TY - JOUR ID - 35997 TI - بررسی توجیه اقتصادی پرورش خیار دریایی در منطقة خلیج چابهار JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - شکوری, آرش AU - نعمت پور کوجل, فاطمه AD - دکترای زیست‌شناسی دریا، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار AD - دانشجوی کارشناسی ارشد زیست‌شناسی دریا، دانشگاه علوم دریایی و دریانوردی چابهار Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 66 IS - 3 SP - 307 EP - 315 KW - ارزش غذایی KW - آبزی‌پروری KW - خیار دریایی KW - سرمایه‌گذاری KW - طرح توجیهی DO - 10.22059/jfisheries.2013.35997 N2 - امروزه آبزیان دریایی، با توجه به ارزش غذایی بالا، در سبد غذایی خانواده‌ها جایگاه مناسبی پیدا کرده‌اند. یکی از آبزیان ‌مهم ‌پرورشی‌ در ‌آب‌ دریا، خیار دریایی‌ است‌‌.‌ این جانوران به علت درصد پروتئین بالا، کندروئیتین سولفات، گلیکوزید ساپونین و فقدان کلسترول در کشورهای مختلفی از قبیل هند، مالزی، اندونزی، ژاپن، ایتالیا و امریکا پرورش داده می‌شوند. ‌متأسفانه‌ تاکنون‌‌ توجهی ‌به‌‌ این‌‌ رده ‌از‌‌ خارپوستان ‌‌در‌ کشور ما‌ صورت ‌‌نگرفته ‌است. در این مقاله به فاکتورهای، مورد نیاز برای رشد و پرورش خیار دریایی، از قبیل مکان مزرعه، زمان پرورش، میزان غذادهی، انواع روش‌های مختلف پرورش خیار دریایی و برآورد هزینه‌ها پرداخته شده است. عواملی نظیر پراکنش وسیع گونه‌های ذکرشده، پرورش نسبتاً آسان آنها، رشد سریع در تراکم بالا و جیرة غذایی مصرفی با قیمت پایین باعث شده است که منطقة چابهار به مکانی مستعد برای پرورش خیاران دریایی مانند H.leucospilota و Stichopusvarigatus تبدیل شود. در این تحقیق تلاش شده است که، به صورت کاملاً عملیاتی، طرح پرورش خیار دریایی در مزرعه‌ای در کشور عزیزمان به طور عام و در منطقة چابهار به طور خاص مطالعه شود. نتایج نشان می‌دهد که زمان بازگشت سرمایه در این پروژه یک سال و دو ماه با نرخ بازده 75 درصد است که کاملاً مقرون به صرفه‌بودن طرح را نشان می‌دهد.  UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35997.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_35997_53409e7e5c44d9a77e35f61957a50aa1.pdf ER -