TY - JOUR ID - 56119 TI - تأثیر سطوح مختلف عصارة زنجبیل بر کارایی رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی لاشة ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) انگشت‌قد JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - رحیمی یادکوری, نسرین AU - زنگویی, نسیم AU - موسوی, سید محمد AU - ذاکری, محمد AD - کارشناسی ارشد رشتة تکثیر و پرورش، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران AD - استادیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران AD - دانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 68 IS - 3 SP - 397 EP - 407 KW - ترکیبات بیوشیمیایی لاشه KW - رشد KW - عصارة زنجبیل KW - ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) DO - 10.22059/jfisheries.2015.56119 N2 - مطالعة حاضر با هدف تعیین تأثیر سطوح مختلف عصارة زنجبیل بر کارایی رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی لاشة ماهی بنی در مرحلة انگشت‌قدی به مدت 8 هفته انجام شد. تعداد 192 قطعه بچه‌ماهی بنی با متوسط وزن اولیة 32/0±67/11 گرم در قالب طرحی کاملاً تصادفی به 4 تیمار با 3 تکرار برای هر تیمار تقسیم شدند. ماهی‌ها روزانه به میزان 3 درصد وزن بدن و در 3 نوبت با جیرة غذایی حاوی عصارة زنجبیل با سطوح 0، 1/0، 5/0 و 1 درصد (به ترتیب به‌منزلة تیمار کنترل و تیمارهای 1، 2 و 3) تغذیه شدند. گروه فاقد عصارة زنجبیل به‌منزلة تیمار کنترل در نظر گرفته شد. بیش‌ترین میزان شاخص افزایش وزن بدن و شاخص کبدی در بین تیمارهای آزمایش در تیمار 3، تغذیه‌شده با جیرة حاوی 1 درصد عصارة زنجبیل، مشاهده شد (P<0.05). مطلوب‌ترین میزان ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار 3، تغذیه‌شده با جیرة حاوی 1 درصد عصارة زنجبیل، بود (P<0.05). میزان ضریب چاقی و ضریب بازده پروتئین بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری نشان ندادند (P>0.05). نتایج نشان داد که استفاده از عصارة زنجبیل در جیرة غذایی تأثیری در میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت لاشة ماهی بنی ندارد (P>0.05). با این حال، بیش‌ترین میزان پروتئین و چربی لاشه به ترتیب در تیمار 1 تغذیه‌شده با جیرة حاوی 1/0 درصد و تیمار 2 تغذیه‌شده با جیرة حاوی 5/0 درصد عصارة زنجبیل مشاهده شد. به طور کلی، می‌توان نتیجه‌ گرفت که عصارة زنجبیل موجب تحریک رشد شده، اما تأثیری در میزان ترکیبات لاشه نداشته است. بنابراین، می‌توان استفاده از عصارة زنجبیل را به‌منزلة محرک رشد در ماهی بنی در مرحلة انگشت‌قدی پیشنهاد کرد.   UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56119.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56119_5d4841edffe0d6fd196fb966cc60db6f.pdf ER -