دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
تأثیر جیره حاوی سطوح مختلف پرهبیوتیک ایمونوژن بر عملکرد رشد و تغذیه، پارامترهای خونی و ترکیب لاشه بچهماهیان کوی (Cyprinus carpio var. Koi)
117
125
FA
مرتضی
بهره مند
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
bahremand.m@gmail.com
محمد علی
نعمت اللهی
0000-0003-1748-1958
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
malahi@ut.ac.ir
آسیه
سلیمانی راد
دانشجوی دکترا، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، کرج، ایران.
soleimaniradasieh@gmail.com
10.22059/jfisheries.2018.213127.943
این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف پرهبیوتیک ایمونوژن بر عملکرد رشد، تغذیه، پارامترهای خونی و ترکیب لاشه در بچهماهیان کوی (<em>Cyprinus carpio </em>var. Koi)، با استفاده از 360 عدد بچه ماهی کوی (0/11±4/984 گرم) در چهار تیمار شامل سطوح صفر، 2، 5 و 10 گرم پرهبیوتیک ایمونوژن به ازای هر کیلوگرم جیره، به مدت 60 روز انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین افزایش وزن و نرخ رشد ویژه، به تیمار 2 تعلق داشت. کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی (0/08±1/34) نیز مربوط به تیمار 2 بود، البته اختلاف بین تیمار 2 و 3 از این حیث معنیدار نبود (0.0<em>5>P</em>). تعداد گلبول های قرمز در ماهیان گروه شاهد با تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار نشان داد. در مورد مقدار هموگلوبین و درصد هماتوکریت، بین تیمار 2 و گروه شاهد اختلاف معنیدار مشاهده شد. بیشترین تعداد گلبول سفید در تیمار 2 مشاهده شد. با افزایش میزان پرهبیوتیک جیره، در میزان لنفوسیت افزایش و در میزان نوتروفیل کاهش مشاهده شد (0.0<em>5>P</em>). آنالیز ترکیبات لاشه نشاندهنده عدم وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در هر سه فاکتور اندازه گیری شده بود. اگرچه میزان پروتئین خام لاشه با افزایش میزان پرهبیوتیک جیره، روند افزایشی نشان داد. نتایج به دست آمده مشخص نمود که افزودن 2 تا 5 گرم پرهبیوتیک ایمونوژن در هر کیلوگرم جیره غذایی بچهماهیان کوی میتواند در بهبود عملکرد رشد، تغذیه، تولید نهایی، و سلامت (ایمنی بدن) آنها مفید واقع شود. بنابراین با توجه به عدم وجود اختلاف معنیدار بین تیمارهای 2 و 3 در پارامترهای اندازه گیری شده، میزان 2 گرم ایمونوژن به ازای هر کیلوگرم جیره به عنوان سطح بهینه آن انتخاب گردید.
ایمنی,ایمونوژن,پرهبیوتیک,جیره غذایی,رشد,کوی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64445.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64445_8064d439c4f01cfc79262971da33757d.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
تغییرات هیستوپاتولوژیک آبشش و کبد ماهی Aphanius sophiae در معرض آفت کش کارباریل
127
137
FA
شیوا
ندایی
دانش آموخته کارشناسی اردانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
shiva_ir_nedaei@yahoo.com
هادی
پورباقر
0000-0003-0546-8713
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
poorbagher@ut.ac.ir
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
soheil.eagderi@ut.ac.ir
حمید
فرحمند
0000-0002-3981-1826
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
hfarahmand@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2018.203974.920
در این مطالعه تاثیرات آفت کش کارباریل بر بافت های کبد و آبشش ماهی <em>Aphanius sophiae</em><em> </em>به مدت 9 روز در معرض غلظتهای 0/5، 1 و 0/5 میلیگرم در لیتر پرداخته شد. بافت ها در روزهای اول، پنجم و نهم پس از شروع آزمایش، جهت مطالعه تغییرات هیستوپاتولوژی ایجاد شده، نمونه برداری شد. تغییرات مشاهده شده در بافت آبشش در طول دوره آزمایش شامل هایپرپلازیا، نکروز و پوسته پوسته شدن سلولهای لاملای ثانویه، هایپرتروفی و جدا شدن پوسته لاملای ثانویه (اپیتلیال لیفتینگ)، خمیدگی لاملای ثانویه (کرلینگ)، فیوژن، چماقی شدن لاملای ثانویه، کوتاه شدن لاملای ثانویه و از بین رفتن کامل برخی لاملاهای ثانویه و همچینین آسیبهای ایجاد شده در بافت کبد طی این 9 روز شامل واکوئله شدن هپاتوسیت ها، نکروز هپاتوسیت ها، نکروز هسته ای، زایش هپاتوسیت های جدید و آتروفی می باشند. نتایج بیان کننده افزایش شدت تغییرات در بافت آبشش با گذشت زمان می باشند در حالی که بافت کبد در روز پایانی به سمت ترمیم پیش رفته است.
کارباریل,Aphanius sophiae,کبد,آبشش,آفت کش
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64465.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64465_83f001be5e1f64b55ee1f9f587308fc9.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
اثرات تغذیهای زردچوبه (Curcuma longa) بر کاهش آسیب های کبدی و کلیوی ناشی از مواجهه با سولفات مس در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
138
147
FA
اباذر
قاسمی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
abazar.ghassemi@gmail.com
محمد
مازندرانی
استادیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
mazandarani57@gmail.com
محمد
سوداگر
دانشیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
sudagar_m@yahoo.com
سید مرتضی
حسینی
استادیار مرکز تحقیقات آبزیان آبهای داخلی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
seyyedmorteza.hoseini@gmail.com
10.22059/jfisheries.2018.237914.990
سولفات مس به عنوان یک داروی قابل قبول در کنترل جمعیت حلزون ها و گیاهان آبزی در استخرهای ماهیان گرمابی کاربرد فراوانی دارد. در بررسی حاضر اثرات زردچوبه (<em>Curcuma longa</em>) خوراکی در کاهش آسیب های کبدی و کلیوی ناشی از سولفات مس در ماهی کپور معمولی (<em>Cyprinus carpio</em>) مورد بررسی مطالعه قرار گرفته است. به این منظور تعداد 180 بچه ماهی با میانگین وزنی 2/43±16/51 در 12 تانک فایبر گلاس تقسیم شدند. برای انجام آزمایش 3 گروه تیمار و یک گروه شاهد (در 3 تکرار) در نظر گرفته شد. ماهیان گروه های شاهد و تیمار به مدت 6 هفته به ترتیب با جیره غذایی حاوی 0، 0/5، 1 و 2 درصد زردچوبه به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش تمامی گروه ها با غلظت 1 میلی گرم/ لیتر سولفات مس به مدت یک هفته مواجه شده و نهایتاً وضعیت آنزیم های کبدی و آسیب های بافتی کبد و کلیه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در تیمارهای تغذیه شده با 1 و 2 درصد زردچوبه به طور معنی داری پایین تر از سایر گروهها اندازه گیری شد، در عین حال آنزیم آلکالین فسفاتاز بعد از مواجهه با سولفات مس در تیمارهای یادشده بالاتر بود (0/05><em>P</em>). در بررسیهای بافت شناسی، آسیب های بافتی وارده به کبد و کلیه بطور محسوسی در ماهیان تغذیه شده با زردچوبه کمتر بود. و بر اساس نتایج بررسی حاضر افزودن 0/5 تا 2 % زردچوبه خوراکی در جیره باعث کاهش محسوس آسیب های کبدی احتمالی در مواجهه با سولفات مس در کپور معمولی می شود.
زردچوبه,بافت شناسی,آنزیمهای کبدی,سولفات مس
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64479.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64479_808177808433e6abb73162b6a6ce8d63.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
تأثیر جایگزینی روغن ماهی جیره غذایی به وسیله روغن هسته انگور بر عملکرد رشد، ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت آنزیم لیپاز ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
148
160
FA
عباس
زمانی
0000-0003-3332-0396
استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه ملایر، همدان، ایران.
zamanibouzandan@yahoo.com
ابوذر
معافی
کارشناس شیلات اداره جهاد کشاورزی شهرستان ملایر، همدان، ایران.
abozarmoafi@gmail.com
10.22059/jfisheries.2018.223611.966
در این تحقیق، تأثیر جایگزینی روغن ماهی با روغن هسته انگور بر عملکرد رشد، ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت آنزیم لیپازدر ماهی قزل آلارنگین کمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>)(میانگین وزن 2±40 گرم) طی یک دوره 60 روزه انجام شد. در این مطالعه از جیره شاهد (A) حاوی 100% روغن ماهی و سایر جیرهها حاوی 25 (B)،50 (C)، 75 (D) و100% (E) روغن هسته انگور به جای روغن ماهی استفاده گردید. در پایان آزمایش شاخصهای رشد، ترکیب شیمیایی بدن و میزان فعالیت آنزیم لیپاز از ضمائم پیلوریک و روده سنجش شدند. نتایج نشان داد بین میزان افزایش وزن بدن، شاخص کبدی، شاخص احشایی، ضریب تبدیل غذایی، رطوبت و پروتئین بدن ماهیان در جیره های آزمایشی اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05><em>P</em>). نرخ رشد ویژه، شاخص وضعیت، میزان چربی و خاکستر بدن اختلاف معنی داری را بین جیره های آزمایشی نشان ندادند (0/05<<em>P</em>). بیشترین میزان فعالیت آنزیم لیپاز از ضمائم پیلوریک و روده در ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی C مشاهده شد که نسبت به سایر جیرههای غذایی اختلاف معنی داری را نشان داد (0/05><em>P</em>). براساس نتایج حاصل از عملکرد رشد، ترکیب شیمیایی بدن، فعالیت آنزیم لیپاز و همچنین بر اساس برآورد نمودار خط شکسته (broken line)، جیره حاوی 50% روغن هسته انگور نسبت به سایر جیرهها می تواند برای رشد ماهی قزلآلای رنگین کمان مناسب باشد.
روغن ماهی,روغن هسته انگور,لیپاز,عملکرد رشد,Oncorhynchus mykiss
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64636.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64636_c9c5f3ff8e724cfb240d77991543a877.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
شناسایی عوامل موثر در وقوع صید غیرقانونی ماهیان خاویاری در بخش جنوب غربی دریای خزر
161
169
FA
سید مصطفی
عقیلی نژاد
دانشآموخته دکترای گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
aghilinejhad.1341@gmail.com
سعید
گرگین
0000-0001-5898-4872
استادیار گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
sgorgin@gau.ac.ir
رامتین
جولایی
دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
joolaie@gau.ac.ir
سید یوسف
پیغمبری
دانشیار گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
sypaighambari@gau.ac.ir
رسول
قربانی
دانشیار گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
rghorbani@gau.ac.ir
جهانگیر
محمدی
دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
mohamadi.jahangir@gau.ac.ir
10.22059/jfisheries.2018.225121.970
بهره برداری بیش از حد و غیرقانونی از منابع آبزی به خصوص ماهیان خاویاری بهعنوان ارزشمندترین ماهیان دریای خزر تهدیدی بسیار جدی در حفاظت و نگهداری دراز مدت از آنهاست. با توجه به اهمیت حفظ ذخایر ماهیان خاویاری، انجام مطالعه روی علل اصلی ارتکاب صید غیرقانونی به عنوان روش صید کنترل نشده و غیر استاندارد توسط صیادان اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، از روش پیمایش میدانی و به کمک ابزار پرسشنامه و مراجعه حضوری پرسشگر داده ها به دست آمد. برای تعیین روایی پرسشنامه ها از چند تن از کارشناسان صاحب نظر و برای تعیین پایایی نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برآورد شد و سپس اطلاعات مورد نیاز با تکمیل تعداد 201 پرسشنامه بر اساس طیف لیکرت، در بین صیادان قانونی و غیرقانونی استان گیلان در خلال بهار و تایستان 1395 توزیع و به سوالات مرتبط با علل اجتماعی، اقتصادی، صیادی و حفاظت شیلاتی پاسخ داده شد. تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه با استفاده از مدل لاجیت انجام شد. نتایج نشان داد که از میان علل اجتماعی و اقتصادی، ارتباط معنی داری بین میزان مطالعه، میزان درآمد و رضایت از درآمد با احتمال انجام صید غیرقانونی وجود داشت (<em>0/05>P</em>)؛ به طوری که افرادی که از سطح درآمد کمتری برخوردار بوده، رضایت شغلی و درآمدی نداشته و میزان مطالعه کمتری داشتند احتمال اقدام به صید غیرقانونی در بین آنها به طور معنیداری بیشتر بود (<em>0/05>P</em>). همچنین، صیادانی که فاقد گواهینامه قایقرانی بوده، ارزش کمتری برای حفاظت از آبزیان قائل بوده؛ از دام گوشگیر استخوانی و سایر دام های غیر استاندارد در عمق بیشتر اقدام به دام گذاری نمودن به طور معنی داری مرتکب انجام صید غیرقانونی شدند. در مجموع، به نظر می رسد احتمال وقوع صید غیرقانونی با طیف خاصی از مولفه های اجتماعی، اقتصادی، حفاظتی و شیلاتی ارتباط نزدیکی دارد و این یافته ها می تواند در مدیریت شیلات جهت پیشگیری صید غیرقانونی مفید واقع شود.
صید غیرقانونی,مدل لاجیت,ماهیان خاویاری,جنوب غربی دریای خزر,مدیریت شیلات
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64652.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64652_75c7533d140c0aadc9cde7fd76c3ddbd.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
بررسی تاثیر استفاده از پودر تفاله گوجه فرنگی با آنزیم بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و قابلیت هضم مواد مغذی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
170
178
FA
فریبا
داداشی
دانشجوی کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
f_teh91@yahoo.com
حسین
اورجی
دانشیار گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
hoseinoraji@yahoo.com
عبدالصمد
کرامت
0000-0002-0010-2459
دانشیار گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
amirkola@yahoo.com
خسرو
جانی خلیلی
دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
kh.khalili@ymail.com
10.22059/jfisheries.2018.236811.988
مطالعه حاضر به منظور تعیین ارزش غذایی و ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی به همراه مولتی آنزیم در جیره ماهی کپور معمولی، بر قابلیت هضم، عملکرد رشد، ترکیب لاشه و بازماندگی آن انجام شد. با جابجایی تفاله گوجه فرنگی در سه سطح 20،10 و30 درصد با کنجاله سویا و آرد گندم جیره پایه، غذاهای آزمایشی ساخته شد. جیره بدون تفاله گوجه فرنگی و آنزیم (سطح صفر درصد) به عنوان جیره شاهد در این آزمایش در نظر گرفته شد. در این آزمایش از 264 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (با متوسط وزن 16/5 گرم) به مدت 8 هفته به صورت یک طرح کاملاً تصادفی در 4 تیمار و 3 تکرار (22 قطعه ماهی در هر تکرار) استفاده شد. نتایج قابلیت هضم در این آزمایش نشان داد که به طور کل سطوح فزاینده تفاله گوجه فرنگی در جیره بچه ماهی کپور معمولی، کاهش میزان هضم پذیری پروتئین و افزایش میزان هضم پذیری چربی را نسبت به تیمار شاهد به همراه داشته است (0/05>P) ولی اثر چندانی بر هضم پذیری ماده خشک نداشته است (0/05<P). بر اساس نتایج عملکرد رشد، بهترین عملکرد شاخص های رشد در تیمار تغذیه شده با 10 درصد جایگزینی تفاله گوجه فرنگی با مکمل آنزیمی نسبت به سایر تیمارها، حتی تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>P). به علاوه تا سطح 30 درصد جایگزینی تفاله گوجه فرنگی در جیره ماهی کپور معمولی اثر سوئی در عملکرد رشد ماهی نسبت به تیمار شاهد مشاهده نشد (0/05<P). از طرفی ترکیب لاشه و بازماندگی کپور معمولی تحت تاثیر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی در طول دوره آزمایش قرار نگرفت (0/05<P).<br /><strong> </strong>
تفاله گوجه,مکمل آنزیمی,هضم پذیری,رشد,کپور معمولی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64653.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64653_1124e8811f686858983265ae2649e9ff.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
بررسی قرابت خویشاوندی ماهیان جنس Rutilus Rafinesque, 1820 در سواحل جنوبی دریای خزر (بندرترکمن، شلمانرود و رود ارس) بر اساس صفات استخوانشناسی
179
188
FA
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
soheil.eagderi@ut.ac.ir
فریبرز
قجقی
استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، آزادشهر، ایران.
fariborzghojoghi@yahoo.com
منوچهر
نصری
استادیار گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، خرم آباد، استان لرستان، ایران.
nasri.m@lu.ac.ir
10.22059/jfisheries.2018.228447.974
این تحقیق با هدف بررسی قرابت خویشاوندی ماهیان جنس <em>Rutilus</em> در سواحل جنوبی دریای خزر انجام گردید. برای این تحقیق در مجموع تعداد 30 قطعه ماهی از سه جمعیت ماهی کلمه (بندرترکمن، رودخانه شلمانرود و رود ارس) به عنوان درونگروه و 10 قطعه ماهی سفید از صیدگاه بندرترکمن بهعنوان برونگروه تهیه شد. تمامی نمونهها بر اساس دستورالعمل استاندارد شفافسازی شده و اجزاء اسکلتی آنها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بهمنظور استنباط نتایج تبارشناسی، تعداد 33 حالت صفت استخوانشناسی انتخاب و تبارنگار مبتنی بر بیشترین پارسیمونی در نرمافزار TNT ترسیم گردید. نتایج به دست آمده بیانگر همتبار بودن سه جمعیت کلمه با پشتیبانی 100% بود. در این میان ماهی کلمه بندرترکمن با پشتیبانی 65% درختهای ممکن بهعنوان گروه پایهای (قدیمیترین گروه) مشخص گردید و دو گروه کلمه ارس و کلمه شلمانرود بهعنوان خویشاوندان جدیدتر در یک خوشه قرار گرفتند. بر اساس نتایج استخوانشناسی این مطالعه و بر اساس خویشاوندی نزدیکتر کلمه ساکن رودخانه ارس و کلمه کورا، به نظر میرسد کلمه شمالی (<em>R. rutilus</em>) که بهعنوان گونه ساکن آبهای شیرین سواحل جنوبی دریای خزر از جمله رودخانه ارس شناخته میشود، در واقع همان گونه کلمه خزری نژاد کورا (<em>R. caspicus</em>) می باشد. کلمهی رودخانه ارس احتمالاً بهواسطه زندگی در این رودخانه با شرایط متفاوت محیطی تحت تأثیر انعطافپذیری ریختی، تفاوتهای استخوانشناسی را با جمعیت آن در سواحل جنوب غربی دریای خزر کسب کرده است که این مسئله نیاز به تأیید توسط مطالعات تکمیلی دارد. همچنین این احتمال نیز وجود دارد که کلمه خزری نژاد ترکمنی یک آرایه متمایز از گونههای کلمه خزری و شمالی باشد.
انعطافپذیری ریختی,آرایهشناسی,دریای خزر,کپورماهیان,ماهیشناسی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64654.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64654_e7696f37d572b2a67e9f31e8b6068332.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
خصوصیات بافت شناسی و بیوشیمیایی اووسیت های فوق رسیده مولدین تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus Borodin, 1897)
189
203
FA
غفار
ابراهیمی
دانشآموخته دکتری گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
ebrahimi.ghafar@yahoo.com
باقر
مجازی امیری
0000-0002-3862-3460
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
bmamiri@ut.ac.ir
غلام رضا
رفیعی
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
ghrafiee@ut.ac.ir
علی
شعبانی
دانشیار گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
shabani@gau.ac.ir
10.22059/jfisheries.2018.202083.914
هدف این مطالعه بررسی خصوصیات بافتی و بیوشیمیایی اووسیتهای فوق رسیده تخمدان تاسماهی ایرانی (<em>Acipenser persicus</em>) بوده است. فولیکول های تخمدانی (رسیده و فوقرسیده) از مولدین وحشی تاس ماهی ایرانی مهاجر به رودخانه های حوزه جنوبی دریای خزر برداشته شد. فوق رسیدگی اثری منفی بر روی زنده مانی تخم تاس ماهی ایرانی داشت. درصد لقاح و نرخ تفریخ در اووسیت فوق رسیده کاهش معنیداری در مقایسه با اووسیت رسیده نشان دادند <em>(<em>P</em><0.05). </em>در اووسیت رسیده، چهار لایه متمایز زونارادیاتا کاملاً مشخص بوده و زرده از بافتی همگن تشکیل شده بود و تفاوت قابل ملاحظه ی در شکل فضای پری وتیلینی این اووسیت ها در نقاط مختلف وجود نداشت. در حالیکه در اووسیت های فوق رسیده تاس ماهیان، تعدد لایه های زونارادیاتا در اووسیت فوق رسیده ناپدید شده و لایه ی یکپارچه را شکل دادند. همچنین مجموعه زرده ناهمگن و هتروژنوس شده و تجمع آن در قطب حیوانی بیشتر بود. شکل فضای پری وتیلینی در قسمت های مختلف اووسیت فوق رسیده متفاوت بوده است. تفاوت قابل ملاحظه ایی در پروفایل های اسید چرب اووسیت مشاهده شده بود، که می توان به مقدار بالاتر اسیدهای چرب اشباع در اووسیت رسیده (1/76±26/29) نسبت به اووسیت فوق رسیده (1/53±21/70) اشاره نمود <em>(<em>P</em><0.05). </em> به علاوه، اسیدهای چربω-6 در اووسیتهای رسیده (0/37±4/42) نسبت به اوووسیتهای فوق رسیده (0/33±6/21) کمتر بود <em>(<em>P</em><0.05). </em> اسید چرب اشباع غالب در اووسیت ها پالمتیک اسید بوده، در حالی که اولئیک اسید، اسید چرب غیر اشباع با تک پیوند دوگانه غالب بوده است. نتایج به دست آمده در این آزمایش مشخص نمود که علاوه بر تفاوت لایه های زونا رادیاتا و لایه فولیکولی اووسیت، می توان از برخی اسیدهای چرب موجود در اووسیت ماهیان خاویاری مثل پالمیتیک اسید، پالمیتولیک اسید، آراشیدونیک اسید و ایکوزا پنتانوئیک اسید بهعنوان فاکتوری مهم جهت تشخیص اووسیت های فوق رسیده استفاده نمود.
تاس ماهی ایرانی,اووسیت,فوق رسیده,تغییرات ساختاری,اسیدچرب
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64705.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64705_599f3f390e9670b7730217356f977901.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
بررسی عملکرد نوکلئوتید جیره بر شاخص های تولیدمثلی و پارامترهای خون شناسی در ماهی قزل آلای رنگین کمان مولد (Oncorhynchus mykiss)
204
210
FA
احمد
طهماسبی
دانشآموخته دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
ahmadtahmasebi@ymail.com
علیرضا
میرواقفی
0000-0002-8620-501X
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
avaghefi@ut.ac.ir
سید ولی
حسینی
0000-0001-6927-1093
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
hosseini.seyedvali@gmail.com
10.22059/jfisheries.2018.226601.971
نقش نوکلئوتیدها در جیره ماهیان و متابولیسم آنها در حدود بیش از 25 سال است که مورد مطالعه قرار گرفته است. در کنار تاثیرات آنها بر خوش خوراکی غذا، رفتارهای تغذیه ای و بیوسنتز اسیدهای آمینه غیر ضروری، اخیراً نوکلئوتیدهای خارجی در آبزیپروری به عنوان مکمل های غذایی جهت افزایش ایمنی و مقاومت در برابر بیماریهای ماهیان پرورشی به کار برده میشود. در این پژوهش تاثیر نوکلئوتید جیره بر شاخص های تولید مثلی و خون شناسی در ماهی قزل آلای رنگین کمان مولد مورد بررسی قرار گرفت. نوکلئوتید جیره در 2 سطح 1 و 2 گرم در کیلوگرم به جیره غذایی اضافه گردید و جیره فاقد نوکلئوتید برای تغذیه گروه شاهد مورد استفاده قرار گرفت. 90 مولد ماده قزل آلای رنگین کمان به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی توزیع شدند (30 قطعه ماهی در هر گروه) و با یکی از جیره های آزمایشی به مدت 4 ماه قبل از تخم گیری، تغذیه شدند. مولدین تغذیه شده با 0/2 درصد نوکلئوتید، بالاترین میزان هماوری مطلق، وزن تخمدان، گلبول سفید (WBC)، گلبول قرمز (RBC)، لنفوسیت را نشان دادند (0/05>P). نتایج این آزمایش نشان دهنده این است که افزودن نوکلئوتید جیره به میزان 2 گرم در کیلوگرم دارای اثرات مثبت بر شاخص های تولیدمثلی، پارامترهای خون در ماهی قزل آلای رنگین کمان مولد می باشد.
قزل آلای رنگین کمان,نوکلئوتید,شاخص های تولید مثلی,خون شناسی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64706.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64706_800388724ae2b3c4b555177ac768f36b.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2017
08
23
تأثیر پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان و عصاره ی رزماری (Rosmarinus officinalis L) بر خصوصیات شیمیایی فیله ی فیل ماهی (Huso huso) تلقیح شده با لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) نگهداری شده در یخچال
211
220
FA
آلیکا
جعفری کلیجی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، گرایش فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
alika.jafarikaliji@ymail.com
علی
جعفرپور
0000-0002-4520-0087
دانشیارگروه شیلات، گرایش فراوری محصولات شیلاتی،دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
a.jafarpour@sanru.ac.ir
رضا
صفری
مربی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری، ایران.
reza.safari@ymail.com
10.22059/jfisheries.2018.207265.929
این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان و عصاره ی رزماری در فیله ی فیل ماهی تلقیح شده با لیستریا مونوسیتوژنز نگهداری شده در یخچال (C°1±4) انجام شد. ماهی فیله و به چهار گروه شاهد (بدون پوشش)، تیمار رزماری 0/5 درصد، کیتوزان 1 درصد و ترکیب کیتوزان 1 درصد و رزماری 0/5 درصد به عنوان تیمار نانوکامپوزیت کیتوزان تقسیم شد. سپس همه ی نمونه ها با لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شدند. متعاقبا پارامترهای شیمیایی (بازهای نیتروژنی فعال، عدد پراکسید، pH و تیوباربیتوریک اسید) و ویژگیهای ضدلیستریایی نمونه ها در طی شانزده روز نگهداری در یخچال (Cº1±4) بررسی شدند. بر اساس نتایج، نانوکامپوزیت کیتوزان توانایی معنی داری (<em>P</em><0.05) را برای جلوگیری از رشد لیستریا مونوسیتوژنز از 4/14 log cfu/g به 2/32 log cfu/g و به دنبال آن بهترتیب تیمارهای کیتوزان 1 درصد و عصاره ی رزماری 0/5 درصد در مقایسه با نمونه شاهد در انتهای دورهnی نگهداری نشان داد. بر حسب پارامترهای شیمیایی، اگرچه نمونههای پوشش داده شده به وسیله ی نانوکامپوزیت دارای پایینترین pH و بازهای نیتروژنی فرار (<em>P</em><0.05) بودند، هرچند این پوشش توانایی متوقف کردن دناتوره شدن پروتئین را بعد از هشت روز نگهداری (<em>P</em>>0.05) نداشت. از طرف دیگر پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان اکسیداسیون لیپید را به وسیله ی کاهش تولید پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در نمونه ها در مقایسه با تیمار شاهد در انتهای دوره ی نگهداری در یخچال به تعویق انداخت.
نانوکامپوزیت کیتوزان,عصاره رزماری,کیتوزان,لیستریا مونوسیتوژنز,فیل ماهی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64708.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64708_f1982d9bfaec970c7d93d399173aeec0.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
70
2
2022
03
21
چکیده های انگلیسی
1
10
FA
10.22059/jfisheries.1396.64729
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64729.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64729_bd2437584a2a6ed82cda06484fa4dfa0.pdf