TY - JOUR ID - 69418 TI - روند رشد و رژیم غذایی بچه ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca) در استخرهای خاکی JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - غلامی, شاهپور AU - فلاحتکار, بهرام AU - عفت پناه, ایرج AU - مکنت خواه, بهمن AD - کارشناس ارشد مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف پور سیاهکل، ایران. AD - استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، ایران. AD - کارشناس مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف‌پور، سیاهکل، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 71 IS - 2 SP - 131 EP - 139 KW - سوف معمولی KW - رژیم غذایی KW - محتویات روده KW - شاخص های رشد KW - بازسازی ذخایر DO - 10.22059/jfisheries.2019.267443.1055 N2 - این تحقیق به مدت 45 روز در مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف ­پور سیاهکلواقع دراستان گیلان انجام گرفت.در این مطالعه عادات غذایی بچه ماهیان سوف معمولی تا وزن 1 گرمی در 4 استخر خاکی 4 هکتاری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ­برداری از لارو و بچه ماهیان هر 15 روز یک بار انجام شد و در مجموع تعداد 320 قطعه بچه ماهی از استخرها صید و محتویات شکمی آن­ها مورد بررسی قرار گرفت. محتویات دستگاه گوارش در بچه­ماهی سوف معمولی شامل روتیفر، دافنی، سیکلوپس و شیرونومید می­ شد. در دوره لاروی، روتیفر و دافنی­ های ریز جزو غذای اصلی آن به ­حساب آمدند. در دومین دوره نمونه ­برداری (روز سی ­ام)، روتیفر و دافنی از غذاهای اصلی و ناپلیوس سیکلوپس از غذاهای فرعی مصرف شده بودند. در پایان دوره آزمایش دافنی، سیکلوپس و شیرونومید جزو غذاهای اصلی محسوب می­ شدند و روتیفر غذای اتفاقی بود. نتایج نشان داد که بیومس غذای زنده در استخرهای مورد مطالعه در ابتدای دوره پرورش افزایش ولی در انتهای آن سیر نزولی را نشان می­دهد. در هر نمونه­ برداری، شاخص ­های رشد مثل رشد روزانه (GR)، نرخ رشد ویژه (SGR) و ضریب چاقی (CF) اندازه­ گیری شدند. نتایج نشان داد که GR با افزایش اندازه و وزن بچه ماهیان در طول دوره پرورش افزایش داشته است. همچنین کاهش SGR و CF در انتهای دوره تنها به کاهش غذای زنده در استخرها بستگی داشت. بر اساس مطالعه حاضر می ­توان بیان نمود که غذای زنده با اندازه ­های مختلف در طول دوره آزمایش، سبب رشد مطلوب ماهیان گردیده و پس از عبور از مرحله لاروی و هم زمان با روند رشد، تمایل بچه ماهیان به تغذیه از غذاهای زنده با اندازه بزرگ (شیرونومید و دافنی) افزایش یافته و به ­تدریج از مصرف روتیفرها کاسته شده است. بنابراین تولید غذای زنده از طریق کوددهی و غنی سازی استخرها، از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه بوده و می­تواند به مدیریت بهتر استخرهای پرورش و تولید بچه ­ماهیان سوف با وزن بالاتر در زمان کوتاه­تر کمک قابل توجهی نماید. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_69418.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_69418_ff8336d890079b364ba430e68be7662e.pdf ER -