TY - JOUR ID - 53882 TI - تأثیرات تغذیه‌ای جانشینی روغن ماهی با روغن کلزا در جیرة غذایی ماهیان جوان کپور معمولی، Cyprinus carpio در عملکرد رشد و پارامترهای تغذیة بدن و شاخص اقتصادی جیره JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - مینابی, خلیل AU - ذاکری, محمد AU - غفله مرمضی, جاسم AU - یاوری, وحید AU - موسوی, سید محمد AD - دانش‌آموختة کارشناسی ارشدگروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران AD - استادیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران AD - مرکز تحقیقات آبزی‌پروری جنوب کشور، اهواز، ایران AD - دانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 68 IS - 1 SP - 157 EP - 175 KW - تغذیه KW - جانشینی روغن ماهی KW - روغن کلزا KW - شاخص‌های رشد KW - نسبت تبدیل اقتصادی KW - Cyprinus carpio DO - 10.22059/jfisheries.2015.53882 N2 -   چکیده مطالعة حاضر با هدف تعیین تأثیرات جانشینی روغن ماهی با روغن گیاهی کلزا در جیرة غذایی در عملکرد رشد، کارایی تغذیه‌ای و شاخص اقتصادی جیرة غذایی ماهیان جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio) طراحی شد. در این آزمایش 270 قطعه کپور معمولی جوان با وزن اولیة 10/0±24/16 گرم به صورت کاملاً تصادفی در 18 تانک استوانه‌ای پلی‌اتیلنی 300 لیتری توزیع شد. ماهیان کپور معمولی جوان با شش جیرة غذایی با سطوح یکسان پروتئین و انرژی و با شش سطح جانشینی روغن ماهی (Fish oil, FO) با روغن کلزا (Canola oil, CO) به ترتیب تیمار اول 100 درصد روغن ماهی و 0 درصد روغن کلزا (100FO)، تیمار دوم حاوی 80 درصد روغن ماهی و 20 درصد روغن کلزا (80FO20CO)، تیمار سوم دارای 60 درصد روغن ماهی و 40 درصد روغن کلزا (60FO40CO)، تیمار چهارم دارای 40 درصد روغن ماهی و 80 درصد روغن کلزا (40FO60CO)، تیمار پنجم دارای 20 درصد روغن ماهی و 80 درصد روغن کلزا (20FO80CO) و تیمار ششم دارای 0 درصد روغن ماهی و 100 درصد روغن کلزا (100CO) به مدت 56 روز تغذیه شدند. آزمون آماری واریانس یک‌طرفه اختلاف معنا‌داری را در شاخص‌های رشد، پارامترهای کارایی تغذیه‌ای و کارایی اقتصادی جیره‌های غذایی بین تیمارهای مختلف با سطوح مختلف جانشینی روغن ماهی با روغن کلزا نشان نداد (05/0P>). در صورتی که نتایج آنالیز آماری اختلاف معنا‌داری در نرخ بازماندگی و میزان مصرف خالص چربی نشان داد (05/0P<)؛ به طوری که تیمار اول با تیمار ششم اختلاف معنا‌داری در میزان نرخ بازماندگی و میزان مصرف خالص چربی نشان داد. با توجه به نتایج پیشنهاد می‌شود که برای کاهش میزان مصرف روغن ماهی در جیرة غذایی آبزیان، کاهش هزینة تولید جیرة غذایی و رسیدن به رشدی مطلوب با کارایی مناسب غذایی از جیرة غذایی چهارم با 60 درصد جانشینی روغن ماهی با روغن کلزا برای تغذیة ماهی کپور معمولی جوان استفاده شود. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_53882.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_53882_1c98a134eb91b36223e4ba4ebe1e51ff.pdf ER -