TY - JOUR ID - 66014 TI - اثر جایگزینی پودر کرم خاکی (Eisenia fetida) با پودر ماهی، همراه با استفاده از پودر سیر در جیره، بر پارامترهای رشد، ترکیب لاشه و هضم‌پذیری در قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - رزاقی, بهزاد AU - یگانه, سکینه AU - کرامت امیرکلایی, عبدالصمد AU - جانی خلیلی, خسرو AD - دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. AD - دانشیار گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. AD - کارشناس گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 70 IS - 4 SP - 337 EP - 349 KW - قزل آلای رنگین کمان KW - پودر کرم خاکی KW - هضم پذیری KW - رشد KW - سیر DO - 10.22059/jfisheries.2018.238801.992 N2 - مطالعه حاضر جهت بررسی اثر سطوح مختلف جایگزینی پودر کرم خاکی (Eisenia fetida) بر پارامترهای رشد، ترکیب لاشه و هضم­ پذیری بچه­ ماهیان قزل‌آلای رنگین ­کمان (Oncorhynchus mykiss) به مدت 8 هفته انجام شد. برای این منظور سطوح مختلف جایگزینی پودر کرم خاکی با پودر ماهی شامل صفر، 25، 50 و 75 درصد، با و بدون 2/5 درصد پودر سیر در جیره در نظر گرفته شد. ماهیان با میانگین وزن 0/27±30 گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار (سه تکرار) در شرایط یکسان پرورش داده شدند. در طول دوره میانگین دما 2/14±12/28 درجه سانتی­گراد و اکسیژن 1/12±6/32 میلی­گرم بر لیتر بود. در پایان آزمایش، شاخص­ های رشد، ترکیب لاشه و هضم ­پذیری تعیین گردید. نتایج نشان داد که افزایش جایگزینی پودر کرم خاکی باعث کاهش معنی­ دار در وزن پایانی، نرخ رشد ویژه و افزایش ضریب تبدیل غذایی در ماهی ­ها شد و به­ طور معکوس افزودن پودر سیر موجب افزایش وزن نهایی و نرخ رشد ویژه و کاهش ضریب تبدیل غذایی شد (0/05>P). اثر پودر سیر بر ترکیبات لاشه معنی­دار نبود، اما افزایش سطح جایگزینی کرم خاکی باعث کاهش رطوبت و چربی و افزایش پروتئین و خاکستر لاشه شد (0/05>P). هضم­ پذیری ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی تا سطح 25 درصد (بدون پودر سیر) تفاوت معنی­ داری نداشت (0/05>P) و در سطح 50 درصد کاهش معنی­ داری یافت (0/05>P) و افزودن سیر موجب کاهش معنی­دار در هر سطح جایگزینی شد (0/05>P). هضم ­پذیری چربی و پروتئین در تیمارهای پودر کرم خاکی افزایش معنی­ داری نسبت به تیمار شاهد داشت (0/05>P)، اما افزودن سیر تفاوت معنی ­داری در هضم ­پذیری چربی و پروتئین (به جز 50 درصد جایگزینی) در هر سطح جایگزینی نشان نداد (0/05>P). نتایج نشان داد می­ توان کرم خاکی را به همراه 2/5‌ درصد سیر تا سطح 50 درصد جایگزین پودر ماهی جیره ماهی قزل‌آلای رنگین­ کمان کرد، بدون اینکه اثرات منفی بر کارایی رشد ماهی­ ها دیده شود. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_66014.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_66014_cc7b86765d1062601f2e9d24c931e706.pdf ER -