%0 Journal Article %T بهینه‌سازی استخراج عصارة آنتی‌اکسیدانی از جلبک دریایی خلیج فارس (Chaetomorpha sp) با کمک مایکروویو و اولتراسوند و با استفاده از روش پاسخ سطح %J شیلات %I دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-5729 %A سفری, پروا %A رضایی, مسعود %A شویک لو, امیررضا %A باباخانی, آریا %D 2015 %\ 12/22/2015 %V 68 %N 4 %P 555-575 %! بهینه‌سازی استخراج عصارة آنتی‌اکسیدانی از جلبک دریایی خلیج فارس (Chaetomorpha sp) با کمک مایکروویو و اولتراسوند و با استفاده از روش پاسخ سطح %K استخراج به کمک اولتراسوند %K استخراج به کمک مایکروویو %K پلی‌فنول‌ها %K ترکیبات آنتی‌اکسیدانی %K جلبک سبز Chaetomorpha.sp %R 10.22059/jfisheries.2015.57250 %X جلبک Chaetomorpha sp یکی از جلبک‌های سبز خلیج‌فارس است که می‌تواند به‌منزلة منبعی دریایی حاوی آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از جمله پلی‌فنول‌ها باشد. استخراج و کاربرد ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و سایر مواد زیست‌فعال از منابع طبیعی و استفاده از ظرفیت‌های بومی می‌تواند موجب رشد اقتصادی و صنعتی هر منطقه شود. استخراج به کمک مایکروویو و اولتراسوند از جمله روش‌های جدید است و با مزیت‌هایی چون کاهش زمان استخراج و افزایش بهره‌وری انرژی همراه با کاهش تخریب ترکیبات هدف پتانسیل استفاده در آزمایشگاه‌ها را دارد. در این مطالعه برای بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی از جلبک C. sp از طراحی مرکب مرکزی در روش مایکروویو شامل 6 تکرار در نقطة مرکزی و 20 دور آزمایشی و در روش اولتراسوند از طرح باکس بنکن شامل 6 تکرار در نقطة مرکزی و 17 دور آزمایشی استفاده شد. خاصیت آنتی‌اکسیدانی با آزمایش‌های میزان فنول کل، قدرت کاهندگی آهن، فعالیت جذب رادیکال آزاد و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی‌ کل اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی در شرایط بهینه در روش مایکروویو در قدرت 300، زمان َ8 و غلظت استون به آب 25% و در روش اولتراسوند در زمان 30َ، دمای  30 و غلظت اســتون به آب 0 % به دست آمد و میزان فنول به ترتیب 096/1 و 091/1 میلی‌گرم تانیک‌اسید بر گرم پودر جلبکی بود. مقادیر واقعی آزمایشی و مقادیر پیش‌بینی‌شده با نرم‌افزار نیز دارای روابط منطقی بودند که نشان‌دهندة تناسب مدل‌های به‌کاررفته و نیز سازگاری روش پاسخ سطح برای تعیین شرایط بهینه بوده است. همچنین، جلبک C. sp دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بود و به‌منزلة منبعی از فنول‌های طبیعی قابلیت استفاده در صنایع غذایی و دارویی را خواهد داشت.     %U https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57250_b4502a26ffac14b560211cdd2b43e480.pdf