دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
تاثیر استرول های استخراج شده از جلبک قرمز خلیج فارس بر کلاژن سلول های پوست انسان
208
215
FA
فاطمه
پیشه ورزاد
دانش آموخته دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
fatemeh.pishehvarzad@gmail.com
سید ولی
حسینی
0000-0001-6927-1093
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
hosseini.seyedvali@gmail.com
حمید
فرحمند
0000-0002-3981-1826
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
hfarahmand@ut.ac.ir
ماریانو
لاسترا
مرکز علوم دریایی تورایا، جزیره تورایا، ویگو، اسپانیا.
xxxx@gmail.com
سونیا
لوپز
گروه ژنتیک، بیوشیمی و ایمونولوژی، دانشگاه ویگو، ویگو، اسپانیا.
xxxxxxxx@gmail.com
10.22059/jfisheries.2019.271093.1066
پیری پوست با افزایش تنظیم بیان ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP) و کاهش تنظیم سنتز کلاژن همراه است. استرول های استخراج شده از جلبک های دریایی، به عنوان مواد ضدسرطان و ضدکسیدان گزارش شده اند که این خواص می تواند نشان از پتانسیل مناسبی جهت خواص ضدچروک در پوست انسان باشد. در این تحقیق، جهت بررسی سنتز پروکلاژن در سلولهای پوست انسان، استرولهای استخراج شده از جلبک قرمز خلیج فارس<em>Gracilaria salicornia</em> در غلظت های 7/1، 5/3، 7، 14، 28، 56 و 112میکروگرم بر میلیلیتر مورد سنجش قرار گرفت، همچنین برای تعیین دز قابل استفاده از این پیشماده دارویی، تست سمیت سلولی بر رده فیبروبلاست پوست انسان در غلظتهای 3/2، 6/4، 3/9، 18، 5/37، 75، 150 و 300 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره استرولی جلبک گراسیلاریا سالیکورنیا آزمایش شد. نتایج حاکی از افزایش سنتز پروکلاژن در سلولهای پوست با افزایش غلظت استرولها و نیز عدم سمیت این ماده در دزهای مورد نیاز درمانی بوده است. IC<sub>50</sub> عصاره ها برای سلول های فیبروبلاست پوست انسان غلظت 111 میکروگرم بر میلیلیتر را نشان داد، همچنین اثرگذاری عصارهها در افزایش کلاژن پوست با سطح معنیداری در غلظتهای 75/1 تا 112 میکروگرم بر میلیلیتر قابل مشاهده بود (0001/0><em>P</em>). بنابراین استرولهای استخراج شده بدلیل تاثیر بر سنتز پروکلاژن سلولهای پوست، میتوانند نقش موثری بر کاهش فرایند پیری پوست بازی کنند. تحقیقات بیشتری برای سایر کاربردهای ترکیبات استرولی جلبکها در جهت استفاده از محصولات آرایشی- بهداشتی مورد نیاز است.
پروکلاژن,سمیت سلولی,استرول,جلبک قرمز خلیج فارس,ترمیم پوستی,Gracilaria salicornia
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70598.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70598_a0eccd772bfa058758cde91df9076842.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
اثر آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین بر فراسنجه های خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مبتلا به آئرومونازیس (Aeromonasis) و تأثیر استفاده از بوتیل هیدروکسی تولوئن در بهبود اثرات جانبی درمان آنتی بیوتیکی
216
224
FA
پگاه
فرهنگ
0000-0002-3968-5380
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
pegah.farhang@ut.ac.ir
علیرضا
میرواقفی
0000-0002-8620-501X
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
avaghefi@ut.ac.ir
باقر
مجازی امیری
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
gfhf@hhkhk.ir
10.22059/jfisheries.2019.271382.1070
با توجه به استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها در آبزی پروری و از سوی دیگر عدم توجه پرورش دهندگان به مضرات تجویز بی رویه ی داروهای ضد باکتریایی، مطالعه تاثیر آنتی بیوتیک ها بر فراسنجه های زیستی آبزیان ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه ضمن بررسی تاثیر آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین بر فراسنجه های خونی (گلبول های قرمز، گلبول های سفید، هماتوکریت و هموگلوبین) ماهی قزل آلای رنگین کمان (<em>Oncorhynchus</em> <em>mykiss</em>) بیمار شده با باکتری <em>Aeromonas hydrophila</em>، به بررسی تاثیر آنتی اکسیدان بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) در بهبود اثرات جانبی حاصل از اعمال آنتی بیوتیک بر فراسنجه های خونی مذکور پرداخته شد. با بررسی نتایج این مطالعه که به مدت 61 روز روی 120 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 30 ± 175/92 گرم در چهار تیمار( شاهد، تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین، تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین و آنتیاکسیدان BHT با دوز 0/5 % جیره روزانه و تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین و آنتی اکسیدان BHT با دوز 0/8% جیره روزانه) و سه تکرار انجام شد، به نظر می رسد که آنتی اکسیدان BHT در بهبود اثرات جانبی ناشی از اعمال اکسی تتراسایکلین در جیره آبزیان، بر فراسنجه های خونی مورد بررسی تاثیر معنی داری داشته است. از سویی با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار در دوزهای مختلف (0/5% و 0/8% جیره روزانه) آنتی کسیدان BHT بر فراسنجه های خونی، استفاده از دوز 5/0% به منظور استفاده در استخرهای پرورشی، اقتصادی تر به نظر می رسد.
آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین,شاخص های خونی,آنتی اکسیدان,BHT,Aeromonas hydrophila
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70605.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70605_03691fd7e448c0ca15441fc4ec857e92.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
تأثیر نوع مدل و اهمیت پارامترهای زیستگاهی بر پیش بینی نمایه های تنوع-زیستی (مطالعه ماهیان رودخانه توتکابن در جنوب دریای خزر)
225
235
FA
فاتح
معزی
0000-0001-8522-4975
دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
fmoezi.fateh@gmail.com
هادی
پورباقر
0000-0003-0546-8713
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
poorbagher@ut.ac.ir
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
soheil.eagderi@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2019.269399.1061
مدلهای زیستگاهی ابرازهایی کاربردی در برآورد فراوانی گونه ای و تنوع زیستی جوامع آبزیان با استفاده از متغیرهای زیستگاه می باشند که می توانند در بهره برداری و حفاظت از گونه های آبزیان بسیار مفید واقع شوند. شناخت مدلهای دارای بهترین عملکرد و همچنین یافتن متغیرهای ورودی دارای بیشترین اهمیت و اثرگذاری، می تواند در به کارگیری مناسب آن ها و تصمیمات اتخاذ شده مؤثر باشد. در مطالعه حاضر، عملکرد چهار نوع مدل (شامل مدل رگرسیون خطی چندگانه، مدل رگرسیون حداقل مربعات جزیی، مدل ماشین بُردار پشتیبان و مدل جنگل تصادفی) جهت پیشبینی نمایه های تنوع زیستی ماهیان رودخانه توتکابن در جنوب دریای خزر بر مبنای متغیرهای زیستگاهی مورد مقایسه قرار گرفت و میزان اهمیت متغیرهای محیطی مورد استفاده نیز در هر یک از مدلها بررسی گردید. بر اساس نتایج، مدلهای رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون حداقل مربعات جزئی ضعیفترین عملکرد را در برآورد نمایه های تنوع زیستی نشان دادند. بهترین عملکرد مربوط به مدلهای ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی بود. برای مدلهای مختلف، میزان اهمیت پارامترهای محیطی در ارتباط با هر یک از نمایه های تنوع متغیر بود. در مجموع، مدلهای ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی به عنوان مدلهای مناسب جهت بررسی نمایه های تنوع زیستی پیشنهاد می شوند.
مدل,تنوع زیستی,دریای خزر,زیستگاه,پیش بینی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70628.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70628_e80ba099f4403f69c10def22c00179e1.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
تنوع ژنتیکی گاماروس در رودخانه های شرق استان تهران با استفاده از توالی یابی ژن CO1 میتوکندریایی
236
245
FA
هادی
یوسفی سیاهکلرودی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران.
samanyousefi58@gmail.com
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
0000-0002-8729-4050
دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران.
siamak.yousefi1@gmail.com
شادی
خاتمی
استادیار، گروه بیولوژی دریا، دانشکده منابع طبیعی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
khatami1@gmail.com
10.22059/jfisheries.2019.272221.1075
خانواده گاماریده از شاخص ترین و متنوع ترین خانواده های راسته دوجورپایان هستند. دوجورپایان غذای اصلی بسیاری از گونه های ماهی هستند و نسبت به آلودگی محیطی حساسیت بالایی دارند، بنابراین دارای اهمیت اقتصادی و اکولوژیکی می باشند. به دلیل تفاوت در ویژگی های ریخت شناسی و اکولوژیکی گونه های مختلف، گام اول شناسایی گونه های آن هاست. جمع آوری و شناسایی گونه ای جنس Gammmarus در رودخانه های شرق استان تهران، یعنی جاجرود، حبله رود و لار هدف اصلی این مطالعه می باشد. برای این منظور 10 ایستگاه نمونهبرداری در بخش های مختلف رودخانه های جاجرود، حبله رود و لار انتخاب شد. نمونه برداری به صورت فصلی از مهر ماه 1392 تا تیر ماه 1393 انجام شد. از هر ایستگاه 20 نمونه با استفاده از نمونه بردار درج (dredge) جمع آوری، در الکل اتانول 96 تثبیت و برای انجام مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل گردید. شناسایی با استفاده از کلیـدهای شناسایی موجود تا سطح گونه انجام شد و نتایج نشان داد که همه نمونه ها متعلق به گونه Gammarus komareki می باشند. پس از انجام عملیات شناسایی، بررسی های مولکولی با استخراج DNA، بررسی کیفیت آن، جداسازی ژن میتوکندریایی ناحیه CO1 به وسیله پرایمر یونیورسال تحت شرایط PCR و در انتها توالی یابی انجام شد. پس از انجام توالی یابی نتایج آن با ژن های موجود در بانک جهانی ژن (GenBank) مقایسه شد. سپس توالی های نمونه های مناطق مختلف با هم مقایسه گردید و درخت فیلوژنی ترسیم شد. این تحقیق نشان داد کهG. komareki دارای جمعیت های متنوعی در رودخانه های شرق استان تهران می باشد. با این که از نظر ریخت شناسی تفاوت عمده ای در این جمعیت ها مشاهده نشد. هم چنین فراوانی آن در ایستگاه های مختلف متفاوت بود که بیانگر اختلاف شرایط محیطی رودخانه ها بود.
تنوع ژنتیکی,گاماروس,جاجرود,حبله رود,لار
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71012.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71012_57b25a640a38be3cb88992d5636b76bd.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
اثر عصاره اتانولی گیاه شوید (Anethum graveolens) به عنوان افزودنی غذایی بر پارامترهای رشد و فعالیت لیزوزیم و کمپلمان در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
246
255
FA
رضا
ذیلاب
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
rezazeilabi@gmail.com
عبدالمحمد
عابدیان کناری
دانشیار گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
aabedian@modares.ac.ir
امیر حسین
اسماعیلی
استادیار گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
amir.h.esmaily@gmail.com
10.22059/jfisheries.2019.263187.1039
در این تحقیق اثر عصاره اتانولی شوید بر پارامترهای رشد و شاخصهای لیزوزیم و کمپلمان ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 0/32±12 گرم بررسی شد. ماهی ها به روش خوراکی با غلظتهای 500، 1000، 1500 و 3000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره شوید به مدت 56 روز متوالی تغذیه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطوح 1000 و 1500 میلی گرم برکیلوگرم عصاره شوید در شاخص های رشد نظیر افزایش وزن دارای تفاوت معنی داری با گروه شاهد بود ولی از لحاظ ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه و کارایی پروتئین تفاوت معنی داری با گروه شاهد نشان نداد. همچنین همه تیمارها از درصد بازماندگی بالایی برخوردار بودند و با همدیگر تفاوت معنی داری نشان ندادند. بیشترین میزان فعالیت لیزوزیم و کمپلمان نیز در گروه تغذیه شده با سطح 1500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره مشاهده شد و نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (0/05<<em>P</em>). براساس نتایج حاضر، غلظت های 1000 و 1500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره شوید موجب افزایش وزن در این فاکتورها شده و برای افزایش ایمنی غلظت 1500 میلی گرم بر کیلوگرم غذا بهتر بوده است.
Anethum graveolens,سیستم ایمنی,رشد,تغذیه
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71761.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71761_f9dca26c30cd73cdf082a7889eec6177.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
تغییرات آمینهای بیوژن در ماهی شوریده طی روشهای مختلف انجمادزدایی
256
263
FA
سراج
بیتا
استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران.
serajbita@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2019.267553.1056
آمین های بیوژن ترکیبات آلی نیتروژن داری هستند که اصولاً به وسیله دکربوکسیلاسیون اسیدهای آمینه تولید می شوند. حضور مقادیر بالای آمین های بیوژن در مواد غذایی نشان دهنده شروع فساد و کیفیت نامطلوب در مواد غذایی است. در این مطالعه تغییرات مقدار آمین های بیوژن تولید شده در عضله ماهی شوریده (<em>Otolithes rubber</em>) به عنوان پارامتر شیمیایی فساد طی روش های مختلف انجمادزدایی (آب، هوا، یخچال و مایکروویو) مورد ارزیابی قرارگرفت. ماهیان شوریده پس از صید و انتقال به کارخانه، بسته بندی شده و در تونل انجماد با دمای 36- درجه سانتی گراد منجمد گردیده و به مدت 4 ماه در سردخانه با دمای 18- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پس از موعد مقرر، انجمادزدایی ماهیان با استفاده از روش های انجمادزدایی در آب، هوا، یخچال و مایکروویو انجام شد و تغییرات آمین های بیوژن (هیستامین، پوترسین، تیرامین و کدورین) در انجمادزدایی با هر کدام از روش ها بررسی شد. نتایج حاصله کاهش معنی داری در مقدار هیستامین در انجمادزدایی در یخچال را در مقایسه با سایر روش ها و گروه کنترل نشان داد (0/05>P). همچنین کاهش معنی داری (0/05>P) در مقدار پوترسین در طی انجمادزدایی با روش مایکروویو در مقایسه با سایر روش ها مشاهده شد، اما اختلاف معنی داری بین مقادیر تیرامین و کدورین تولید شده در روش های مختلف انجمادزدایی در مقایسه با تیمار شاهد وجود نداشت (0/05<P). بیشترین میزان هیستامین و پوترسین به ترتیب با روش های انجمادزدایی با هوا و یخچال مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که انجمادزدایی با روش یخچال می تواند روش مناسبی برای انجمادزدایی ماهی شوریده منجمد باشند.
"ارزیابی کیفیت," "آمین های بیوژن," "انجمادزدایی," "ماهی شوریده,"
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71762.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71762_2f2c80898838ad69e53cc3287ff28e2a.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
بررسی اثر عصاره گیاه مرزنجوش (Oriyganum vulgare) بر کیفیت ماندگاری فیله کپور علفخوار بسته بندی شده در خلاء و نگهداری شده در یخچال
264
273
FA
مهران
مسلمی
استادیار گروه شیلات، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران.
m_moslemi1000@yahoo.com
نرگس
اسکو
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
narges_no69@yahoo.com
روزبه
عابدی
دانشجو آموخته کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، موسسه آموزش عالی تجن، قائمشهر، ایران.
rozbeh.abedi@yahoo.com
سید ولی
حسینی
0000-0001-6927-1093
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
hosseini.seyedvali@gmail.com
10.22059/jfisheries.2019.249718.1015
در این پروژه، اثر پوشش دهی با عصارۀ مرزنجوش (1، 2 و 3 درصد) بر کیفیت و ماندگاری فیله های تهیه شده از ماهی کپور علفخوار (<em>Ctenopharyngodon idella</em>)، طی دوره 14 روزه نگهداری در یخچال بررسی شد. تیمارها در روزهای 1، 4، 7، 10 و 14 نگهداری، از نظر شاخص های مجموع ترکیبات ازتۀ فرار (TVB-N)، فساد ثانویه اکسیداسیون چربی (اسید تیوباربیتوریک؛ TBA)، میزان رطوبت، ظرفیت نگهداری آب (WHC) و بار باکتریایی کل مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج، میزان بازهای نیتروژنی فرار در کلیه تیمارهای پوشش دهی شده در مقایسه با تیمار کنترل به طور معنیداری کاهش نشان داد (0/05><em>P</em>). کمترین میزان آن در نمونه های 3 درصد پوشش داده شده مشاهده شد. روند افزایش اسید تیوباربیتوریک طی دوره نگهداری در کلیه تیمارهای پوشش دهی شده به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. بار باکتریایی کل نیز در کلیه نمونه های پوشش دهی شده نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری حاوی بار باکتریایی کمتری بودند. در انتهای دوره نگهداری، بیشترین و کمترین بار باکتریایی کل، به ترتیب در تیمارهای شاهد و تیمار حاوی 3 درصد عصارۀ مرزنجوش مشاهده شد. در خصوص شاخص ظرفیت نگهداری آب بین نمونه های مورد آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف مرزنجوش دارای اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی بر فیله های ماهی آمور طی دورۀ نگهداری در یخچال دارند. با توجه به نتایج ارزیابی تیمارها مدت ماندگاری فیله های پوشش داده شده در شرایط نگهداری در یخچال، در گروه شاهد تا 4 روز و در تیمارهای پوشش دهی شده بین 7 تا 10 روز برآورد شد. با توجه به نتایج، تیمار حاوی 3 درصد عصاره مرزنجوش به عنوان بهترین تیمار جهت حفظ موثر فیلۀ آمور در طول دوره نگهداری در یخچال پیشنهاد می شود.
ماهی آمور,بسته بندی وکیوم,عصاره مرزن جوش,ماندگاری
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71763.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71763_17995bb37f32d08d830272076e82f45f.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
استخوان شناسی جویبارماهی آلتا Paraschistura alta (Nemacheilidae) از حوضه آبریز سیستان، جنوب شرق ایران
274
285
FA
مجید
نوروزی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
engr.m_1862@yahoo.com
سید حامد
موسوی ثابت
0000-0002-2810-8924
دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
mousavi-sabet@guilan.ac.ir
سهیل
ایگدری
0000-0001-8649-9452
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
soheil.eagderi@ut.ac.ir
10.22059/jfisheries.2019.276146.1084
به واسطه پیچیدگی اعضای خانواده Nemacheilidae به لحاظ آرایه شناسی براساس صفات ریختی، محققان به دنبال استفاده از سایر خصوصیات آرایه شناختی از جمله استخوان شناسی، سعی در ارایه صفات تشخیصی مناسب دارند. از اینرو، این تحقیق با هدف توصیف ساختار استخوانشناسی گونه <em>Paraschistura alta</em> به منظور ارائه صفات استخوان شناسی این گونه به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 7 نمونه از حوضه آبریز سیستان جمع آوری و پس از شفاف سازی و رنگ آمیزی، ساختار استخوان شناسی آن توصیف گردید. بنابر نتایج مطالعه حاضر، گونه <em>P. alta</em> براساس صفات استخوان شناسی شامل میخی شکل بودن استخوان پیش وومر، داشتن تعداد 3 عدد استخوان قاعده آبششی، 10 عدد پتریجیفور باله پشتی، 6 عدد هیپورال، مشبک بودن کیسه شنا و همچنین صاف تا کمی مضرس بودن استخوان فوق عصبی 3 از سایر گونه های این جنس در ایران قابل تشخیص است.
تاکسونومی,آب شیرین,لوچ,اسکلت,رنگ آمیزی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71764.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71764_fc876720c95259fa886dee0ee91b3f09.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
رابطه طول و وزن، شاخص های کبدی و گنادی، پارامترهای رشد، ضریب و چاقی ماهی شاهکولی خزری (Alburnus chalcoides) در سواحل جنوب غربی دریای خزر، استان گیلان
286
293
FA
مرضیه
سروش حداد
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
marzi.s.hadad@ymail.com
جاوید
ایمانپور نمین
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
javidiman@gmail.com
اکبر
نصرالله زاده
استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
nasrolla2003@yahoo.com
مسعود
ستاری
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران
msattari647@gmail.com
10.22059/jfisheries.2019.275645.1083
رابطه طول و وزن، الگوی رشد، عامل وضعیت و ترکیب سنی شاه کولی خزری <em>Alburnuschalcoides</em> سواحل غربی دریای خزر (آستارا، انزلی و کیاشهر) از شهریور 1396 الی مهر ماه 1397 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 77 عدد ماهی از تورهای پره صید شد. میانگین طول و وزن ماهیان صید شده به ترتیب 5/17±19/38 سانتیمتر و 83/92±76/78 گرم بود. دامنه ی سنی ماهیان بین 0 تا 4 سال بود و ماهیان 0 و 1 ساله 81/8 درصد از ترکیب سنی را دارا بودند. در بررسی الگوی رشد، ضریب رگرسیون (b) بزرگتر از عدد 3 محاسبه شد. عدد حاصل از رابطه پائولی 5/28 به دست آمد که نسبت به عدد t جدول پائولی (1/66) بزرگتر بود که نشان دهنده ی ناهمگون (آلومتریک) بودن رشد در ماهیان مورد بررسی میباشد. میانگین CF در جنس نر و ماده به ترتیب 0/14±0/83 و 0/11±0/82 به دست آمد. میانگین شاخص گنادی GSI در جنس ماده (4/82±8/04) بیشتر از جنس نر (1/47±3/05) به دست آمد. میانگین شاخص وزنی کبدی نیز در جنس نر (0/49±0/79) و در جنس ماده (0/44±0/75) حاصل شد که در جنس نر میزان شاخص وزنی کبد بیشتر است.
الگوی رشد,شاه کولی,ضریب چاقی,دریای خزر
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71766.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71766_a184ef7426dfa42b762d47911c391658.pdf
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
شیلات
2008-5729
2423-7809
71
3
2018
11
22
تأثیر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی اسانس دارچین بر زمان ماندگاری فیش فینگر کپور نقره ای طی نگهداری در یخچال
294
305
FA
مریم
پیل مال
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
husnagoli95@gmail.com
ابراهیم
علیزاده دوغیکلائی
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
ebi_alizadeh2003@yahoo.com
مصطفی
یوسف الهی
دانشیار گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
iranmanesh1824@yahoo.com
10.22059/jfisheries.2019.267297.1053
هدف این مطالعه بررسی تاثیر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی اسانس دارچین بر خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیش فینگر کپور نقرهای طی نگهداری در یخچال میباشد. فیش فینگرها به طور جداگانه در محلول های پوششی کیتوزان (2 درصد)، اسانس دارچین (1/5 درصد) و پوشش کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) به مدت یک دقیقه غوطه ور، سپس بسته بندی و در یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. فراسنجه های شیمیایی (pH، پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)) و میکروبی (شمارش باکتری های کل (TVC) و باکتریهای سرماگرا (PTC)) در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان pH، PV، TBA و TVB-N به طور معنی داری افزایش یافت (0/05><em>P</em>). میزان بار باکتریایی کل (TVC) و سرماگرا (PTC) فیش فینگرها هنگام نگهداری در یخچال به طور معنی داری افزایش یافت (0/05><em>P</em>). شاخص های شیمیایی و میکروبی تیمار دارای پوشش کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) در مقایسه با سایر تیمارها تغییرات کمتری را هنگام نگهداری نشان دادند، به طوری که طی نگهداری تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشتند (0/05><em>P</em>). براساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که فیش فینگرهای پوشش داده شده با کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) نسبت به سایر تیمارها مؤثرتر بوده و سه روز بر زمان ماندگاری فیش فینگرها افزودند.
کیتوزان,اسانس دارچین,کپور نقرهای,پوشش خوراکی
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71767.html
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71767_bf6f0f80b47fe88056f87173c9f8444f.pdf