TY - JOUR ID - 76741 TI - تاثیر پد جاذب حاوی اسانس دانه زنیان (Carum copticum) بر زمان ماندگاری فیله قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در یخچال JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - علیزاده دوغیکلائی, ابراهیم AU - بختیاری, طاهره AU - شهریاری مقدم, محسن AU - احمدی فر, احسان AD - دانشگاه زابل، دانشکده منابع طبیعیی، گروه شیلات AD - دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 73 IS - 2 SP - 187 EP - 198 KW - پد جاذب" KW - "اسانس" KW - "دانه زنیان" KW - " قزل آلای رنگین کمان" KW - " DO - 10.22059/jfisheries.2020.300103.1156 N2 - هدف این مطالعه بررسی تاثیر پد جاذب حاوی اسانس دانه زنیان بر خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیله قزل‌آلای رنگین‌کمان طی نگهداری در یخچال می‌باشد. بدین منظور 10 میلی لیتر اسانس 5/1 درصد دانه زنیان در تیمارهای مختلف به پد و فیله‌ها اضافه، سپس بسته‌بندی و در یخچال (4 درجه سانتی‌گراد) نگهداری شدند. فراسنجه‌های شیمیایی (پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)) و میکروبی (شمارش باکتری­­های کل (TVC) و باکتری‌های سرماگرا (PTC)) در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمار نمودن فیله‌ها با پد جاذب و اسانس دانه زنیان موجب کند شدن روند افزایش میزان PV، TBA و TVB-N هنگام نگهداری گردید. میزان بار باکتریایی کل (TVC) و سرماگرا (PTC) فیله‌ها هنگام نگهداری در یخچال به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>p ). اما این افزایش در فیله‌های تیمار شده نسبت به شاهد کمتر بوده و سبب افزایش زمان ماندگاری فیله‌های تیمار شده گردید. با توجه به نتایج این تحقیق می‌توان نتیجه گیری کرد که پد جاذب حاوی اسانس دانه زنیان سه روز بر زمان ماندگاری فیله‌ها افزوده و می‌توان از آن به همراه یک نگهدارنده طبیعی در محصولات شیلاتی استفاده نمود. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_76741.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_76741_9ff09006d1a0c2743668423c168f6665.pdf ER -