TY - JOUR ID - 90258 TI - جایگزینی مخلوطی از آرد گلوتن ذرت و پودر ماهی کیلکا جای پودر ماهی در جیره غذایی و تاثیر آن بر شاخص‌های رشد و بافت کبد فیل ماهی‌های (Huso huso) جوان JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - سید حسنی, میر حامد AU - سجادی, میر مسعود AU - حلاجیان, علی AU - فلاحتکار, بهرام AD - کارشناس، انستیتو تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت. AD - استادگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 75 IS - 3 SP - 463 EP - 480 KW - فیلماهی KW - پودر ماهی KW - پروتئین‌های گیاهی و جانوری KW - رشد KW - بافت‌شناسی کبد DO - 10.22059/jfisheries.2022.335747.1302 N2 - در این ازمایش  کاهش سهم پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهی در نظر گرفته شد. یک جیره پایه بر اساس پودر ماهی ساخته شد. یک مخلوط غذایی بر اساس ارد گلوتن ذرت مشابه از لحاظ ترکیب و پروفایل اسیدآمینه یکسان با پودر ماهی کیلکا ساخته شد و در سطوح 20، 40، 60 و 80 درصد جایگزین پودر ماهی در جیره پایه شد. بدین ترتیب 5 جیره غذایی مبتنی بر پودر ماهی (FM) و جیره‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت حاوی 20 در صد جایگزینی (CGM20)، 40 درصد جایگزینی (CGM40)، 60 درصد جایگزینی (CGM60) و 80 درصد جایگزینی (CGM80) با سطوح پروتئین (44 درصد)، انرژی (18 مگاژول/کیلوگرم) و پروفایل اسیدآمینه مشابه فرموله گردید. فیل ماهیان با میانگین وزن 5/6 ±167 گرم از جیره‏های مزبور تا حد سیری به مدت 10 هفته تغذیه شدند. تاثیر این جایگزین‌ها بر شاخص‌های رشد و بافت کبد مورد بررسی قرار گرفت. جیره‌های غذایی روی شاخص‌های رشد تاثیری نداشت و فاقد اختلاف معنی‌دار آماری بود  (05/0 P>). اختلاف معنی داری در شاخص هپاتوسوماتیک مشاهده نشد (05/0 P>). بافت کبد در ماهیان تغذیه شده با جیره‌های جیره‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت حاوی 20 درصد جایگزینی (CGM20)، 40 درصد جایگزینی (CGM40)، 60 درصد جایگزینی (CGM60) حالت طبیعی داشت و تنها در درصد کمی از بافت کبد این ماهیان عوارضی همچون نکروز سلولی، هایپرتروفی هسته و خونریزی مشاهده گردید، ولی بافت کبد ماهیان تیمار 80 درصد جایگزینی (CGM80) غیرطبیعی بود و عوارضی چون دژنرسانس چربی، نکروز سلولی، رکود صفراوی و خونریزی در آن مشاهده گردید. به‌طوری که شدت عوارض بافتی این تیمار نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90258.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90258_d55a9cec5a9e432e748381a92fe63f90.pdf ER -