TY - JOUR ID - 71763 TI - بررسی اثر عصاره گیاه مرزنجوش (Oriyganum vulgare) بر کیفیت ماندگاری فیله کپور علفخوار بسته بندی شده در خلاء و نگهداری شده در یخچال JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - مسلمی, مهران AU - اسکو, نرگس AU - عابدی, روزبه AU - حسینی, سید ولی AD - استادیار گروه شیلات، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران. AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. AD - دانشجو آموخته کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، موسسه آموزش عالی تجن، قائمشهر، ایران. AD - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 71 IS - 3 SP - 264 EP - 273 KW - ماهی آمور KW - بسته بندی وکیوم KW - عصاره مرزن جوش KW - ماندگاری DO - 10.22059/jfisheries.2019.249718.1015 N2 - در این پروژه، اثر پوشش دهی با عصارۀ مرزنجوش (1، 2 و 3 درصد) بر کیفیت و ماندگاری فیله­ های تهیه شده از ماهی کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)، طی دوره 14 روزه  نگهداری در یخچال بررسی شد. تیمارها در روزهای 1، 4، 7، 10 و 14 نگهداری، از نظر شاخص­ های مجموع ترکیبات ازتۀ فرار (TVB-N)، فساد ثانویه اکسیداسیون چربی (اسید تیوباربیتوریک؛ TBA)، میزان رطوبت، ظرفیت نگهداری آب (WHC) و  بار باکتریایی کل مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج، میزان بازهای نیتروژنی فرار در کلیه تیمارهای پوشش­ دهی شده در مقایسه با تیمار کنترل به ­طور معنی­داری کاهش نشان داد (0/05>P). کمترین میزان آن در نمونه ­های 3 درصد پوشش داده شده مشاهده شد. روند افزایش اسید تیوباربیتوریک طی دوره نگهداری در کلیه تیمارهای پوشش ­دهی شده به­ طور معنی­ داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. بار باکتریایی کل نیز در کلیه نمونه­ های پوشش دهی شده نسبت به گروه شاهد به­ طور معنی­ داری حاوی بار باکتریایی کمتری بودند. در انتهای دوره نگهداری، بیشترین و کمترین بار باکتریایی کل، به­ ترتیب در تیمارهای شاهد و  تیمار حاوی 3 درصد عصارۀ مرزنجوش مشاهده شد. در خصوص شاخص ظرفیت نگهداری آب بین نمونه های مورد آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که غلظت­ های مختلف مرزنجوش دارای اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی  قابل توجهی بر فیله­ های ماهی آمور طی دورۀ نگهداری در یخچال دارند. با توجه به نتایج ارزیابی تیمارها مدت ماندگاری فیله­ های پوشش داده شده در شرایط نگهداری در یخچال، در گروه شاهد تا 4 روز و در تیمارهای پوشش دهی شده بین 7 تا 10 روز برآورد شد. با توجه به نتایج، تیمار حاوی 3 درصد عصاره مرزنجوش به­ عنوان بهترین تیمار جهت حفظ موثر فیلۀ آمور در طول دوره نگهداری در یخچال پیشنهاد می­ شود. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71763.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71763_17995bb37f32d08d830272076e82f45f.pdf ER -