%0 Journal Article %T بررسی اثر تزریق پیش از کشتار عصارۀ مرزنجوش (Origanum Spp.) بر کیفیت ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان نگهداری شده در یخچال (4°C±0.5) %J شیلات %I دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-5729 %A حسینی, سید ولی %A گلچین, نگار %A بهرامی راد, علیرضا %D 2019 %\ 11/22/2019 %V 72 %N 3 %P 235-245 %! بررسی اثر تزریق پیش از کشتار عصارۀ مرزنجوش (Origanum Spp.) بر کیفیت ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان نگهداری شده در یخچال (4°C±0.5) %K مرزنجوش %K کیفیت ماهی %K قزل آلا %K نگهداری در شرایط یخچال %K عصاره گیاهی %R 10.22059/jfisheries.2020.248541.1010 %X هدف از این پژوهش، بررسی اثر نگه­دارندگی عصاره گیاه مرزنجوش در غلظت­های مختلف (0، 3، 6 و 9 درصد) به صورت تزریق پیش از کشتار بر میزان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین‌کمان در شرایط نگهداری در یخچال بود. برای این منظور ابتدا از ماهیان زندۀ مورد آزمایش 2 میلی لیتر خون خارج و به سرعت 2 میلی لیتر از غلظت­های مختلف عصاره مرزنجوش به هر یک از نمونه­های مورد بررسی تزریق گردید. 30 دقیقه پس از تزریق، ماهیان کشته (با خارج کردن از آب)، فیله و آنگاه به مدت 16 روز در یخچال نگهداری شدند. در طی دورۀ نگهداری و در روزهای 1، 4، 7، 10، 13 و 16، کیفیت نمونه­هااز نظر شاخص­های pH، فساد ثانویه اکسیداسیون چربی (شاخص تیوباربیتوریک اسید)، آهن هِم و مجموع ترکیبات ازتۀ فرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تزریق عصاره مرزنجوش پیش از کشتار به طور معنی‌داری بر کیفیت ماندگاری ماهیان تیمار شده تأثیر داشته و شدت فساد را در ماهیان تیمار شده به تعویق می­اندازد. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان حفظ کیفیت فیله ماهی قزل­آلای رنگین‌کمان و غلظت عصاره مرزنجوش تزریق شده، رابطه مستقیمی وجود دارد. از همین رو با توجه به نتایج بدست آمده استفاده از عصارۀ مرزنجوش (تزریق تا 9 درصد) برای افزایش ماندگاری فیلۀ قزل­آلای رنگین‌کمان در شرایط نگهداری در یخچال توصیه می­گردد. %U https://jfisheries.ut.ac.ir/article_74826_7eeb27153c2da0823bdff16bd9bc703f.pdf