TY - JOUR ID - 75453 TI - ارزیابی تغییرات برخی از شاخص‌های خون‌شناسی فیل ماهیان پرورشی (Huso huso, Linnaeus, 1758) دریای خزر طی فصول مختلف JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - جعفریان, حجت اله AU - خزین, غلامرضا AU - فرهنگی, محمد AU - عقیلی نزاد, سید مصطفی AD - .دانشیار گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، گلستان، ایران AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، گلستان، ایران AD - استادیار گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، گلستان، ایران AD - مدیریت امور ماهیان خاویاری استان گلستان، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 72 IS - 4 SP - 387 EP - 398 KW - فیل ماهی KW - دما KW - فصل KW - خون KW - سرم KW - آنزیم کبدی DO - 10.22059/jfisheries.2020.75453 N2 - در این مطالعه به ارزیابی برخی از تغییرات شاخص­های خونی و بیوشیمیایی سرم فیل ماهیان 2 تا 3 ساله در شرایط پرورش در پن طی یک دوره بررسی یک‌ساله از پاییز 1395 تا تابستان 1396 پرداخته شد. پس از بیهوشی ماهیان با استفاده از عصاره گل میخک، نسبت به خونگیری از 15 قطعه فیل ماهی به ‌ظاهر سالم از 3 پن­ در فصول مختلف اقدام شد. شاخص‌های خونی با استفاده از روش‌های متداول آزمایشگاهی و فرمول‌های مربوطه سنجش شد. اختلاف معنی‌داری در میزان کورتیزول، حجم متوسط گلبولی (MCV)و فعالیت آنزیم ALT بین فصول مختلف مشاهده نشد (05/0p>). بالاترین تعداد گلبول سفید و فعالیت آنزیم‌های AST و ALT در تابستان اندازه‌گیری شد (05/0p<). بالاترین تعداد گلبول‌های قرمز، درصد هماتوکریت و پروتئین تام در بهار مشاهده شد(05/0p<)، بالاترین مقدار هموگلوبین، متوسط هموگلوبین گلبولی (MCH) و غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی (MCHC) در پاییز ثبت گردید (05/0p<). بالاترین مقدار گلوکز در زمستان اندازه گیری شد (05/0p<). در مجموع نتایج این‌ مطالعه نشان داد که احتمالاً دمای محیط طی فصول مختلف یک عامل تاثیرگذار در تغییر شاخص‌های خونی و بیوشیمیایی سرم فیل ماهیان پرواری در آب دریای خزر است؛ بطوریکه در شرایط اکولوژیکی یکسان با تغییر دمای محیط تغییرات مختلفی در شاخص‌های خونی و بیوشیمیایی سرم فیل ماهیان مشاهده خواهد شد. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_75453.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_75453_1a3ae886f7d65e46e6c5b21b06f6a46f.pdf ER -