TY - JOUR ID - 64217 TI - بررسی اثرات ‌تغذیه ای پودر سیاه دانه (Nigella sativa) بر فعالیت ضد باکتریایی و شاخص های موکوس ماهی کلمه (Rutilus caspicus) JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - صحرایی, حسن AU - ظهیری, فاضل AU - ایمانپور, محمدرضا AU - پیرعلی زفره ئی, احمدرضا AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. AD - استاد گروه شیلات، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. AD - دانشجوی دکتری، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 69 IS - 4 SP - 443 EP - 451 KW - فعالیت ضد باکتریایی KW - موکوس KW - ماهی کلمه KW - سیاه‌ دانه DO - 10.22059/jfisheries.2017.223483.965 N2 - در این مطالعه تاثیر سطوح ‌متفاوت سیاه‌ دانه ‌Nigella sativaجیره ‌بر فعالیت ضد باکتریایی‌ موکوس، برخی آنزیم‌های موکوس در بچه ‌ماهی کلمه  Rutilus caspicus‌ مورد بررسی قرار گرفت. 420 قطعه بچه ‌ماهی با میانگین وزنی 0/11±4/49 گرم در 4 تیمار ‌شاهد ‌(0)، 0/5، 1 و 2 درصد پودر سیاه‌ دانه به ازاء هر کیلوگرم جیره غذایی با 3 تکرار به‌مدت 60 روز غذادهی شدند. در پایان دوره‌ آزمایش سطوح پروتئین محلول موکوس، فسفاتاز‌ قلیایی و فعالیت ضد باکتریایی با روش میکرودیلوشن، علیه دو باکتری ‌گرم­‌مثبت‌ Streptococcus faecalisو aureus‌  Staphylococcus‌‌‌و گرم‌منفیEscherchia coliو‌Pseudomonas aeruginosa اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد فعالیت ضد باکتریایی موکوس با افزایش سطوح سیاه‌ دانه افزایش یافته و قطر هاله عدم رشد در ماهیان تغذیه شده با سطح 2 درصد سیاه‌ دانه در مقایسه با گروه شاهد به­ صورت معنی­ دار افزایش یافت (0/05>P)‌ و بیشترین قطر هاله عدم رشد در برابر باکتریی ‌‌Streptococcus faecalis مشاهده شد. هم­چنین سطوح پروتئین محلول موکوس، آنزیم لیزوزیم و آلکالین ‌فسفاتاز ماهیان تغذیه شده تا سطح 0/5 سیاه ‌دانه در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی­داری افزایش یافت (0/05>P). حداقل غلظت بازدارندگی رشد در غلظت 50 میکرولیتر در میلی‌لیتر و در غلظت ­های بالاتر موکوس، فعالیت ضد باکتریایی ‌نیز  بیشتر  بود و  در غلظت 200 میکرولیتر در میلی‌لیتر بیشترین  فعالیت ضد باکتریایی دیده شد. به ­طور کلی نتایج نشان داد جیره حاوی سیاه‌ دانه دارای اثرات مثبتی بر فعالیت ضد باکتریایی موکوس ماهی کلمه دارد. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64217.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_64217_3e93f3caf2ee89132c4fb96d8dc338b9.pdf ER -