در این تحقیق پارامترهایی مانند درصد بازده و میزان تخلیص نیز در هر مرحله بررسی شد. نتایج نشان داد در آخرین مرحلۀ تخلیص، میزان فعالیت و پروتئین آنزیم به ترتیب 171/6 واحد در میلی‌لیتر و 53/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر، درصد بازده تخلیص برابر با 53/7 و میزان تخلیص برابر با 49/5 بود. وزن مولکولی آنزیم تخلیص‌شده با استفاده از روش SDS-PAGE، 32 کیلو دالتون تعیین شد. بر اساس این تحقیق می‎توان نتیجه گرفت که آنزیم لیپاز رودۀ ماهی قزل‎آلای رنگین‌کمان دارای کارایی مناسبی است و می‎تواند در آینده به‌منزلۀ مادۀ افزودنی در صنایع مرتبط و تحقیقات بیوتکنولوژی مورد توجه قرار گیرد. %U https://jfisheries.ut.ac.ir/article_52407_503dce0f3ddca7e6878d594162a35c12.pdf