TY - JOUR ID - 90289 TI - اثرات گرسنگی و غذادهی مجدد بر بازیابی ظرفیت آنزیم‌های گوارشی ماهی صبیتی Sparidentex hasta Sparidentex hasta JO - شیلات JA - JFISHERIES LA - fa SN - 2008-5729 AU - یزدی, نیما AU - ذاکری, محمد AU - کوچنین, پریتا AU - موسوی, سید محمد AU - تقوی مقدم, احمد AD - فارغ التحصیل دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر AD - استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران AD - استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر. AD - موسسه تحقیقاتی واکسن و سرم سازی رازی شعبه اهواز Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 75 IS - 4 SP - 535 EP - 548 KW - محرومیت غذایی KW - غذادهی مجدد KW - فعالیت آنزیم‌های گوارشی KW - Sparidentex hasta DO - 10.22059/jfisheries.2022.344371.1334 N2 - در این تحقیق توانایی ماهی صبیتی در تنظیم و بازیابی ظرفیت آنزیم‌های گوارشی (تریپسین، کیموتریپسین و لیپاز) طی دوره‌های مختلف محرومیت غذایی و غذادهی مجدد به مدت 80 روز مورد مطالعه قرار گرفت. 300 ماهی با میانگین وزن اولیه 24/0±47/28 گرم در دوازده مخزن پرورشی 300 لیتری از جنس پلی اتیلن ذخیره سازی شدند. چهار تیمار آزمایشی شامل تیمار 1- ماهیان دو روز گرسنگی و هشت روز تغذیه، در تیمار 2 -ماهیان چهار روز گرسنگی و شانزده روز تغذیه و تیمار 3 -ماهیان هشت روز گرسنگی و سی و دو روز تغذیه، بودند. این دوره‌های گرسنگی و تغذیه،  تا پایان آزمایش (80 روز) برای تیمار اول هشت بار، برای تیمار دوم چهار بار و برای تیمار سوم دو بار تکرار شد. در تیمار شاهد ماهیان در تمام مدت آزمایش تا حد سیری تغذیه شد. در پایان دوره محرومیت غذایی سطح فعالیت آنزیم تریپسین و کیموتریپسین در گروه شاهد به طور معنی داری بالاتر از سطح فعالیت سایر تیمارها بود (05/0P<). سطح فعالیت آنزیم لیپاز در چرخه اول تیمار 1 و 2 اختلاف معنی داری با گروه شاهد نداشت. هر چند که فعالیت این آنزیم در چرخه میانی تیمار 2 به طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد بود (05/0P<). در پایان روزهای 40 و 80، هیچ گونه اختلاف معنی‌داری بین فعالیت سه آنزیم گوارشی بین گروه شاهد و تیمارها مشاهده نشد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ماهیان Sparidentex hasta توانایی بازیابی ظرفیت گوارشی خود پس از رفع دوره‌های مختلف محرومیت غذایی هستند. UR - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90289.html L1 - https://jfisheries.ut.ac.ir/article_90289_1cc1ee53dcb27dff54a1046349b5bcdc.pdf ER -