دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
استخراج پروتئین از پساب تولیدی کارخانه تولید آرد ماهی با روش رسوب ایزوالکتریک و ارزیابی خواص کاربردی آن
273
284
FA
علی
طاهری
دانشیار فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
taherienator@gmail.com
زینب
احسان نسب
دانشجوی دکتری فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
bavi.zeinab@gmail.com
سجاد
ظهیری
دانش آموخته فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
zahiri.sajad@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.297726.1140
کارخانه های تولید پودر ماهی طی روند تولید مقدار زیادی پساب ایجاد می کنند که حاوی پروتئین اند. هدف از این مطالعه بازیافت پروتئین از پساب کارخانه پودر ماهی به روش ایزوالکتریک و بررسی خواص کاربردی پروتئین بازیافتی بود. نمونه پساب ازکارخانه تولید پودر ماهی شهرستان کنارک تهیه و ترکیبات تقریبی آن بررسی شد. پروتئین موجود در پساب با استفاده از روش رسوب ایزوالکتریک و تغییر pH بازیافت شد و خواص کاربردی آن شامل حلالیت، ظرفیت نگهداری آب و روغن، شاخص امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون، تشکیل کف و پایداری کف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئین در نمونه تیمار شده با پساب تفاوت معنی داری نشان نداد (p>0.05). بیشترین و کمترین حلالیت به ترتیب در pH2 و pH 6 بدست آمد. میزان ظرفیت نگه داری آب و روغن نیز به ترتیب ml/g 45/0 و 4/0 پروتئین بازیافتی بود. بیشترین فعالیت امولسیونی در pH10 و بیشترین ظرفیت تشکیل کف درpH 2 مشاهده شد. بیشترین پایداری امولسیون در pH 2 و بیشترین پایداری کف در pH 2 و 10 مشاهده شد. پروتئین بازیافتی خواص کاربردی خوبی نشان داد و با تغییر pH تغییر یافت اما تمامی خواص از روند مشخصی پیروی نکرد.
پروتئین بازیافتی,پساب کارخانه,آرد ماهی,امولسیون,رسوب ایزوالکتریک,حلالیت
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_77948.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_77948_3302142a221d372188ebf326294498cb.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
مولفهها و چالشهای اعمال صلاحیت دولت بندری در مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی و مطابقت آن با قانون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران
285
300
FA
جواد
صالحی
0000-0002-7402-1176
دانشیار گروه حقوق دانشگاه پیام نور
javadsalehi2010@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.305664.1181
اعمال صلاحیت دولت بندری در جلوگیری از صید غیرقانونی در بندر از سوی کشتی خارجی ماحصل ناکارآمدی سالها اعمال صلاحیت دول ساحلی و صاحب پرچم بر اساس مقررات کنوانسیون حقوق دریاها است. با وجود این مولفههای اعمال صلاحیت دولت بندری در مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی با چالشهایی مواجه است که بررسی ابعاد آن از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی و با اتکاء به مقررات کنوانسیون حقوق دریاها و اسناد فائو در ارتباط با صلاحیت دولت بندری و مقابله با صید غیرقانونی است. سوال اصلی پژوهش این است که مولفهها و چالشهای اعمال صلاحیت دولت بندری در مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی و جلوگیری از تخلیه آبزیان صید شده غیرقانونی آن چیست؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد که مولفههای اعمال صلاحیت دولت بندری در گِرو عضویت در اسناد بینالمللی فائو و تبعیت از معیارهای آن در قوانین داخلی است. این وضعیت ترکیبی از الزامات بینالمللی و داخلی است که در ارتباط با دولت بندری و اقدامات آن برای مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی و جلوگیری از تخلیه محصولات صید شده آن ناگزیر است که از برخی از این الزامات در قانون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران تبعیت شده است. اما در برخی از موارد با صلاحیت دولت ساحلی و صاحب پرچم در تداخل است که عبور از آن مستلزم همکاری سهجانبه دول بندری، ساحلی و صاحب پرچم در مناطق دریایی مختلف تحت صلاحیت خاص آنها و نظارت سازمان مدیریت شیلات منطقهای است.
صید غیرقانونی,دولت بندری,دولت ساحلی,دولت صاحب پرچم,کنوانسیون حقوق دریاها,سازمان مدیریت شیلات منطقهای
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_77965.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_77965_64358255bf02f0497290140d8ac2478b.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
اثرات متقابل اسکوربیک اسید و تراکم بر شاخصهای رشد مولدین ماده قزلآلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss
301
312
FA
زهره
قادری فهلیانی
کارشناس ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران
ghaderifz@yahoo.com
بهرام
فلاحتکار
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران
falahatkar@guilan.ac.ir
حمید
نویریان
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران
navi@guilan.ac.ir
عبدالعلی
راهداری
استادیار گروه شیلات، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، دانشگاه زابل، ایران
rahdari67@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.300371.1158
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات متقابل سطوح مختلف اسکوربیک اسید و تراکم بر شاخصهای رشد ماهی قزلآلای رنگینکمان انجام شد. 81 عدد مولد ماده با وزن متوسط 5/1 ± 812 گرم در شش تیمار شامل سه جیره غذایی حاوی مقادیر صفر، 100 و 1000 میلیگرم اسکوربیک اسید (ال- اسکوربیل-2- پلی فسفات) در هر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. آزمایشهای غذادهی در دو تراکم مختلف کم و زیاد (3 و 6 عدد ماهی در متر مکعب معادل 2/0 ± 44/2 و 3/0 ± 87/4 کیلوگرم بر مترمکعب) به مدت 16 هفته انجام شد. هر جیره آزمایشی در 3 تکرار انجام و ماهیها در حد سیری دو مرتبه در روز غذادهی شدند. تغییرات افزایش وزن بدن از هفته چهارم تا هفته 12 مشاهده شد. نتایج کل دوره نشان داد بیشترین افزایش وزن و نرخ رشد ویژه مربوط به تراکم زیاد بود ولی اختلاف معنیداری بین دوزهای 100 و 1000 میلیگرم اسکوربیک اسید در این تراکم وجود نداشت. در پایان دوره آزمایش، ماهیهایی که اسکوربیک اسید به جیره آنها افزوده نشده بود در مقایسه با تیمارهای حاوی اسکوربیک اسید کمترین وزن نهایی را داشتند (09/2 ± 2/885 گرم). نتایج این مطالعه نشان داد اسکوربیک اسید جیره تاثیر معنیداری بر رشد مولدین قزلآلا به خصوص در تراکم زیاد دارد و مقدار 100 میلیگرم اسکوربیک اسید در هر کیلوگرم جیره غذایی برای رشد مولدین قزلآلا مطلوب به نظر میرسد.
قزلآلای رنگین کمان,مولد,رشد سوماتیک,تراکم,اسکوربیک اسید
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78223.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78223_c1f482de1c95934c367ee2dfe58d3ff6.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
مقایسه دیدگاه فروشندگان و خریداران در بازار ماهی تهران (مطالعه موردی: بازار بعثت)
313
327
FA
افشین
عادلی
0000000294839493
دانشیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
afshinadeli13@gmail.com
خدیجه
علیدوستی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی
و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
alidosti.r1364@gmail.com
معظمه
کردجزی
000000024048464X
استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
kordjazi.m@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.304669.1178
از پرسشنامه به عنوان ابزار بررسی اختلاف دیدگاههای فروشندگان و خریداران ماهی در بازار بزرگ ماهی تهران استفاده شد. نتایج این اختلاف راهگشای تطبیق دیدگاه فروشندگان با نیاز مشتریان برای افزایش رونق بازار خواهد بود. نمونه آماری تحقیق 20 فروشنده و 300 خریدار بودند. پس از جمعآوری دادهها از آزمونهای مربع کای برای درصد پاسخ های موافق، و آزمون کروسکال والیس و منویتنییو برای شناسایی رابطه عوامل جامعه شناختی و مقایسه دو گروه مورد مطالعه با عوامل آمیخته بازاریابی استفاده شد. نتایج نشان داد خریداران متولد استانهای شمالی کشور و افراد با سن، تحصیلات و درآمد کمتر و فاقد شغل به قیمت حساسترند و گروههای مقابل تحت تاثیر مکان توزیع یا فروش قرار دارند. فروشندگان در عوامل آمیخته قیمت و مکان با گروه خریداران اختلاف داشتند. پس از تازگی ماهی، قیمت بر خلاف دیدگاه فروشندگان، اصلیترین عامل رجوع به بازار از سوی خریداران نبود و تنوع و دسترسی عامل جذب مشتریان به بازار محسوب میشد. فروشندگان بر عوامل ارزش درک شده،، نحوه تمیز و خرد کردن، راحتی بازدید و دسترسی خرید و معرفی بازار در تابلوی تبلیغاتی، رسانه و نشریات در بهبود بازار بیشتر تاکید داشتند. در صورتی که بر خلاف نظر آنان، خریداران اعتقاد داشتند که در این بازار به کیفیت و تازگی، گونه ماهی و بهداشت محصول، درج قیمت ماهیان، پاکیزگی و بهداشت بازار، برگزاری جشنواره غذا و آموزش طبخ آبزیان و تعیین جایزه و قرعه کشی در قبال خرید باید بیشتر توجه شود. فروشندگان، رضایت خریداران از خدمات بازار و ارسال ماهی به منزل را زیاد، ولی مشتریان متوسط میدانستند. اما هر دو گروه با درج خواص آبزیان روی آبزیان عرضه شده خیلی زیاد موافق بودند که به آن عمل نمیشد. بنابراین، علاوه بر نیاز به توجه به دیدگاههای خریداران، فروش توسط خود تولید کننده در بازار، ارایه یارانه دولتی، درج نمودن محل صید و پرورش آبزیان و نصب تابلوی الکترونیکی میزان ورود و خروج آبزیان در بازار بایستی مورد توجه قرار گیرد.
رفتار بازار,انگیزههای خرید,ویژگیهای خریدار و فروشنده,بازاریابی آبزیان,بازار بزرگ ماهی تهران
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78224.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78224_900964026206879c896a54e45decab1b.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
15
تاثیر عصاره هسته انگور (Vitis vinifera) بر آنزیمهای گوارشی و بافتشناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
329
340
FA
احسان
احمدی فر
کارشناس ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
ehsan.ahmadifar@gmail.com
زهره
مهری نخی
استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
z.mehrinakhaee@gmail.com
نجمه
شیخ زاده
دانشیارگروه بهداشت و مواد غذایی آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
ns76032@gmail.com
محسن
شهریاری مقدم
استاد یارگروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
mohsen.mshahriari@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.305947.1184
امروزه جایگزینی عصارههای گیاهی بهجای نگهدارندههای شیمیایی در جیره غذایی آبزیان مورد توجه قرارگرفته است که این امر موجب کاهش اثرات سوء ناشی از مصرف نگهدارندههای شیمیایی شده است. در این پژوهش، تأثیر عصاره هسته انگور سیاه بر بافت شناسی روده و کبد و آنزیمهای گوارشی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. پودر عصاره هسته انگور به مقدار 30 گرم در کیلوگرم به جیره غذایی پایه اضافه شد و در پایان دوره آزمایش، آنزیمهای گوارشی شامل لیپاز، آمیلاز و تریپسین در آنها اندازهگیری شد. هم چنین ماهیان تشریح و روده و کبد آنها تثبیت و مطالعات بافتشناسی روی آنها انجام شد. نتایج نشان داد که از میان آنزیمهای گوارشی مختلف، تنها آنزیم لیپاز نسبت به تیمار شاهد <br /> (U/mg protein 04/0±35/1) افزایش معنیداری (U/mg protein 10/0±67/1) نشان می دهد. مطالعه بافت شناسی روده و کبد نیز نشان داد، جیره تیمار اثر منفی بر ساختار طبیعی این بافتها ایجاد نمی کند. همچنین، نسبت ارتفاع ویلی به فاصله بین دو ویلی مجاور در قسمت پایهای در ماهیان تیمار شده (55/0±39/17 میکرومتر) نسبت به گروه شاهد (59/0±71/16 میکرومتر) کمی بیشتر شد، اما تفاوت معنیداری نشان نداد. تعداد سلولهای گابلت نیز در ماهیان گروه شاهد (17/0±59/4) نسبت به ماهیان تیمار شده (21/0±09/4)کمی بیشتر بود. با این وجود تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مطالعه مورفومتریک کبد نیز نشان دهنده افزایش معنیدار قطر سلولهای کبدی در گروه تیمار (16/0±01/24 میکرومتر) در مقایسه با گروه شاهد (14/0±42/23 میکرومتر) بود. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از افزایش فعالیت آنزیم گوارشی و ساختار طبیعی کبد و روده میتوان بیان نمود که عصاره دانه انگور یک افزودنی مفید برای به کارگیری در جیره کپور معمولی است.
کپور معمولی,عصاره هسته انگور,آنزیم گوارشی,بافت شناسی,روده
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78225.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78225_51f7ca2c6ca0f7e3bc79639fbb2793c7.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
15
اثرات سطوح مختلف پودر زنجبیل (Zingiber officianlis ) بر شاخص های رشد و ترکیبات شیمیایی عضله و تنش ناشی از شوک های محیطی در میگو درشت جثه آب شیرین (Macrobrachium Rosenbergii )
341
350
FA
حمید
نویریان
دانشیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایزان
navi@guilan.ac.ir
سید محمد
مولودی سیاهمزگی
کارشناس شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایزان
seyyed.mohammad.molodi.siahmazgi@gmail.com
علی
شیروانی
کارشناس شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایزان
alishirvani2015@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.305769.1182
میگو بزرگ آب شیرین (Macrobrachium rosenbergii ) یکی از گونههای مهم اقتصادی به شمار می آید و در صنعت آبزی پروری دارای اهمیت زیادی است. در تولید این میگو، بهینه سازی غذای میگو که تضمین کننده رشد ماهی و افزایش مقا ومت میگو نسبت به تغییر شرایط محیطی باشد دارای اهمیت زیادی است. لذا، در این آزمایش اثر بکار گیری سطوح مختلف زنجبیل در جیره غذایی شامل: صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد در 3 با پروتئین و چربی یکسان (۳۰ درصد و 7/6 درصد) روی شاخص های رشد و ترکیب بیو شیمیایی بدن و مقاومت آن به استرس محیطی در این میگو مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح مختلف زنجبیل در جیره تا 3 درصد، شاخص های رشد و تغذیه به طور معنی داری افزایش می یابد (p <0.05) . عضله میگو در تیمار حاوی ۳ درصد پودر زنجبیل کاهش در رطوبت، افزایش پروتئین و خاکستر کل را به طور معنی داری نشان داد (p <0.05). شوک های محیطی دما (32 درجه سانتی گراد ) و شوری (15ppt) در جیره حاوی ۳ درصد نسبت به سایر تیمارها کمترین مرگ و میر را داشت (p <0.05). بطور کلی از نتایج این آزمایش چنین استنباط شد که میزان شاخص های رشد، بقا و تغذیه ای در تیمار غذایی حاوی ۳ درصد زنجبیل از عملکرد مطمئن تری برخوردار است و به کار گیری این جیره میگو را در برابر تنش های محیطی ایمن تر می کند
میگوی روزنبرگی,پودر زنجبیل,رشد و بقا,تنش محیطی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78226.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78226_903982a20f1c84a71bf8d06cdd6a7824.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
15
بررسی اثر پوشش ترکیبی صمغ زدو (Amygdalus scoparia Spach) و عصاره آویشن (Zataria multiflora) بر نگهداری میگو وانامی(Litopenaeus vannamei) در شرایط نگهداری سرد (1 ± 4 درجه سانتی گراد)
351
360
FA
مهران
مسلمی
استادیار گروه شیلات، موسسه آموزش عالی تجن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار، بابل، ایران
m_moslemi1000@yahoo.com
عبدالله
قربانی
دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی تجن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار، بابل، ایران
mehran.moslemi@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.303191.1169
در این مطالعه جهت بررسی اثر پوشش خوراکی و ترکیبی صمغ زدو و عصاره آویشن بر نگهداری نمونه هایی از میگو وانامی در شرایط نگهداری سرد (1 ± 4 درجه سانتیگراد) تیمارهایی شامل: شاهد (غوطهور در آب مقطر و بدون پوشش)، تیمار پوشش داده شده با اسانس آویشن 1درصد، تیمار پوشش داده شده با صمغ زدو 1درصد ، تیمار ترکیبی شامل میگوهای پوشش داده شده با اسانس آویشن 1درصد و صمغ زدو 1درصد، در نظر گرفته شد و بهمدت 12 روز در فواصل زمانی هر 4 روز یکبار، مورد آزمونهای میکروبی، شمارش تعداد انتروباکترها و شیمیایی، اندازهگیری مقادیر TBA و TVN و ارزیابی ملانوزیس قرار گرفتند. با افزایش مدت زمان نگهدای تعداد انتروباکترها، مقادیر TVN، TBAو شدت ملانوزیس در تیمارهای کنترل افزایش معنیداری نشان داد (05/0<em>p </em><). اثر پوشش آویشن 1درصد و تیمار ترکیبی بر تعداد انتروباکترهای شمارش شده در طی دوره نگهداری معنیدار بود (05/0<em>p </em><)، همچنین این پوششها منجر به عدم افزایش مقادیر TVN، TBA و شدت ملانوزیس نمونههای پوشش داده شده، نسبت به تیمار کنترل گردیدند (05/0<em>p </em><). ولی تیمارهای پوشش داده شده با صمغ زدو اثر قابل توجهی در کنترل فساد نمونهها نداشتند.
پوشش,میگو,تیمار,انتروباکتر,آویشن,صمغ زدو
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78227.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78227_258f991af875b16b70350f2d9394cc02.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
15
بررسی نقش فاکتورهای مادری شبهاکتیوین در الگوی بیان فاکتورهای چندتوانی در طی روند تکوین اولیه ماهی زبرا
361
372
FA
شقایق
حسن پور
دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، 7787-31587 کرج، ایران
sh.hasanpour@ut.ac.ir
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، 7787-31587 کرج، ایران
soheil.eagderi@ut.ac.ir
هادی
پورباقر
0000-0003-0546-8713
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، 7787-31587 کرج، ایران
poorbagher@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2020.296642.1133
نقش فاکتورهای شبهاکتیوین در روند تکوین اولیه ماهی زبرا جهت حفظ چندتوانی نامشخص است. در این مطالعه تخمها به محض حذف کوریون از شروع تسهیم با اکتیوین تیمار شدند. بررسی بیان نانوگ و Oct4 در مراحل 256-cell، 1K، oblong، dome و سپر رویانی (shield) (سه تکرار بهازای هر مقطع زمانی)، انجام گرفت. با توجه به فعال بودن مسیرهای سیگنالینگ سلولی پیش از آغاز بیان زایگوتیک، بهرهگیری از تیمار اکتیوین، منجر به فعال و فسفوریله شدن سطح بالاتری از Smad2/3 در قیاس با تیمار شاهد و متعاقباً بهبود سطح بیان نانوگ نسبت به گروه کنترل، در مرحله 1K گردید. در مرحله oblong سطح بیان نانوگ در تیمارهای اکتیوین بهطور معنیداری کاهش یافت. بنابراین، سطح بیان نانوگ میباید در زمانی زودتر از مرحله oblong به پیک خود رسیده باشد. افزایش فاکتورهای شبهاکتیوین با کاهش بیان Oct4 همراه بود. با توجه به محفوظ بودن مسیر سیگنالینگ فاکتورهای شبهاکتیوین در روند تکاملی، یافتههای این تحقیق را میتوان به سایر مهرهداران تعمیم داد و به دلیل اهمیت سلولهای بنیادی میتواند بستری برای مطالعات بعدی فراهم نماید.
زبرافیش,تکوین,نانوگ,Oct4,فاکتورهای شبهاکتیوین
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78228.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78228_91ab227ccfab9f17bbf6d1d949ed002f.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
18
تاثیر میکروپلاستیک پلی اتیلن ترفتالات وآفت کش آبامکتین بر فعالیت آنزیم GPx و پراکسیداسیون لیپیدها در ماهی زبرا
273
282
FA
پریچهر
حناچی
0000-0002-6450-203x
دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
p.hanachi@alzahra.ac.ir
سمیه
کاظمی
دانشجوی ارشد،گروه بیوتکنولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
kazemi.s@yahoo.com
سارا
زیوری
دانشجوی ارشد،گروه بیوتکنولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
sa.zivary@yahoo.com
سمانه
کربلائی
محقق پسا دکتری، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
samaneh.karbalaei@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.306230.1185
افزایش فراوانی و توزیع گسترده میکروپلاستیک ها یکی از مهمترین نگرانی های جوامع زیستی است که محیط دریایی به علت بیشترین اثرپذیری، بسیار مورد توجه می باشد. این ذرات می توانند به عنوان حامل آلاینده های شیمیایی محیط زیست و آفت کش ها عمل کنند. جذب این ذرات توسط موجودات زنده بخصوص آبزیان باعث ایجاد تغییراتی در فعالیت آنزیم های مسیر آنتی اکسیداتیو و پر اکسیداسیون لیپیدهای غشا می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر میکروپلاستیک پلی اتیلن ترفتالات و آفت کش آبامکتین به تنهایی و در ترکیب باهم بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و پراکسیداسیون لیپید ماهی زبرا می باشد. در این تحقیق ماهی های زبرا در معرض غلظت های آبامکتین (ABM) (mgL-1 0064/0)، میکروپلاستیک پلی اتیلن ترفتالات (PET ) mgL-1) 10mgL-1 ,5) و ترکیب این دو با یکدیگر قرار گرفتند در پایان دوره آزمایش، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و میزان مالون دی آلدهید، به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدها مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل نتایج با نرم افزار Graphpad prism مدل8.4.0 ودرجه معناداری 05/0 >Pvalue نشان داد که میزان مالون دی آلدهید در تیمارهای ABM0.154±0.024 نسبت به کنترل کاهش معنی دار و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در ABM +MPS 10 mg 0.216±0.006و در تیمار ABM+MPS 5 mg0.249±0.016 ، نسبت به کنترل افزایش معنی دار یافته است و در نتیجه میکروپلاستیک باعث کاهش سمیت وکاهش دسترسی زیستی سمیت آفت کش آبامکتین می شود.
میکروپلاستیک,آبامکتین,پلی اتیلن ترفتالات,گلوتاتیون پراکسیداز,لیپید پراکسیداسیون
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78246.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78246_b17b99b13a5ac6362d0a042430340ad8.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
18
بررسی تأثیر عصاره های آبی و اتانولی پوست انار (Punica granatum) بر رشد باکتری اشریشیاکلی (Escherichia coli) تلقیح شده درگوشت چرخ شده کپور معمولی (Cyprinus carpio)
383
394
FA
فرزانه
تقوی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
ali2arshadi@google.com
مجید
علیپور
دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
alipoureskandani@uoz.ac.ir
داریوش
سعادتی
استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
daruoshsaadati@uoz.ac.ir
علی
ارشدی
0000-0003-1878-3296
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
arshadi.ali@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.303363.1170
ا<br /> امروزه استفاده از روشهای نوین نگهداری نظیر استفاده از ضدمیکروبها جایگاه ویژه ای در صنایع غذایی پیدا کرده اند. از طرف دیگر با توجه به نگرانی های موجود در مورد استفاده از نگهدارنده های شیمیایی و اثرات مضر احتمالی آنها گرایش به استفاده از نگهدارنده های طبیعی افزایش یافته است. با توجه به احتمال بالای آلودگی ماهیان پرورشی به باکتری اشریشیاکلی (<em>Escherichia coli</em>)، هدف تحقیق حاضر، بررسی استفاده از عصاره های آبی و اتانولی پوست انار (<em>Punica granatum</em>) جهت مهار رشد باکتری اشریشیاکلی در گوشت چرخ شده ماهی کپور معمولی است. پس از ارزیابی حسی گوشت چرخ شده کپور معمولی آغشته شده با عصاره های آبی و اتانولی پوست انار و تعیین غلظت بهینه، عصاره های آبی و اتانولی به گوشت چرخ شده تلقیح شده باcfu/g 10<sup>3</sup>×1 باکتری اشریشیاکلی، اضافه شد. سپس تیمارها بسته بندی و در طول دوره آزمایش در دمای یخچال نگهداری شدند. شمارش باکتری در روزهای 0، 1، 3، 6، 9 و 12 صورت گرفت. طبق نتایج، عصاره اتانولی فعالیت ضدباکتری قابل توجهی داشت و غلظت 20 درصد با حذف باکتری در 24 ساعت اولیه، بیشترین تاثیر را داشت و غلظت های 10، 5/12 و 15 درصد در رده های بعدی قرار گرفتند. عصاره آبی فعالیت ضدمیکروبی بسیار ضعیفی داشته و در طی دوره آزمایش، باکتری روند رشد صعودی نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت عصاره های آبی و اتانولی پوست انار میزان فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی نیز در گوشت چرخ شده تقویت می شود. فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بیشتری در عصاره اتانولی نسبت به عصاره آبی مشاهده شد. استفاده از عصاره های آبی و اتانولی پوست انار به دلیل خاصیت ضدباکتری، آنتی اکسیدانی و محافظتی که دارد می تواند نقش مهمی در نگهداری و تأمین سلامت مواد غذایی و همچنین مصرف کننده ایفا کند.
عصاره آبی و اتانولی,پوست انار,اشریشیاکلی,گوشت چرخ شده کپور معمولی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78269.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78269_ac06e03bf69d8d4ab97b0bee7b3b7ec9.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
18
استفاده از زئولیت کلینوپتیلولیت پوشش داده شده با پلیمر پلی اتیلن ایمین (PEI) به منظور کنترل باکتری یرسینا روکری (Yersinia ruckeri ) در مخزن پرورشماهی
395
406
FA
مصطفی
علیشیری
دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
mostafaalishiri@ut.ac.ir
علیرضا
میرواقفی
0000-0002-8620-501X
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
avaghefi@ut.ac.ir
کامران
رضایی توابع
0000-0003-0667-2775
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
krtavabe@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2020.289399.1119
امروزه به دلیل استفاده بیرویه از مواد ضد باکتریایی، برخی ازگونههای باکتریایی نسبت به آنها مقاوم شدهاند، به همین دلیل استفاده از موادی موثر به منظور مهار باکتریها ضروری است. بیماری یرسینیوزیس یکی از بیماریهای مهم در گونههای مختلف آبزیان است که در آبزیان آلوده به باکتری یرسینیا روکری پدیدار میشود. در دهه اخیر رویکرد جدیدی برای کنترل پاتوژن در پرورش آبزیان با استفاده از پلیمرهای مصنوعی با خاصیت ضد باکتری ایجاد شده است، یکی از این پلیمرهای مصنوعی پلی اتیلن ایمین (PEI) است که بسیاری از مطالعات خواص ضد میکروبی آن را گزارش می دهند. هدف از انجام این پژوهش پوشش سطحی زئولیت بهمنظور استفاده در سیستم فیلتراسیون آب مخازن نگهداری آبزیان بود. در این پژوهش زئولیت کلینوپتیلولیت با دو غلظت I و II استفاده شد، که برای پوشش سطح زئولیت با غلظت I به ازای هرg 15 زئولیت فعال شده ml30 تولوئن با ml1 از EPO و ml1 از PEI و برای پوشش سطح زئولیتها با غلظت II به ازای هر g15زئولیت فعال شده ml30 تولوئن با ml2 از EPO و ml2 از PEI با هم ترکیب و تحت حرارت همزده شد تا عامل مورد نظر ایجاد شود و در مرحله بعد روی زئولیت مورد نظر انتقال داده شد. سپس توانایی آن جهت حذف باکتری یرسینیا روکری در غالب آزمون حداقل غلظت کشندگی (MBC) در غلظتهای 10<sup>8</sup> ×8/1 تا<sup> 1 -</sup>CFU/ ml 10<sup>1</sup> ×8/1 و همچنین آزمون منطقه مهار رشد در غلظت باکتریایی <sup>1 -</sup>CFU/ml 10<sup>4</sup> ×8/1 برای هر دو غلظت I و II زئولیت پوشش داده شده برای وزنهای مختلف زئولیت انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد زئولیت پوشش داده شده با دو غلظت I و II پلیمر PEI توانایی بالقوهای در حذف باکتری یرسینیا روکری در غلظتهای 10<sup>3</sup> ×8/1 تا<sup> 1 -</sup>CFU/ml 10<sup>1</sup> ×8/1 دارد. به طوری که در غلظت باکتریایی<sup>1 -</sup>CFU/ ml 10<sup>3</sup> ×8/1 برای زئولیت پوشش داده شده با دو غلظت I و II به ترتیب 54 و 70درصد بار باکتریایی کاهش پیدا کرد. همچنین قطر هاله عدم رشد با افزایش وزن زئولیت افزایش یافت، به این ترتیب قطر هاله عدم رشد برای g05/0زئولیت با غلظت I و II به ترتیب برابر mm 7/10و 3/11 و برای وزن g1/0 ترتیب برابر mm23/15، 88/15 و برای g15/0برابر mm 75/18 و 11/19 میباشد. در نهایت میتوان نتیجه گرفت زئولیت پوشش داده شده با پلیمر PEI به عنوان یک بستر ضدباکتریایی به خوبی این خاصیت را در غلظت باکتریایی <sup>1-</sup>CFU/ml 10<sup>3</sup> از خود بروز میدهد
زئولیت,اصلاح زئولیت,یرسینا روکری,پلی اتیلن ایمین,آنتی بیوتیک
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78312.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78312_fb47d71a5478cd59c2c2ec2967f7cf94.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
10
26
اثر برخی دترژنت ها (سورفکتانت های آنیونی) بر درصد تفریخ، میزان ناهنجاری لارو و هورمون کورتیزول جنین در ماهی زبرا (Danio rerio)
407
416
FA
جمال
رحیمی
دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
jamalrahimi@ut.ac.ir
باقر
مجازی امیری
0000-0002-3862-3460
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
bmamiri@ut.ac.ir
امیر عابد
علم دوست
0000-0002-8837-4853
دا.تهران-اکولوژی مولکولی، بیوتکنولوژی مولکولی آبزیان
amirabed@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2020.309342.1193
آلودگی منابع آبی با دترجنتها یکی از جدیترین مسائل درعرصه بهداشت و سلامت اکوسیستمهای آبی میباشد. ورود شویندهها به فاضلاب به لحاظ بروز مسائل و عوارض متعدد چون پدیده مغذی شدن و تجزیه ناپذیری گروه سخت شویندهها و ایجاد کف و... سبب آلودگی منابع آبی و محیط زیست میشوند. ازدیاد غلظت این مواد در منابع آبی بر ماهیها و سایر موجودات آبزی اثرات سوء دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر برخی از شوینده های آنیونی پرکاربرد بر میزان هورمون کورتیزول جنین و سپس ناهنجاری لارو در ماهی زبرا در زمان تماس با آنها بوده است. بدین منظور تخمهای لقاح یافته ماهی زبرا را در معرض دترژنتهای مختلف همراه با یک تیمار شاهد قرار دادیم. برای سنجش میزان هورمون کورتیزول در سه مرحله تقسیم سلولی کلیویج ، گاسترولا و تفریخ از جنین در حال رشد نمونه برداری و میزان کورتیزول آنها تعیین شد. بعد از تفریخ از لاروها در حال رشد در زمانهای مختلف ( نمونه برداری شده و درصد ناهنجاری آنها نیز معین گردید. نتایج به دست آمده حاکی از این موضوع است که غلظت هورمون کورتیزول در سه مرحله رشدی مورد آزمایش و لاروها از لحاظ درصد ناهنجاری (بزرگ شدن سر، انحنا در ناحیه پشتی و ساقه دمی) در تیمارهایی که در معرض دترجنتها قرار گرفته بودند اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشتند (P < 0.05). به طوری که بیشترین ناهنجاری (شاهد 6.67، پودر لباسشویی 36.67، مایع ظرفشویی 20، آب ژاول 13.33) در تیمار پودر لباسشویی در قسمت ساقه دمی مشاهده شد. همچنین اگرچه میزان کورتیزول در تیمار شاهد از زمان لقاح تا زمان تفریخ کاهش پیدا کرد (حدأکثر 4.8 و حداقل 3.2 نانوگرم بر میلیلیتر)، ولی در تیمارهای که در معرض دترجنتها قرار گرفته بودند از بعد از لقاح تا مرحله گاسترولا با افزایش میزان کورتیزول همراه بود و بعد از آن تا زمان تفریخ کاهش یافت.
شویندهها,سورفکتانت آنیونی,ماهی زبرا (Danio rerio),هورمون کورتیزول,ناهنجاری لارو
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78339.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78339_5407f265b9b821df84f24b699cdcb384.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
11
24
بررسی اثر تغییر اقلیم بر صید سطحزیان ریز در خلیج فارس و دریای عمان با استفاده از تصاویر ماهوارهای
417
430
FA
احمد
علایی
.دکتری، گروه تولید و بهرهبرداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران
ahmad_alaei@yahoo.com
سیدیوسف
پیغمبری
دانشیار،گروه تولید و بهرهبرداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
sypaighambari@gmail.com
علی
سالارپوری
0000-0002-0088-5932
استادیار، پژوهشکده اکولوژی خلیجفارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران بندرعباس
salarpouri@pgoseri.ac.ir
خلیل
قربانی
دانشیار،گروه هواشناسی کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانن
ghorbani.khalil@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2020.310406.1198
روند تغییرات عوامل اقلیمی در دوره زمانی 22 ساله و اثر آنها بر صید به ازای واحد تلاش سطحزیان ریز (ساردین و آنچوی) در سه منطقه بندر جاسک، بندر لنگه و قشم بررسی شد. سه دسته اطلاعات شامل دادههای صید و صیادی، دادههای ماهوارهای و دادههای هواشناسی در دوره زمانی 22 ساله (1997 تا 2019) پردازش و تجزیه و تحلیل شد. از دادههای ماهوارهای مرتبط با پهنههای آبی برای دریافت اطلاعات متغیرهای دمای سطح آب دریا (SST)، کلروفیل سطح آب دریا (SSC) و تابش فعال فتوسنتز (PAR) استفاده شد. اطلاعات مربوط به دادههای هواشناسی شامل سرعت باد، میزان بارندگی و دماهای حداقل و حداکثر در 3 ایستگاه دریایی و ساحلی دریافت شد. مقدار CPUE در سه منطقه مورد مطالعه دارای تفاوت معنیداری بودند. بیشترین تغییرات معنیدار برای میانگین حداکثر دما و حداقل دمای ماهها مشاهده شد. به طوری که در هر یک از مناطق جاسک و لنگه در 6 ماه از سال و در منطقه قشم 9 ماه از سال روند تغییرات دمای حداکثر در دوره زمانی مورد نظر به صورت معنیداری افزایش داشته است. در دوره زمانی مورد نظر، متوسط دمای حداقل ماهیانه 3 ماه از سال در منطقه جاسک، 6 ماه از سال در منطقه لنگه و 10 ماه از سال در منطقه قشم به صورت معنیداری افزایش داشته است. ماهیان مناطق قشم و لنگه همپوشانی بالایی با یکدیگر نشان دادند، درحالیکه برای ماهیان منطقه جاسک تمایز مشخصتری نسبت به دو منطقه دیگر در نمودار PCA مشاهده شد. رابطه بین تغییرات CPUE با شاخصهای محیطی تقریباً برای هر دو گونه مشابه بود. در تمام مدلها کلروفیل A و بارندگی بیشترین اختلاف معنیدار را داشتند.
سطحزیان ریز,تغییر اقلیم,تصاویر ماهوارهای,ساردین,آنچوی,خلیج فارس,دریای عمان
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78686.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78686_c79902e8e7d6fc82d74a6ad2e98a7b04.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
تأثیر باسیلوسهای پروبیوتیکی بر عملکرد رشد و برخی از شاخصهای خونشناسی و بیوشیمیایی سرم خون لاروهای ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) در تراکمهای مختلف
431
440
FA
سامیه
کتوکی
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران
katooky.s68@gmail.com
حجت
جعفریان
0000-0002-3862-3823
.دانشیار گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران
hojat.jafaryan@gmail.com
حسنی
قلی پور کنعانی
دانشیار گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران
پونه
ابراهیمی
دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران
10.22059/jfisheries.2020.309184.1190
در این مطالعه پتانسیل جیرههای تکمیلشده با مخلوط پنج سویه از باسیلوسهای پروبیوتیکی در غلظت CFU/L 108×1 در برابر عوامل استرسزای ناشی از افزایش تراکم (30، 45، 60 و 75 عدد لارو در 10 لیتر آب) در چهار تیمار آزمایشی هرکدام با سه تکرار بر پارامترهای رشد و شاخصهای خونشناسی لاروهای ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزن اولیه 08/0±235/0 گرم بررسی شد. لاروها به مدت 45 روز با جیرههای تکمیلشده در تراکمهای مختلف تغذیه شدند. نتایج به دست آمده در پایان دوره غذادهی نشان داد که پارامترهای رشد و تغذیه در تیمار تغذیه کرده از جیرههای حاوی باسیلوسهای پروبیوتیکی با تراکم 45 عدد لارو در 10 لیتر آب تغییرات معنیداری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشت (05/0p <)؛ اما بین سایر تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0p>). نتایج بررسی پارامترهای خونشناسی و بیوشیمیایی سرم نیز افزایش معنیداری در مقدار WBC، RBC، Ht، Hb، MCV، MCH، MCHC و گلوکز را همراه با افزایش تراکم نشان داد (05/0p <)؛ اما سطح کورتیزول با افزایش میزان تراکم از روندی نزولی برخوردار بود (05/0p <). درمجموع، یافتههای این تحقیق پتانسیل استفاده از پروبیوتیکهای باسیلی را بهعنوان مکملهای غذایی کاربردی در برابر عوامل استرسزا در ماهیان پرورشی حمایت نمود.
تراکم,قزلآلای رنگینکمان,رشد,خونشناسی,گلوکز,کورتیزول
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78687.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78687_66105dae07a5015e0d817790effc8139.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
مطالعه پیشگویی تغییرات کیفی فیله کپور علفخوار بستهبندی شده در اتمسفر تغییر یافته به روش سطح پاسخ
441
454
FA
شیرین
افشارینسب
دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه مهندسی شیمی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
shirin.afshari03@gmail.com
ابوالفضل
عسکری ساری
دانشیار گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
askary_sary@yahoo.com
لاله
رومیانی
0000000158961451
دانشیارگروه مهندسی شیمی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
l.roomiani@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2020.304912.1179
م<br /> مطالعه حاضر به منظور پیشبینی بار باکتریایی کل،TVB-N (میزان بازهای نیتروژنی فرار کل)، ارزیابی حسی و نیز شاخص تازگی فیله کپور علفخوار (<em>Ctenopharyngodon idella</em>) بستهبندی شده در اتمسفر تغییر یافته (CO<sub>2</sub> 55%+N<sub>2</sub> 45%) انجام شد. ماهیان بستهبندی شده در دماهای 0، 6 و12 درجه سانتیگراد که بر اساس خروجی نرمافزار دیزاین اکسپرت بهینه شده بودند، به مدت 5، 10 و 15 روز نگهداری شدند. تغییرات پارامتر بار باکتریایی، TVB-N، شاخص تازگی (K-value که شامل ATP+ ADP+ AMP+ IMP+ HxR+ HX) و شاخصهای مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفت. کیفیت فیله کپور علفخوار، در تیمارهای متفاوت زمانی و دمایی اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0<P) و با افزایش زمان از 5 تا 15 روز و در دماهای متفاوت، این شاخصها روند افزایشی را نشان دادند (05/0<P). دو شاخص IMPو HxR با افزایش زمان و دما کاهش یافتند (05/0<P) و کمترین مقدار را در روز پانزدهم و دمای 12 درجه سانتیگراد نشان دادند (05/0<P). فیله کپور علفخوار در دمای صفر درجه سانتیگراد تا روز پانزدهم و در دمای 6 درجه سانتیگراد تا روز پنجم براساس شاخص باکتریایی، بازهای نیتروژنی فرار و شاخص تازگی برای مصرف انسان مطلوب بود، اما بر اساس این شاخصها در دمای 12 درجه سانتیگراد در روزهای 5، 10 و 15 در شرایط نامطلوب قرار داشت. دما و زمان بر روی تمامی شاخصهای اندازهگیری شده تاثیر معنیداری داشتند (01/0>P) و با توجه به F-value، در تمامی شاخصها دما در مقایسه با زمان شاخص تاثیرگذارتری بود. فرمولهای پیشنهادی برای تمامی شاخصهای مورد بررسی در آزمایش (متغیرهای وابسته)، از ضریب تبیین (R<sub>2</sub>) و ضریب تبیین اصلاح شده (R<sup>2</sup>-adj) نزدیک به 1 برخوردار بودند. فرمولهای پیشنهادی برای هر شاخص، قادر به بررسی پیشگویی تغییرات کیفی فیله کپور علفخوار (<em>Ctenopharyngodon idella</em>) بستهبندی شده در اتمسفر تغییر یافته با درصد خطای پایین بودند.
"سطح پاسخ","تغییرات کیفی","کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)","بسته بندی اتمسفر تغییر یافته","مدل پیشگویی"
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78699.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78699_db81a1c46cdbf60a1978d6d40675cdf7.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
بررسی تأثیر پروبیوتیکهای باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و لاکتوباسیلوس پلانتروم (Lactobacillus plantarum) در آب مخازن بر فاکتورهای رشد و کیفیت لاشه میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei)
455
470
FA
سید مهرداد
حسنی اژدری
0000-0002-2471-0918
کرج- میدان امام حسین- بلوار شهید چمران- دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
mehrdad.azhdari@ut.ac.ir
کامران
رضایی توابع
0000-0003-0667-2775
گروه مهندسی شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
krtavabe@ut.ac.ir
سیدولی
حسینی
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران
hosseinisv@ut.ac.ir
دارا
باقری
0000-0002-8296-4174
عضو هیات علمی
dara.bagheri@pgu.ac.ir
مایک
فرینسکو
بخش توسعه علوم شیلات دانشکده کشاورزی دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی
mike_frinsko@ncsu.edu
سید احمد
قاسمی
مرکز پژوهشهای خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر.
aqasemi@gmail.com
اشکان
اژدری
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران.
a.ajdari@ifro.ir
آریا
وزیرزاده
گروه منابع طبیعی دانشگاه شیراز
aryavazirzadeh@yahoo.com
محمد خلیل
پذیر
پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
dr.pazir@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.309281.1192
با توجه به اهمیت پروبیوتیکها در پرورش میگوهای دریایی، این تحقیق با هدف بررسی تأثیر پروبیوتیکهای باسیلوس سوبتیلیس و لاکتوباسیلوس پلانتروم در آب پرورش بر فاکتورهای رشد و کیفیت لاشه میگوی وانامی بررسی گردید. در این تحقیق، اثرات متقابل دو پروبیوتیک باسیلوس سوبتیلیس (B) و لاکتو باسیلوس پلانتارم (L) در 2 سطح B1= 10<sup>6</sup> CFU/gr و B2= 10<sup>6</sup>×3 CFU/gr، L1= 10<sup>5</sup> CFU/gr و L2= 10<sup>5</sup>×3 CFU/gr در آب مخازن پرورش پست لارو میگوی پا سفید غربی به مدت 2 ماه بررسی شد. فاکتورهای رشد شامل: میزان افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، درصد بازماندگی و میزان چربی و پروتئین لاشه اندازهگیری شدند، پس از آن میگوها به فریزر 18- درجه سلسیوس منتقل شده و در روزهای 1، 15، 30، 45 و 60 فاکتورهای کیفی لاشه شامل: آبچک، ظرفیت نگهداری آب، pH، TBA و TVB-N اندازهگیری شدند. بیشترین میزان افزایش بدن و ضریب تبدیل غذایی مربوط به تیمار B(L1×B2)، بیشترین درصد بازماندگی مربوط به تیمار E(L2×B1)، بیشترین میزان چربی و پروتئین لاشه به ترتیب متعلق به تیمارهای C(L1×B1) و E(L2×B1) بود. طبق دادههای بدست آمده از آزمونهای کیفیت لاشه در شاخص آبچک، ظرفیت نگهداری آب و TBA تاثیرات پراکندهای از سویههای مورد استفاده مشاهده گردید در حالی که در شاخص TVB-N و pH در هیچکدام از روزها تاثیر نداشتند. به طور کلی افزودن همزمان سویههای باسیلوس سوبتیلیس و لاکتوباسیلوس پلانتارم در دوزهای ذکر شده به آب مخازن دارای تاثیر مثبتی بر فاکتورهای رشد دارد. خصوصا اینکه تیمار B(L1×B2) از منظر افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی در وضعیت بهتری نسبت به مابقی تیمارها قرار داشت. به طور کلی طبق نتایج بدست امده از بخش اول و دوم، استفاده همزمان از پزوبیوتیکهای لاکتوباسیلوس پلانتارم و باسیلوس سوبتیلیس در آب مخازن پرورش میگوی پاسفید غربی بر فاکتورهای رشد آن تاثیر مثبت دارد. با این حال تاثیر آن بر فاکتورهای کیفی لاشه، پراکنده و قابل چشم پوشی بود.
پروبیوتیک,میگو,فاکتورهای رشد,انجماد,کیفیت لاشه
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78700.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78700_bb891b4c24b8ac641434cab67f037179.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
اثر جیرههای غذایی حاوی روغن سیاه دانه (Nigella sativa) بر عملکرد رشد، شاخصهای آنتیاکسیدان و بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم گوارشی در سیچلاید الکتریک زرد (Labidochromis caeruleus)
471
482
FA
شلاله
موسوی
گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
shalaleh_mousavi@yahoo.com
نجمه
شیخ زاده
گروه بهداشت و مواد غذایی آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز
ns76032@gmail.com
امین
مرندی
گروه گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
a.marandi430@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.309400.1194
مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی روغن سیاه دانه (<em>Nigella sativa</em>) خوراکی بر میزان رشد، برخی فراسنجههای آنتیاکسیدان و بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمهای گوارشی در ماهی سیچلاید الکتریک زرد (<em>Labidochromis caeruleus</em>) انجام شد. ماهیها ( g08/0 ± 29/1) به سه گروه تقسیم شده با ،0، 1 و 5/1 درصد روغن سیاه دانه به مدت 50 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که عملکرد رشد در گروههای تیمار در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافت (05/0 p <). از میان شاخصهای مختلف آنتیاکسیدان، فعالیت آنتیاکسیدان تام بالاتری در گروه تیمار دریافتکننده 5/1درصد روغن سیاهدانه گزارش گردید (05/0 p <) اما محصول پراکسیداسیون لیپیدی، نشان داده شده با MDA، در قیاس با گروه کنترل تغییر نکرد (05/0 P>). به علاوه، فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدان، شامل سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در هر دو گروه تیمار و گلوتاتیون <br /> اس-ترانسفراز در گروه تیمار دریافتکننده 5/1درصد روغن سیاهدانه در مقایسه با گروه کنترل بهطور معنیداری بالاتر بود (05/0 p <). در این بررسی، میزان پروتئین بالاتر در هر دو گروه تیمار نیز مشخص گردید (05/0 p <) اما هیچ تغییر معنی داری در میزان آلانین آمینوترانسفراز در مقایسه با گروه کنترل دیده نشد (05/0 P>). تغذیه با روغن سیاه دانه به افزایش فعالیت آمیلاز و اسیدفسفاتاز منجر شد (05/0 p <)، اما هیچ تغییر معنی داری در فعالیت لیپاز و پروتئاز دیده نشد (05/0 P>). بنابراین، نتایج نشان داد که مصرف روغن سیاه دانه، بهخصوص به میزان 5/1 درصد، در بهبود عملکرد رشد، برخی شاخصهای آنتیاکسیدان و همچنین فعالیت آنزیمهای گوارشی در ماهی سیچلاید الکتریک زرد توانا است.
روغن سیاه دانه,سیچلاید الکتریک زرد,رشد,فراسنجه آنتی اکسیدان,فعالیت آنزیم گوارشی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78701.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78701_d6666997b52eb9a8f486c7636f493e27.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
73
3
2020
09
22
اثر نانو امولسیون بر پایه روغن آفتابگردان بر کیفیت و ماندگاری ماهی قزلآلای رنگین کمان طی دوره نگهداری در یخچال
483
496
FA
سیدولی
حسینی
0000-0001-6927-1093
دا.تهران- فرآوری
hosseini.seyedvali@gmail.com
غلامرضا
شاه حسینی
انرژی اتمی
gshahhosseini@yahoo.com
امیرحسین
جمالی
دانش آموخته شیلات
amirhossein.jamali@gmail.com
کبری
ضیایی
دانشگاه تهران
t.ziyaei7171@gmail.com
10.22059/jfisheries.2020.312056.1205
نانوامولسیونهای روغن در آب Oil-in-water nanoemulsions مبتنی بر روغنهای گیاهی بواسطه توانایی آنها در ناپایدار کردن پوشش چربی موجود در دیوارۀ سلولی ارگانیسم، دارای قابلیت ضد میکروارگانیسمیِ گستردهای علیه باکتریها، ویروسها، قارچها و اسپورها بوده و از همینرو استفاده از آنها بعنوان راهی برای افزایش مدت ماندگاری ماهیان در طی دورۀ نگهداری در شرایط سرد مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر اثر نانوامولسیون بر پایه روغن آفتابگردان بر کیفیت و ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان طی دوازده روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. پس از آمادهسازی ماهیان و تهیه فیله از آنها، نمونهها توسط نانوامولسیون روغن آفتابگردان پوششدهی شد و سپس طی دوازده روز نگاهداری در یخچال و در چهار مرحله (روزهای 0، بلافاصله پس از تیمار پوششدهی، 4، 8 و 12) از نظر برخی از شاخصهای ارزیابی کیفیت نظیر میزان فساد اکسیداسیونی چربی (سنجش ترکیبات ثانویه حاصل از اکسیداسیون چربی؛ TBA)، مجموع ترکیبات ازتۀ فرار TVB-N، ظرفیت نگهداری آب WHC، شاخصهای رنگی (شامل شاخصهای روشنایی L*، قرمزی a* و زردی b*) مورد ارزیابی قرار گرفت. فیلههای بدون پوششدهی بعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده نشان داد که پوششدهی فیلهها با نانوامولسیون روغن آفتابگردان بر عمدۀ شاخصهای مورد بررسی تاثیر معنیداری دارد (<em>p </em><0.05) و موجب حفظ بهتر فیلۀ ماهیان مورد بررسی در مقابل شرایط فساد خواهد شد. لذا، با توجه به دستاوردهای پژوهش حاضر، پوششدهی فیلههای ماهی قزلآلای رنگینکمان با نانوامولسیون روغن آفتابگردان در هنگام استفاده از شیوه سرد Chilled storage جهت نگهداری آنها پیشنهاد میگردد.
کیفیت ماهی,فرآوری آبزیان,نگهداری در شرایط سرد,شاخص کیفیت,نانوامولسیون
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78702.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_78702_b943f781832928a7598ddc170215c930.pdf