دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
آثار جانشینی پودر و روغن ماهی با منابع گیاهی در جیرة غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
119
131
FA
رضا
جلیلی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ایران
re.jalili@gmail.com
ناصر
آق
پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی دانشگاه ارومیه
agh1960@gmail.com
فرزانه
نوری
پژوهشکده آرتمیا و جانوران آبزی دانشگاه ارومیه، ایران
yalda.45@gmail.com
احمد
ایمانی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه
ahmad_im2003@yahoo.ca
10.22059/jfisheries.2013.35690
هدف از این مطالعه بررسی تأثیرات جانشینی پودر و روغن ماهی با منابع گیاهی در شاخصهای رشد، کارایی تغذیه، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضلة ماهی قزلآلای رنگینکمان است. ماهیان با میانگین وزنی 2±15 گرم در 12 مخزن پرورشی (300 لیتری) با تراکم 50 قطعه در هر مخزن توزیع و به مدت 60 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. ترکیب روغنهای گیاهی کانولا، بزرک و گلرنگ (به ترتیب با نسبتهای 40، 30 و 30 درصد) به طور کامل جانشین روغن ماهی شد و از ترکیب منابع پروتئین گیاهی (گلوتن گندم، گلوتن ذرت و کنجالة سویا) در 3 سطح 40، 70 و 100 درصد بهمنزلة جانشین پودر ماهی استفاده شد. منبع پروتئین و روغن جیرة گروه شاهد فقط شامل پودر ماهی و روغن ماهی بود. نتایج نشان داد که جانشینی 40 درصد پودر ماهی جیره با ترکیب منابع گیاهی تأثیرات منفی معنیداری در شاخصهای رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی عضلة ماهیان تیمارهای مختلف نداشت (05/0P>). جانشینی 70 و 100 درصد پودر ماهی جیره با ترکیب منابع پروتئین گیاهی موجب کاهش معنیدار وزن نهایی، ضریب تبدیل غذا، محتوای پروتئین بافت عضله، ضریب کارایی چربی و پروتئین همچنین، شاخص ارزش تولیدی پروتئین در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0P<). جانشینی روغن ماهی با روغنهای گیاهی سبب افزایش معنیدار درصد اسیدهای چرب اسید واکسنیک، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک و کاهش معنیدار اسیدهای چرب اسید مریستیک، اسید پالمیتیک، اسید اولئیک، اسید آراشیدونیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دوکوزاهگزانوئیک در عضلة ماهیان شد (05/0P<).
پودر ماهی,روغن ماهی,منابع گیاهی,رشد,قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35690.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35690_6436487389ece6436084a2034d3adc85.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
تأثیر سطوح مختلف غذایی تفالة زیتون در رشد، ترکیب لاشه و ارزیابی حسی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss)
133
144
FA
مجیدرضا
خوش خلق
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان - دکتری تخصصی
majidreza@guilan.ac.ir
حمید
نویریان
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان-دکتری
navi@guilan.ac.ir
مجید
موسی پور شاجانی
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان-کارشناسی ارشد
mshajani@guilan.ac.ir
محمد
محمدی
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان- کارشناسی
mshajani@gmail.com
سعید
عزیزی
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان-کارشناسی
azizi@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2013.35691
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر ضایعات حاصل از روغنکشی میوة زیتون در رشد و ارزیابی حسی ماهی قزلآلای رنگینکمان انجام پذیرفت. 4 جیرة غذایی شامل 1 جیره شاهد (بدون تفالة زیتون) و 3 جیره حاوی 5، 10 و 15 درصد تفالة خشک و الکشدة زیتون فرموله به ماهیان در 3 تکرار تغذیه شد. ماهیان با وزن متوسط 5±3/71 گرم، به طور تصادفی، در مخازن بتونی گرد با قطر 3 متر و ارتفاع 1 متر توزیع شدند. آب رودخانه با سرعت حدود L/S1 داخل استخرها در جریان بود، دما و pH آب به ترتیب طی دورة پرورش 3±10 درجة سانتیگراد و 7/6-1/8 بود. ماهیها بر اساس 1 - 5/1درصد وزن بدن طی 3 نوبت در روز (8، 12 و 18)، به طور دستی، تغذیه شدند. بررسی فاکتورهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب وضعیت، ضریب تبدیل غذایی، شاخص کبدی و آنالیز لاشه نشان داد که به طور کل تا 5 درصد جیره میتواند با تفالة زیتون الکشده جایگزین شود. رشد، راندمان تغذیهای و ترکیب لاشة ضعیف مربوط به تیمار با سطح 15 درصد تفالة زیتون بود که نسبت به سایر تیمارها اختلاف آماری بارزی را نشان میداد (P>0.05). نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که افزودن تفالة زیتون در رنگ ماهی بیتأثیر است (P>0.05)، ولی در بو و مزة ماهی تأثیر مثبت دارد و در مقایسه با تیمار شاهد باعث خوش خوراکی بیشتر ماهی شده است (P<0.05). به طور کلی، میتوان اظهار داشت که 5 درصد تفالة زیتون در تغذیة ماهی قزلآلای رنگینکمان مفید است.
قزلآلای رنگینکمان,تفالة زیتون,شاخص رشد,ترکیب شیمیایی لاشه,ارزیابی حسی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35691.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35691_da0f24f0863954e563d32cfb7e382ad6.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
مقایسۀ برخی از خصوصیات کینتیکی و بیوشیمیایی آنزیم تریپسین ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) با تریپسین تجاری (Porcine)
145
158
FA
عباس
زمانی
گروه شیلات دانشکدۀ منابع طبیعی و محیطزیست دانشگاه ملایر، همدان
zamanibouzandan@gmail.com
مسعود
رضایی
گروه فرآوری آبزیان دانشکدۀ علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور
rezai_ma@modares.ac.ir
رسول
مدنی
گروه بیوتکنولوژی مؤسسۀ تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، البرز، کرج
mr_madani@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2013.35781
در این تحقیق برخی از خصوصیات کینتیکی و بیوشیمیایی آنزیم تریپسین کیلکای معمولی با تریپسین تجاری Porcine بررسی شد. نتایج نشان داد که دما و pH بهینه برای فعالیت آنزیم تریپسین کیلکای معمولی و تجاری حاصل از خوک (Porcine) به ترتیب 60 و 8 درجۀ سانتیگراد بود. پایداری دمایی و pH فعالیت آنزیم تریپسین در کیلکای معمولی به ترتیب 45 درجۀ سانتیگراد و 7-10 و خوک 50 درجۀ سانتیگراد و 4-11 بود. یونهای فلزی CaCl<sub>2</sub> و MgCl<sub>2</sub>به طور معنیداری فعالیت آنزیم تریپسین در کیلکای معمولی را نسبت به خوک افزایش دادند (<em>P</em><0.05)، در حالی که KCl و NaCl در فعالیت آنزیم تریپسین کیلکای معمولی بیتأثیر بودند (<em>P</em>>0.05)، اما در خوک اثر کاهشی معنیداری را نشان دادند (<em>P</em><0.05). MnCl<sub>2</sub>به طور معنیداری باعث افزایش فعالیت آنزیم تریپسین در کیلکای معمولی شد (<em>P</em><0.05) در حالی که در خوک اثر کاهشی معنیداری را نشان داد (<em>P</em><0.05). مقایسۀ اثر بازدارندهها بر فعالیت آنزیم تریپسین نشان داد که به استثنای ρ-aminobenzamidine، بازدارندههایSBTI ، TLCK و PMSF تأثیر معنیداری در فعالیت آنزیم تریپسین در کیلکای معمولی و خوک نداشتند (<em>P</em>>0.05)، در حالی که ρ-aminobenzamidineفعالیت آنزیم تریپسین در خوک را به طور معنیداری نسبت به کیلکای معمولی کاهش داد (<em>P</em><0.05). <em>V<sub>max</sub></em>آنزیم تریپسین ماهی کیلکای معمولی به طور معنیداری بالاتر (<em>P</em><0.05) و <em>k<sub>m</sub></em>آنزیم تریپسین ماهی کیلکای معمولی به طور معنیداری کوچکتر از خوک بود (<em>P</em><0.05). نتایج بررسیها نشان داد که آنزیم تریپسین در کیلکای معمولی نسبت به خوک از کارایی بالاتری برخوردار است و میتواند در آینده بهمنزلۀ مادۀ افزودنی در صنایع مرتبط و تحقیقات بیوتکنولوژی به کار رود.
آنزیم تریپسین,خصوصیات کینتیکی,بیوشیمیایی,کیلکای معمولی,تریپسین تجاری خوکآنزیم تریپسین,کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia),تریپسین تجاری خوک
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35781.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35781_bcd2e532050f95f54e797aedb5cd061e.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
بررسی فاکتورهای محیطی مؤثر در پراکنش سگماهی جویباری (Oxynoemacheilus bergianus) در رودخانة کردان
159
171
FA
سیده نرجس
طباطبائی
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
ns_tabatabaei@yahoo.com
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
soheil.eagderi@ut.ac.ir
محمد
کابلی
استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
mkaboli@ut.ac.ir
آرش
جوانشیر
دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
arashjavanshir@hotmail.com
ایرج
هاشم زاده سقرلو
استادیار دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد
irajhashemzade@gmail.com
مظاهر
زمانی
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
m.zamanif@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2013.35692
به منظور بهرهبرداری پایدار و حفظ تنوع زیستی اکوسیستمهای رودخانهای، که در اثر فعالیتهای انسانی دستخوش تغییرات درخور توجهی شدهاند، شناخت نیازهای زیستگاهی گونههای ساکن آنها ضروری است. رودخانة کردان، یکی از رودخانههای حوضة دریاچة نمک، از ارتفاعات استان البرز سرچشمه میگیرد و یکی از محیطهای پراکنش ماهی بومی <em>Oxynemacheilus bergianus</em> است. این رودخانه تحت تأثیر فعالیتهای انسانی از قبیل کشاورزی، سدسازی و طبیعتگردی قرار گرفته است. نیازهای زیستگاهی این ماهی و تأثیرات فعالیتهای انسانی، با پایش کل رودخانة کردان، در 68 ایستگاه بررسی شد. بر پایة بهترین مدل انتخابشده، با توجه به معیار اطلاعاتی آکایکه (AIC)، متغیرهای ارتفاع، عرض رودخانه، سرعت جریان آب و اندازة ذرات بستر عوامل تعیینکنندهای در حضور ماهی <em>O. bergianus</em> بودند. همچنین، سایر مدلهایی که بر پایة معیار اطلاعاتی آکایکه، بهمنزلة مدلهای مناسب، تعیین شدند نشان دادند که دو متغیر ارتفاع و عرض رودخانه مهمترین متغیرهای مستقل مؤثر در حضور این گونهاند. بنابراین، فعالیتهای انسانی که در رودخانة کردان در حال انجام است، و سبب تغییر در ویژگیهای محیطی مانند عرض، عمق، بستر و سرعت جریان رودخانه میشود، میتواند حضور و پراکنش سگماهی جویباری را در این رودخانه تحت تأثیر قرار دهد.
سگماهی (Oxynemacheilus bergianus),رودخانة کردان,حضور و عدم حضور,نیازهای زیستگاهی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35692.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35692_a9f18de24669bb1a91e0fae905589f16.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
بررسی عادات و ارجحیت غذایی گونة ماهی غیربومی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) در رودخانة پارک ملی گلستان
173
184
FA
اصغر
عبدلی
پژوهشکدة علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی
asabdoli@yahoo.com
جواد
میردار
گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه زابل، ایران
10.22059/jfisheries.2013.35693
رژیم غذایی و فراوانی ماهی قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>)، بهمنزلة گونهای غیربومی، در رودخانة مادرسو پارک ملی گلستان بررسی شد. در مجموع، 144 نمونه از 2 ایستگاه با طول متوسط 190 میلیمتر و وزن متوسط 80 گرم بررسی شدند. با بررسی روی کل ماهیان صیدشده، مشخص شد که، بر اساس نمایة ایولو (Ivelev)، در اغلب ماههای سال Ephemeroptera (زود میران) مادة غذایی انتخابی بوده همچنین، تقریباً در اکثر ماههای سال، Ephemeroptera (زود میران) بیشترین درصد فراوانی بنتوز را به خود اختصاص میداده است. این گونه از Gammaridae (ناجورپایان) و Trichoptera (بال موداران) نیز بهمنزلة مادة غذایی انتخابی استفاده کرده است و میتواند با سایر گونههای ماهیان از قبیل <em>Paracobitis malapterura</em> (لوچ تاجدار)، <em>Neogobius melanostomus</em> <em>Neogobius fluviatilis</em> (گاو ماهی) و <em>Alburnoides eichwaldii</em> (لپک) رقابت غذایی داشته باشد.
Oncorhynchus mykiss,رژیم غذایی,بنتوز,رودخانة مادرسو,پارک ملی گلستان
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35693.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35693_77af98b5550b0775e4d34caf010fe22d.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
بررسی اثر آنتیاکسیدانی عصارة پوست پرتقال بر کیفیت فیلة کپور معمولی (Cyprinus carpio) هنگام نگهداری در یخچال (C°4)
185
197
FA
طیبه
علی بیگی
دانشگاه زابل ، دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات
tayebe.alibeygi@gmail.com
ابراهیم
علیزاده دوغیکلائی
دانشگاه زابل، دکترای فرآوری
ebi_alizadeh2003@yahoo.com
اسحق
زکی پور رحیم آبادی
0000-0002-7229-8171
گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل
e_zakipour@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2013.35694
بهکاربردن عصارههای طبیعی، بهمنزلة یکی از منابع مناسب آنتیاکسیدانی، برای بهبود کیفیت ماهی در حال افزایش است. هدف این مطالعه بررسی تأثیرات آنتیاکسیدانی عصارة پوست پرتقال در کیفیت فیلة ماهی کپور معمولی هنگام نگهداری در یخچال (°C4) است. فیلهها با غلظتهای صفر، 1 و 5درصد عصارة پوست پرتقال تیمار بستهبندی و در یخچال نگهداری شدند. ارزیابان شاخصهای شیمیایی (pH، پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)) و ارزیابی حسی (بافت، بو، طعم، رنگ و مطلوبیت کل) را در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 اندازهگیری کردند. با افزایش زمان نگهداری مقادیر pH افزایش یافت که این روند در تیمار شاهد بیشتر بود (P<0.05). میزان پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار در همة تیمارها به طور معنیداری افزایش یافت؛ به طوری که، مقادیر آنها برای نمونههای شاهد، 1 و 5 درصد به ترتیب در انتهای دوره به 8/14، 2/12، 2/10 (میلی اکیوالان O<sub>2</sub>در کیلوگرم چربی ماهی)، 99/0، 78/0، 59/0 (میلیگرم مالون آلدئید در کیلوگرم گوشت ماهی) و 3/33، 5/30، 6/22 (میلیگرم نیتروژن در 100 گرم گوشت ماهی) رسید که این افزایش در تیمار 5 درصد نسبت به سایر تیمارها کمتر بود (P<0.05). نتایج ارزیابی حسی بیانگر کاهش معنیدار خصوصیات حسی فیلهها طی دورة نگهداری بود. بر اساس نتایج این مطالعه فیلههای تیمارشده با عصارة 5 درصد نسبت به سایر تیمارها تا انتهای دورة نگهداری مصرفشدنی بودند.
عصارة پوست پرتقال,کپور معمولی,آنتیاکسیدان,ترکیبات فنولی,کیفیت
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35694.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35694_9a8c930acf0e87ce0008f475135b5485.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
ارزیابی مقایسه ای تنوع ژنتیکی جمعیت قزل آلای رنگین کمانOncorhynchus mykiss پرورشی استان لرستان و جمعیت وارداتی از فرانسه
199
209
FA
ابوالفتح
علیپور
کارشناس ارشد رشتة تکثیر و پرورش آبزیان دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان
alipoor64@gmail.com
سالار
درافشان
استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان
sdorafshan@cc.iut.ac.ir
سید احمد
قاسمی
عضو هیئت علمی مرکز پژوهش های خلیج فارس دانشگاه خلیج فارس بوشهر
halizade@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2013.35697
با توجه به اهمیت مطالعه تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیت در مدیریت و انتخاب مولدین شایسته جهت تکثیر در کارگاهها، تنوع ژنتیکی جمعیت قزلآلایرنگینکمان پرورشی استان لرستان با جمعیت وارداتی از فرانسه با استفاده از چهار جفت آغازگر ریزماهوارهOMY325 ، MM1329،OMY77 و OMM1332 بر روی30 قطعه ماهی نمونه برداری شده از هر جمعیت از مرکز تکثیر و پرورش قزل آلای پاچنار در استان لرستان ارزیابی شدند. پس از بهینه سازی واکنش زنجیره ای پلیمراز، میانگین تعداد آلل مشاهده شده در جمعیت پرورشی لرستان و فرانسوی به ترتیب معادل 75/10 و 10 محاسبه شد. میانگین تعداد آلل موثر در این دو جمعیت به ترتیب 43/7 و 19/7 بود. دامنه باندی در جایگاههایMY325 ،MM1329 ،OMY77 و OMM1332 به ترتیب 178-102، 150-100، 198-122 و 204-172 جفت باز بود. میانگین هتروزایگوسیتی مشاهده شده در جمعیت لرستان 591/0 و فرانسوی 566/0 بود. میانگین هتروزایگوسیتی مورد انتظار در این دو جمعیت به ترتیب 861/0 و 854/0 بود. نتایج مولکولی انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ را در 7 تست از 8 تست مورد بررسی (جایگاه × جمعیت) نشان داد. نتایج همچنین بیانگر افزایش نسبی هتروزایگوسیتی مشاهده شده نسبت به هتروزایگوسیتی مورد انتظار در جایگاه OMY325 هر دو جمعیت بود. از کل تنوع ژنتیکی مشاهده شده، مقدار اندکی (6%) مربوط به بین جمعیتها و بخش اعظم آن (94%) مربوط به درون جمعیتها بود. همچنین میزان شباهت و فاصله ژنتیکی بین جمعیتها به ترتیب 791/0 و 234/0 محاسبه شد. میزان FST معادل 017/0 بود. به طور کلی نتایج این تحقیق بیانگر شباهت ژنتیکی قابل توجه بین دو جمعیت مورد بررسی است.
قزل آلای رنگین کمان,Oncorhynchus mykiss,ریزماهواره,تنوع ژنتیکی,تمایز ژنتیکی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35697.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35697_cbc4628126e8b738a8994101df354669.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
بررسی تنوع و تراکم پلانکتونهای چاه نیمههای سیستان
211
223
FA
فاطمه
عین الهی پیر
عضو هیئت علمی / دانشگاه زابل
fateme.eynollahi@yahoo.com
نرجس
اکاتی
عضو هیئت علمی / دانشگاه زابل
narjes_okati@yahoo.com
احمد
قرایی
دانشگاه زابل
agharai551@gmail.com
مصطفی
غفاری
دانشگاه زابل
mostafaghafari@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2013.35699
مطالعة حاضر به منظور شناسایی و بررسی تغییرات تنوع و تراکم پلانکتونهای گیاهی و جانوری طی فصول مختلف در سال 1389 در چاه نیمههای سیستان، واقع در منطقة زهک، انجام شد. در بررسی جوامع پلانکتونی مخازن چاه نیمه، 10 شاخه و 34 جنس فیتوپلانکتونی شناسایی شدند. در مقایسة فصلی، بیشترین تنوع جنسی فیتوپلانکتونها در فصل بهار با 18 جنس و کمترین تنوع در فصل زمستان با 7 جنس بود. در فصول بهار، تابستان و پاییز بیشترین جنسهای مشاهدهشده مربوط به شاخة Chlorophyta بودند که تراکم آنها به ترتیب 43472، 4085 و 68933 عدد در لیتر محاسبه شد. در فصل زمستان بیشترین تراکم فیتوپلانکتونی مربوط به شاخة Myzozoa با تراکم 11293 عدد در لیتر و پس از آن بیشترین تراکم مربوط به شاخة Chlorophyta با تراکم 9517 عدد در لیتر بود. در بررسی جوامع زئوپلانکتونی این مخازن، 7 شاخه و 22 جنس زئوپلانکتون شناسایی شدند که بیشترین تنوع جنسی زئوپلانکتونها در فصل تابستان با 15 جنس و کمترین نیز در پاییز با 3 جنس شناسایی شد. در فصل بهار بیشترین فراوانی زئوپلانکتونی مربوط به شاخة Rotifera با تراکم 1273 عدد در لیتر محاسبه شد. در فصول تابستان، پاییز و زمستان بیشترین فراوانی زئوپلانکتونها مربوط به شاخة Arthropoda بود که تراکم آنها در این فصول به ترتیب 1056، 190 و 1064 عدد در لیتر به دست آمد. بر اساس نتایج، میتوان عنوان کرد که تغییرات فصلی میتواند در تغییر تراکم و تنوع پلانکتونهای مخازن چاه نیمههای سیستان تأثیرگذار باشد. افزایش جمعیت در فصل بهار را میتوان ناشی از بهبود شرایط محیطی و منابع اولیة تولیدات پلانکتونی و به دنبال آن جوامع زئوپلانکتونی دانست.
فیتوپلانکتون,زئوپلانکتون,تنوع,تراکم,چاه نیمه,سیستان
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35699.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35699_ba16980a667bd638f05dcb783eaf8a61.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
تاثیر مراقبت و اندازه بدن والدین بر موفقیت تولیدمثلی ماهی سیچلاید گورخری Cichlasoma nigrofasciatum
225
231
FA
محمد نوید
فرصتکار
کارشناس ارشد شیلات
nforsatkar@ut.ac.ir
محمدعلی
نعمت الهی
0000-0003-1748-1958
دانشگاه تهران، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
malahi@ut.ac.ir
مریم
هدایتی راد
کارشناس ارشد شیلات
mhedayati@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2013.35702
ماهی سیچلاید گورخری (<em>Cichlasoma</em> <em>nigrofasciatum</em>) از مشهورترین ماهیان زینتی آب شیرین است که هر دو جنسیت آن از تخمها و لاروها مراقبت میکنند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مراقبت والدین و اندازة بدن آنها در موفقیت تولیدمثلی این ماهی انجام شد. درصد تفریخ در 4 تیمار مراقبتی: 1. حضور هر دو جنسیت، 2. فقط ماده، 3. فقط نر و 4. بدون والد اختلاف معنیداری داشت (p<0.05). میانگین درصد تفریخ در تیمارهای ذکرشده به ترتیب 81/94، 36/93، 15/86 و 44/84 درصد بود. اختلاف معنیداری بین تیمار هر دو والد با تیمار فقط ماده همچنین، تیمار بدون والد با تیمار فقط نر وجود نداشت. به علاوه، در آزمایش تأثیر اندازة بدن در موفقیت تولیدمثلی مشاهده شد که ارتباط مثبتی بین اندازة والدین و تعداد تخمها وجود دارد (p≤0.01)، اما بین اندازة مولدان و درصد تفریخ، همبستگی مثبتی مشاهده نشد. در نتیجه، میتوان گفت که تکثیر موفق این ماهی به حضور هر دو جنسیت و اندازة بزرگتر آنها بستگی دارد.
نرخ تفریخ,تعداد تخم,اندازة بدن,موفقیت تولیدمثل,سیچلاید گورخری
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35702.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35702_70b6f7a77dede055681677f1443ef707.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
66
2
2013
06
22
انتقال ژنhrGFP به تیره سلولیZF4 ماهی زبرا با استفاده از پروتئین های نوترکیب virD2& virE2
233
239
FA
ندا
قوتی گلفزانی
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
nedaghovati@ut.ac.ir
حمید
فرحمند
0000-0002-3981-1826
گروه شیلات،دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران
hfarahmand@ut.ac.ir
هوشنگ
علیزاده
گروه زراعت و اصلاح نباتات.دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
halizade@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2013.35705
یکی از چالشهای فرایند انتقال ژن در ماهیان، توسعة سیستمهایی برای انتقال کارآمد DNA است. در این پژوهش از پروتئینهای باکتریایی برای هدفمندسازی انتقال ژن به تیرة سلولی ماهی زبرا استفاده شده است. اگروباکتریوم با نام علمی <em>Agrobacterium</em> <em>tumefaciens</em> قادر به انتقال کارآمد DNA خود به صورت یک مجموعه DNA-Protein به سلولهای گیاهی است. پروتئینهای اگروباکتریوم VirD2 و VirE2 در این فرایند نقش مهمی را ایفا میکنند. در این مطالعه با ساخت یک مجموعه مشابه سیستم اگروباکتریوم، متشکل از DNA تکرشتهای و پروتئینهای VirE2 و VirD2 به صورت in vivo، به بررسی پتانسیل این روش در افزایش کارایی فرایند انتقال ژن به تیرة سلولی ZF<sub>4</sub> ماهی زبرا پرداختیم. نتایج نشان داد که VirE2 و VirD2 سبب بهبود کارایی انتقال DNA به ژنوم تیرة سلولی ماهی زبرا شدند.
انتقال ژن,اگروباکتریوم,تیرة سلولی,پروتئین نوترکیب,ژن hrGFP,ماهی زبرا
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35705.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35705_9d4987d86fbe541bb36003b27b1515b2.pdf