TY - JOUR ID - 35468 TI - تأثیر اسانس‏های اوکالیپتوس کامالدولنسیس (Eucalyptus camaldulensis)، پونة معطر (Mentha pulegium) و آلوئه ورا (Aloe vera) در رفتار رشد باکتری‏های استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) و لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae)، عامل استرپتوکوکوزیس و لاکتوکوکوزیس در مزارع قزل‏آلای رنگین‌کمان کشور و مقایسة آن با JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - مقیمی, سیده مهسا AU - سلطانی, مهدی AU - میرزرگر, سید سعید AU - قدرتنما, مریم AD - دانشکده دامپزشکی،دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت و بیماری های آبزیان AD - استاد گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران AD - دانشیار گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران AD - دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 66 IS - 1 SP - 105 EP - 118 KW - اسانس KW - کلرآمینT KW - استرپتوکوکوس اینیایی KW - لاکتوکوکوس گارویه KW - قزل آلای رنگین کمان DO - 10.22059/jfisheries.2013.35468 N2 - در این مطالعه، رفتار رشد تعداد مشخصی از جدایه‏های باکتری‏های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه، در غلظت‏های 20، 40، 80، 160 و 320 میکرولیتر بر میلی‏لیتر، از اسانس‌های اکالیپتوس کامالدولنسیس، پونة معطر و آلوئه ورا و غلظت‏های 05/0، 12/0، 5/0، 1 و 2 میلی‏گرم بر میلی‏لیتر از داروی کلرآمینT در دمای 25 درجة سانتی‌گراد و نیز حداقل غلظت مهارکنندگی آنها مطالعه شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت اسانس‏های اکالیپتوس کامالدولنسیس و پونة معطر از رشد اکثر جدایه‏های باکتری‏ها ممانعت شد؛ به طوری‏ که، در غلظت‏های 160 و 320 میکرولیتر بر میلی‏لیتر از آن اسانس‏ها، طی زمان‏های 60 و 90 دقیقه پس از انکوباسیون، رشد اکثر جدایه‏ها متوقف شد، اما اسانس آلوئه ورا تأثیر چشمگیری در توقف رشد جدایه‏های باکتری‏ها نداشت. با افزایش غلظت داروی کلرآمینT، ممانعت درخور توجهی در رشد پرگنه‏ها دیده شد؛ به طوری‏ که، در غلظت‌های 5/0 و 2 میلی‏گرم بر میلی‏لیتر از دارو، طی زمان‏های 4 و 10 ساعت پس از انکوباسیون، هیچ کدام از جدایه‏ها رشد نداشتند. بنابراین، نتایج نشان داد که اولاً، تأثیر ضد‏باکتری اسانس‏های گیاهی مذکور علیه باکتری‏های مورد نظر بسیار کمتر از کلرآمینT است؛ ثانیاً، تأثیرات ضدباکتری اسانس‎های اکالیپتوس کامالدولنسیس و پونة معطر بیشتر از تأثیرات ضدباکتری اسانس آلوئه ورا بوده است. بنابراین، در صنعت آبزی‌پروری می‌توان از اسانس‏های پونة معطر و اکالیپتوس کامالدولنسیس و نیز داروی کلرآمینT، به‌منزلة ضد‌عفونی‌کنندة آب، برای پیشگیری از بیماری استفاده کرد. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35468.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35468_6100587d08ad5f24da5c7c2178abdae7.pdf ER -