2024-03-29T01:03:41Z
https://jfisheries.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11133
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
اثر برخی دترژنتها (سورفکتانتهای آنیونی) بر روند رشد جنین، درصد چشمزدگی، ناهنجاریهای جنینی و میزان کورتیزول در قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
مریم
سلیمانپور
باقر
مجازی امیری
حمید
فرحمند
علیرضا
میرواقفی
یاسین
دستار
دترژنتهای آنیونی به دلیل پر مصرف بودن، بخش زیادی از فاضلابهای خانگی را تشکیل میدهند. با ورود فاضلابها به منابع آبی، این مواد وارد محیط زیست آبزیان شده و با کاهش اکسیژن محلول آب و ایجاد استرس باعث آسیبهای جدی به آبزیان از جمله ماهیها میشوند. هدف از این مطالعه، دست یافتن به شاخصههایی جهت تعیین میزان اثر گذاری این مواد بر روند رشد جنین ماهی قزلآلای رنگینکمان بود. برای این منظور تخم و جنین ماهی قزلآلای رنگینکمان در مراحل مختلف از زمان لقاح تا زمان چشم زدگی در معرض دوزهای 1 میلیگرم بر لیتر پودر لباسشویی، 5/0میلی گرم بر لیتر مایع ظرفشویی، 25/0 میلی گرم بر لیتر آب ژاول قرار گرفت و در طول این دوره نمونه برداری انجام شد. تیمارها از نظر دامنه زمانی رشد جنینی، درصد چشم زدگی، درصد تلفات، شکل ظاهری جنین و میزان هورمون کورتیزول تخمها و جنین مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که دترژنتها باعث تسریع زمانی در مراحل رشد جنینی، افزایش درصد تلفات، کاهش درصد چشمزدگی، القاء استرس و افزایش هورمون کورتیزول و ایجاد ناهنجاریهای جنینی میگردند. به طور کلی میتوان اینطور نتیجه گرفت که ورود فاضلابهای خانگی و صنعتی و متعاقب آن ورود دترژنتها به منابع آبی میتواند باعث اثرات سمی و آسیبهای جبرانناپذیری روی گونههای آبزیان شود.
قزلآلای رنگین کمان
شوینده
دوره جنینی
سورفکتانت
ناهنجاری
کورتیزول
2022
03
21
1
16
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86097_7795a4e46a8b872a16e40efb69bcd24b.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
ارزیابی خصوصیات کلاژن پوست ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) بازیافت شده به روش رسوب ایزوالکتریک
اسحق
زکی پور رحیم آبادی
سپیده
فرعلیزاده
هژیر
بهرامی
صادق
حسن نیا
هدف از این مطالعه استفاده از ضایعات پوست ماهی کپور نقرهای بهعنوان منبع بالقوه کلاژن و بازیافت کلاژن محلول در اسید و آنزیم به روش رسوب ایزوالکتریک و بررسی خصوصیات فیزیکو-شیمیایی آن بود. از این رو، کلاژن از پوست ماهی کپور نقرهای به روش اسیدی و آنزیمی استخراج شد. سپس کلاژنهای محلول با استفاده از روشهای رسوب ایزوالکتریک (کلاژن محلول در اسید (I-ASC) و کلاژن محلول در پپسین (I-PSC)) و Salting- out ( کلاژن محلول در اسید (ASC) و کلاژن محلول در پپسین (PSC) بازیافت شدند. نتایج نشان داد بازده استخراج و محتوی پروتئین کل در نمونههای ASC و PSC نسبت به نمونههای I-ASC و I-PSC بیشتر بودند. اما بازده تولید در نمونهها مشابه بود. خلوص بالا در کلاژنهای I-ASC و I-PSC محتوی پروتئین کل و بازده استخراج متفاوت و بازده تولید مشابه را توجیه کرد. الگوی SDS-PAGE، ساختار I-ASC و I-PSC را بهعنوان کلاژن نوع Ι تایید کرد. علاوه براین بررسی ترکیب اسیدآمینه، محتوی ایمینواسید بالاتر را برای I-PSC نشان داد. دمای تخریب حرارتی برای نمونههای I-ASC و I-PSC به ترتیب 70/28 و 99/29 درجه سانتیگراد تعیین شد. در نهایت بررسی حلالیت کلاژن در سطوح مختلف pH و غلظتهای مختلف NaCl نشان داد که حلالیت با افزایش غلظت یونی محلول کاهش و در pH بالا و پایین نقطه ایزوالکتریک افزایش می یابد. به طور کلی نتایج نشان داد رسوب ایزوالکتریک کلاژن محلول، پروتئین کلاژن با خلوص بالا را تولید میکند که میتواند به عنوان یک جایگزین بالقوه کلاژن برای کلاژن پستاندارن باشد.
رسوب ایزوالکتریک
ماهی کپور نقرهای
کلاژن نوع Ι
حلالیت
بازیافت پروتئین
ضایعات
2022
03
21
17
30
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86420_ae1627ee5d4af08bbd571aec5bc4f038.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
تخمین نقاط مرجع شیلاتی ماهی قباد (Scomberomorus guttatus Bloch & Schneider, 1801) با استفاده از مدل صید-حداکثر محصول پایدار (CMSY) و مدل تولید مازاد بیزین (BSM) در آبهای جنوبی ایران (خلیج فارس و دریای عمان)
علی
حقی وایقان
مهرناز
قنبرزاده
ماهی قباد (Scomberomorus guttatus Bloch and Schneider, 1801) از مهمترین ماهیان تجاری خانواده تون ماهیان در آبهای جنوبی ایران است که نقش مهمی در برنامه غذایی انسانی دارد. میزان صید این گونه طی سالهای اخیر افزایش یافته است و با توجه به اینکه دادههای محدودی در مورد ذخیره آن در آبهای جنوبی در دسترس است، امکان استفاده از مدلهای برمبنای دادههای تکمیلی برای ارزیابی ذخایر آن وجود ندارد. در مطالعه حاضر، مدل صید-حداکثر محصول پایدار (CMSY) و مدل تولید مازاد بیزین (BSM) جهت تعیین بهرهبرداری پایدار و نقاط مرجع شیلاتی ماهی قباد صید شده در آبهای جنوبی بکار گرفته شد. دادههای مربوط به 23 سال گذشته از سالهای 1376 الی 1398 جمعآوری و برای محاسبه نقاط مرجع شیلاتی وارد مدل شدند. با توجه به نتایج به نظر میرسد که مدل BSM با حساسیت کمتری تخمینها را اعمال مینماید. مقدار محاسبه شده برای شاخص B/BMSY توسط مدل CMSY بیشتر از 0/1 و مقدار شاخص F/FMSY کمتر از 0/1 تخمین زده شد که بیانگر عدم صید بیرویه و وضعیت مناسب ذخیره این گونه در آبهای جنوبی ایران است. با اعمال مدل پیشبینی، روند افزایش صید در سال 1412 پیشبینی گردید. در صورت تداوم این روند میزان شاخص B/BMSYبه زیر 0/1 نزول خواهد کرد و شاخصF/FMSY به حدود 99/1 افزایش خواهد یافت. در صورت عدم کاهش صید از سال 1407، شروع کاهش ذخیره در سالهای بعد از 1409 اتفاق خواهد افتاد و ذخیره را در معرض صید بیرویه قرار خواهد داد. براساس نقاط مرجع شیلاتی بدست آمده مقدار حداکثر محصول قابل برداشت (MSY) 9 هزار تن تخمین زده شد و این مقدار برای سال 1412، 15 هزار تن پیشبینی شد. در مجموع، نقاط مرجع شیلاتی تخمین زدهشده در این مطالعه میتواند کمک مؤثری در جهت شناخت وضعیت ذخایر ماهی قباد در آبهای جنوبی ایران باشد و تأثیرات حاصل از بکارگیری سیاستهای مدیریتی روی ذخایر آن را آشکار نماید که در نهایت میتوان جهت بهرهبرداری صحیح از ذخایر آن در منطقه، برنامههای مدیریتی سازگار با ذخایر را تدوین نمود.
ماهی قباد
نقاط مرجع شیلاتی
مدل صید-حداکثر محصول پایدار
مدل تولید مازاد بیزین
مدیریت صید
خلیج فارس و دریای عمان
2022
03
21
31
47
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86421_852316fadde79819ec2ddd76779e0d0c.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
تاثیر تورین بر بازده رشد و تغذیه، آنزیمهای گوارشی و ایمنی فیل ماهی (Huso huso) در دمای پایین آب
معصومه
بحرکاظمی
محبوبه
اسلامی
فیل ماهی از گونههای مهم رو به انقراض دریای خزر و گونه اصلی پرورشی ماهیان خاویاری در ایران محسوب میشود. لذا ایده استفاده از محرک تغذیه و رشد در دمای پایین میتواند در بهبود بازده پرورش آن مفید باشد. در این پژوهش 120 قطعه ماهی با وزن 23 ± 15/440 گرم در دمای 1 ± 10 درجه سانتیگراد به مدت 56 روز با غذایی حاوی پروتئین حیوانی (درصد پروتئین: 48 درصد)، و دارای صفر، 5، 10، و 15گرم در کیلوگرم تورین تغذیه شدند (با احتساب تورین موجود در جیره پایه، مقدار تورین کل جیرهها به ترتیب: 1/3، 3/8، 0/13، و 1/18 گرم در کیلوگرم بود). نتایج مربوط به شاخصهای رشد نشان دهنده اثر معنیدار مثبت تورین در مقایسه با گروه شاهد بود. در واقع هر سه غلظت اضافه شده توانستند بازده تغذیه و رشد را در ماهیان بهبود دهند و بیشترین درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 3/8 گرم تورین (تیماری که 5 گرم در کیلوگرم تورین اضافه دریافت کرد)، بهدست آمد. در شاخص وضعیت و شاخصهای کبدی و احشایی تفاوت معنیدار نبود (05/0<p). در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی نیز تلفاتی مشاهده نشد. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای آمیلاز، لیپاز، و پروتئاز در تیمار 3/8 گرم تورین اندازهگیری شد. با افزایش غلظت تورین در جیره، درصد چربی و خاکستر لاشه کاهش و درصد پروتئین و رطوبت آن افزایش یافت که تنها تفاوت درصد پروتئین لاشه بین تیمارها معنیدار نبود (05/0<p). غلظتهای متفاوت تورین تاثیر ناچیزی بر ایمنی غیر اختصاصی ماهی داشت. در حالی که در هیچ یک از شاخصهای فعالیت آنزیم لیزوزیم، ایمونوگلوبولین کل و کمپلمان C3 تفاوت معنیدار مشاهده نشد (05/0<p)، بیشترین میزان کمپلمان C4 در تیمار 3/8 گرم تورین اندازه گیری شد که با سایر تیمارها دارای تفاوت معنیدار بود (05/0>p). لذا افزودن تورین بهعنوان محرک تغذیه و رشد به غذای فیل ماهی در دمای پایین آب میتواند بازده رشد را بهبود دهد و افزودن 5 گرم تورین به هر کیلوگرم غذای دارای پروتئین حیوانی توصیه میشود.
فیل ماهی
تورین
آنزیم گوارشی
درجه حرارت پایین
ایمنی
2022
03
21
49
62
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86422_48224af6f271dfebcf117c155186f543.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
اثرات سایتوتوکسیک عصاره فوکوییدانی جلبک قهوهای Sargassum ilicifolium سواحل خلیج فارس در القای آپوپتوز رده سلولهای سرطانی پستان
فرهاد
نیکنژاد
معظمه
کردجزی
امید
اسدی فارسانی
کوشان
سینه سپهر
جلبکها به عنوان منابع بالقوه جدید و دارای عوامل فعال زیستی، محققین زیادی در زمینههای مختلف دارویی، پزشکی و غذایی را به سوی خود جذب کردهاند. یکی از گونههای جلبکی که در مناطق ساحلی و شمالی خلیج فارس رشد میکند، Sargassum ilicifolium بوده که ممکن است اثرات غذایی و دارویی منحصر به فردی را داشته باشد. فوکوییدان از پلیساکاریدهای موجود در این جلبک، پس از استخراج، در بررسیهای MTT، کشت سلولی، زندهمانی و آپوپتوز روی سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد، که در طی 24 ساعت در غلظت g/ml1 از عصاره باعث کاهش 2 درصدی قابلیت زیستپذیری سلولها شده و غلظتg/ml 60 باعث کاهش قابلیت زیستپذیری سلولها تا کمتر از 30 درصد گردیده و میزانIC50 برابر باg/ml 30-20 بود. همچنین نتایج بهدست آمده از الایزا نشان از القا آپوپتوز توسط عصاره روی سلولهای سرطانی دارد.
Sargassum ilicifolum
فوکوییدان
آپوپتوز
سرطان
خلیج فارس
2022
03
21
63
73
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86423_94a5fb0cf4331a5f258e18c0afe57ca1.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
بررسی روند تولید و تغییرات کیفی آب در استخرهای دو منظوره کشاورزی و پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در منطقه سیستان
جواد
میردار
اسحاق
زکی پور
ابراهیم
علیزاده دوغی کلاهی
علی
ارشدی
پرویز
زارع
مهمترین عوامل موثر بر کیفیت آب، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی آن است. با توجه به اینکه چگونگی کیفیت آب، یکی از عوامل اصلی وتاثیرگذار در آبزیپروری محسوب میشود، در این پژوهش روند رشد ماهی و تغییرات کیفیت آب در استخرهای دومنظوره پرورش ماهی قزلآلا در منطقه سیستان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور زیست سنجی ماهیان و سنجش شرایط کیفی آب به ترتیب با نمونه برداری ماهیان و آب، از پنج استخر در شهرستانهای زابل، زهک، نیمروز، هامون، هیرمند انجام شد. نمونه برداریها با فواصل یک ماهه و از آذرماه لغایت فروردین ماه (همزمان با دوره پرورش) از کلیه استخرها انجام گردید. بیشترین و کمترین میزان تولید به ترتیب مربوط به استخرهای هامون(44/1039 کیلوگرم) و زهک(913 کیلو گرم) میباشد. بیشترین طول و وزن نهایی ماهیان نیز در استخر هامون با 3/26 سانتی متر و 366 گرم به ثبت رسید. شاخصهای کیفی آب شامل: دمای آب، اکسیژن محلول، pH، شوری، شفافیت، هدایت الکتریکی، سختی، قلیائیت، نیتریت، آمونیاک، سولفات، دی اکسید کربن، فسفات و نیترات در طول دوره آزمایش اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میزان اکسیژن محلول بین 76/7 تا 34/8 میلیگرم در لیتر، فسفات و نیترات به ترتیب بین 4/0تا 6/1 و 4/0 تا 9/1 میلیگرم در لیتر، EC بین 95/1 تا 5/5 میلی موس بر سانتی متر و pH نیز بین 5/7 تا 93/7 متغیر است. این نتایج نشان داد که تغییرات دمایی آب، به عنوان مهمترین عامل محدودیت پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان در این منطقه، در فصول سرد سال در دامنه بهینه برای پرورش این ماهی قرار دارد و در استخرهای مختلف منطقه سیستان عامل محدودیت پرورش محسوب نمیشود. تغییرات دمای آب در دوره پرورش در این مناطق بین24/15-78/14 متغییر بود. سایر شاخصهای کیفی آب نیز در دامنه بهینه برای پرورش این ماهی قرار داشتند و تغییرات زیادی در استخرهای این منطقه مشاهده نشد.
2022
03
21
75
86
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86525_8016717bb595079e1e564270a70affd5.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
تکثیر کنترل شده ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca) پرورشی؛ اولین گام در راستای اهلی شدن
بهرام
فلاحتکار
ایرج
عفت پناه
شاپور
غلامی
اسحق
رسولی کارگر
یکی از مهمترین مراحل اهلی سازی یک گونه، نگهداری آن در محیط پرورشی و رسیدن به بلوغ و تولیدمثل در این شرایط است. این مطالعه با هدف تکثیر کنترل شده ماهی سوف معمولی (Sander lucioperca) پرورش یافته در محیط اسارت انجام شد. برای این موضوع، دو گروه ماهی شامل گروه کنترل (بدون تزریق هورمون) و گروه القای هورمونی (تزریق HCG به مقدار IU/kg 200)، و هر گروه شامل دو تکرار و 5 ماهی در هر مخزن در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد ماهیان پس از 74 تا 90 ساعت تخمریزی کردند و اختلاف بین دو گروه در این خصوص معنیدار نبود. زمان رسیدگی جنسی از نقطه نظر ساعت-درجه در مولدین تزریق نشده 2/157 ± 9/1396 و در مولدین تزریق شده 2/34 ± 5/1261 ساعت-درجه تعیین گردید (356/0 P =). درصد پاسخ دهی ماهیان در مولدین تزریق نشده 7/17 ± 5/87 و در مولدین تزریق شده 0/0 ± 75 ساعت بود (423/0 P =). کیفیت لانهها نیز در هر دو گروه اختلاف معنی داری را نشان نداد. درصد لقاح در ماهیان بدون تزریق 5/3 ± 3/87 و در ماهیان تزریق شده 4/5 ± 7/82 درصد بود (412/0 P =). با توجه به نتایج کسب شده میتوان اذعان داشت به دلیل تطابق کامل ماهی پرورشی با محیط اسارت، امکان تکثیر سوف معمولی بدون القای هورمونی و صرفاً در درجه حرارت مطلوب با حضور بستر مناسب تخمریزی نیز وجود خواهد داشت.
اهلی سازی
تکثیر مصنوعی
مولد
hCG
تخم ریزی
سوف معمولی
2022
03
21
87
98
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86526_e34f1e9aa3333772f4a7be704b879478.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
بررسی اثر حفاظتی عصاره پوست انار در مهار آسیبهای اکسیداتیو ناشی از مسمومیت تجربی با کادمیوم در ماهی کپور معمولی
سیده شهربانو
جعفری
راهله
رهباریان
مجید
رجبیان
حسن
رامشینی
سید امیر
جعفری
این مطالعه به منظور بررسی اثر افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر مهار آسیبهای اکسیداتیو ناشی از مسمومیت تجربی با کادمیوم انجام شد. در این آزمایش، ماهیان با متوسط وزن 70 گرم بصورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. گروه دوم کلرید کادمیوم دریافت کردند، در حالیکه گروهای سوم تا پنجم علاوه بر کادمیوم، غلظتهای مختلف (1، 2 و 4 درصد) عصاره پوست انار را نیز دریافت کرده بودند. پس از پایان دوره آزمایش شاخصهای کبدی آلانینآمینوترانسفراز، آسپارتاتآمینوترانسفراز و آلکالینفسفاتاز و کاتالاز در سرم خون نمونهها اندازهگیری شد. یافتهها نشان داد که میزان آنزیمهای فوق در گروههای تیمار شده با کلرید کادمیوم در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری دارد (05/0> p). همچنین، افزودن غلظتهای فزاینده (1، 2 و 4 درصد) عصاره انار، باعث کاهش معنیدار تمام شاخصهای کبدی در مقایسه با گروه تحت درمان با کلرید کادمیوم شده است (05/0> p). آنزیم کاتالاز در گروه تحت تیمار با کادمیوم در مقایسه با شاهد افزایش یافت. براساس یافتهها، میتوان نتیجه گرفت که افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی میتواند تأثیرات تعدیل کنندهای بر تغییرات بیوشیمیایی آنزیمهای کبدی و کاتالاز داشته باشد.
کادمیوم
آسیبهای اکسیداتیو
آنتی اکسیدانها
عصاره
انار
2022
03
21
99
109
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86527_72a9feceaa4b3d8df17331d5c6e6ee15.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
پایش کیفی آب در رودخانه کرج مبتنی بر ارزیابی زیستی کفزیان و بر اساس شاخص زیستی هیلسنهوف (HFBI)
مریم
شاپوری
نرگس
مورکی
رضا
نهاوندی
کفزیان در زنجیره غذایی و هرم اکولوژیک اکوسیستمهای آبی از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این مطالعه به منظور برررسی جمعیت کفزیان و کیفیت آب رودخانه کرج واقع در استان البرز انجام گرفته شده است. در این بررسی چهار ایستگاه در مسیر رودخانه انتخاب و از کفزیان آن به صورت فصلی نمونه برداری گردید. نمونهها توسط فرمالین چهار درصد تثبیت و در آزمایشگاه جداسازی، شناسایی و شمارش گردیدند. در بررسیهای انجام شده 24 خانواده، 5 رده و 5 راسته شناسایی گردید. بیشترین تراکم کفزیان با 177 نمونه (تعداد در متر مربع) در تابستان و کمترین تراکم کفزیان با 105 نمونه (تعداد در متر مربع) در زمستان گزارش گردید. در بررسی ترکیب جمعیت کفزیان رودخانه کرج، دو رده Oligocheata، Platyhelminthes و راسته Coleoptera در همه ایستگاهها دارای بیشترین تراکم بود. در طی این مطالعه میانگین شاخص تنوع گونهای شانون –وینر 61/1 محاسبه شد. بیشترین شاخص شانون در ایستگاه اول (بعد از روستای بیلقان) به میزان 92/1 بدست آمد. بر اساس شاخص زیستی هیلسنهوف (HFBI) وضعیت کیفی آب رودخانه کرج در حد خوب و مطلوب ارزیابی شد.
استان البرز
رودخانه کرج
شاخص تنوع
شاخص زیستی
ماکروبنتوز
2022
03
21
111
122
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86528_0cc9ec886867e5d0961f85facec7b1ba.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
اثر استراتژیهای مختلف تغذیهای بر عملکرد رشد و فاکتورهای بیوشیمیایی بچه فیل ماهیان (Huso huso)
سمیه
بهرام
مهدی
اسلامی
در مطالعه حاضر، اثر استراتژیهای مختلف غذایی طی 60 روز و غذادهی مجدد به دنبال آن طی60 روز دوره پرورش بعدی جهت دستیابی به رشد جبرانی بر عملکرد رشد و شاخصهای بیوشیمیایی در فیل ماهی (Huso huso) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، 240 قطعه فیل ماهی با میانگین وزنی 10/1 ± 10/67 گرم (میانگین ± انحراف معیار) در 4 گروه استراتژی تغذیهای تقسیم شدند که شامل غذادهی در حد سیری (100 درصد)، 75 درصد غذادهی در حد سیری، 50 درصد غذادهی در حد سیری و 25 درصد غذادهی در حد سیری بود. در مرحله دوم تمامی گروهها در حد سیری تغذیه شدند. خونگیری از ماهیان در پایان آزمایش (120 روز) تغذیهای جهت بررسی شاخصهای بیوشیمیایی خون انجام شد. در پایان مرحله اول وزن نهایی در تیمار تغذیه شده حد سیری (100 درصد) به طور معناداری بیشتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود و با افزایش محدودیت غذایی وزن نهایی کاهش یافت (05/0 > p). نرخ رشد ویژه به طور معناداری در تیمارهای حد سیری و 75درصد حد سیری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/ 0 >p ). در پایان مرحله دوم، اختلاف معناداری در ورن نهایی، طول نهایی، وزن کسب رشد و نرخ رشد ویژه بین تیمارها مشاهده نشد (05/0 <p). هماتوکریت تحت تاثیر استراتژیهای غذایی قرار گرفت و در تیمار با سطح غذادهی 25درصد حد سیری کمتر از سایر تیمارها بود (05/0 > p). پروتئین کل و تریگلیسرید در تیمارهای 100 و 75 درصد حد سیری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه ماهیان با 75 و 50 درصد حد سیری غذا دهی و غذادهی مجدد به دنبال آن منجر به رشد بالا با کاهش در هزینههای غذایی، بدون اثر منفی روی وضعیت فیزیولوژیک خواهد شد و میتواند به عنوان یک روش مناسب در برای پرورش فیل ماهی معرفی شود.واژگان
گرسنگی
تغذیه
شاخصهای بیوشیمایی
فیل ماهی
روش پرورش
2022
03
21
123
135
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86529_966842b8013f2be85d6dcb1a68394c79.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
اثرمتقابل دو سطح استفاده از پریبیوتیک تجاری سانیار (پودری و مایع) در کاهش بار آلودگی آب، عملکرد رشد و تغذیه، فعالیت آنزیمهای گوارشی، ایمنی غیر اختصاصی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در سیستم بیوفلاک
سمیرا
جعفریان
حسین
آدینه
محمد
فرهنگی
محمد
هرسیج
ضیاء
کردجزی
هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات استفاده از دو سطح پریبیوتیک سانیار (پودری و مایع) بر عملکرد رشد، بهرهوری تغذیه، فعالیت آنزیمهای گوارشی و ایمنی غیر اختصاصی بچهماهی کپور معمولی در سیستم بیوفلاک بود. ماهی کپور معمولی (45/0± 09/10 گرم) در 18 مخزن (35 لیتر) در 6 تیمار به مدت 60 روز ذخیره شد که شامل موارد زیر است: تیمار شاهد بدون افزودنی با آب تمیز (C)، تیمار شاهد بدون افزودنی با فلاک (FC)، تیمارهای فلاک با 1/0 گرم و 2/0 گرم پریبیوتیک پودری (FP1 and FP2) و تیمارهای فلاک با 1 میلیلیتر و 2 میلیلیتر پریبیوتیک مایع (FL1 and FL2) در 100 گرم غذای پایه بود. شاخصهای آب در حد استاندارد برای این گونه حفظ شد. غلظت آمونیاک کل (TAN) بین تیمارهای آزمایشی اختلاف آماری معنیداری داشت. در تیمار FP1 عملکرد رشد ماهی بهطور معنیداری بیشتر و ضریب تبدیل غذایی کمتر بدست آمد. بیشترین فعالیت پروتئاز روده (05/0± 42/8) در تیمار FP1 بدست آمد. کمترین میزان کورتیزول و گلوکز سرم در تیمار FP1 مشاهده شد. سرم ایمونوگلوبولین و لیزوزیم در تیمارهای FP2 و FL1 بهطور معنیداری بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از 1/0 گرم پودر پریبیوتیک سانیار در 100 گرم غذا در سیستم بیوفلاک میتواند عملکرد رشد و وضعیت ایمنی ماهی کپور معمولی را بهبود بخشد.
بیوفلاک
پریبیوتیک سانیار
ماهی کپور
رشد
ایمنی
کیفیت آب
2022
03
21
137
152
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86530_129829e2424f10f73347d7d784bd399f.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1401
75
1
بررسی رفتار مصرفکنندگان ماهی در روستاهای مناطق ساحلی استان گلستان
افشین
عادلی
عیسی
پنق
طاهره
تاقانی
رفتار مصرفکنندگان ماهی خانوارهای روستایی مناطق ساحلی استان گلستان پس از طراحی پرسشنامه و جمعآوری اطلاعات در سال 1399 تجزیه و تحلیل آماری شد. در تحلیل استنباطی پژوهش از آزمونهای کای دو، منویتنییو و روش امتیازدهی برای رتبهبندی استفاده شد. مصرف سرانه کنسرو آنها 14 قوطی و سرانه مصرف ماهی آنان7/14کیلوگرم بود. 64 درصد آنها مصرف سرانه کمتری از میانگین کشوری (1/12) داشتند. ماهی سفید گونه مورد علاقه آنها بود ولی در خرید امکان دستیابی به گونه خاویاری را نداشتند. مهمترین دلایل مصرف آنان به ترتیب کیفیت و تازگی، پاک و بهداشتی بودن و علاقه به ماهی بود. گروه درآمدی بالای 5/2 میلیون تومان نسبت به گروه پایینتر حدود 9 کیلوگرم افزایش مصرف سرانه داشتند و در خرید طعم و مزه، اندازه، گونه، خواص و ارزش غذایی ماهی و در حال انقراض نبودن ماهی، و در نحوه عرضه دلخواه ماهی تازه، منجمد و کنسرو برایشان نسبت به گروه مقابل بیشتر اهمیت داشت. تمام 9 فاکتور مورد بررسی در خانوارهای با سطح تحصیلات بالاتر از دیپلم و آنهایی که سرانه مصرف بالاتری از میانگین کشوری داشتند در خرید ماهی اهمیت بیشتری داشت. سنین زیر 45 سال در خرید به طعم و مزه و خواص و ارزش غذایی و در نحوه عرضه دلخواه به ماهی فیله شده و کنسرو بیشتر از سنین بالاتر توجه میکردند. خانوارهای با مصرف سرانه بالاتر از میانگین کشوری و با تحصیلات دانشگاهی به ماهی تازه، بستهبندی شده و کنسروشده بیشتر از سایر افراد اهمیت میدادند. بنظر میرسد با وجود علاقه به ماهیان تازه و گونههای خاص در این مناطق، دسترسی با محدودیت همراه است و محدودههای درآمدی، تحصیلی، سنی و میزان مصرف در گرایش به مصرف فرآوردههای شیلاتی در کنار ماهی تازه موثر است و امکان فراهمسازی بازار و عرضه محصولات فرآوری شده با کمک به اقتصاد خانوارهای روستایی در روستاها جهت افزایش سرانه مصرف وجود دارد.
مصرف سرانه ماهی
روستا
مناطق ساحلی
رفتار مصرف کننده
استان گلستان
2022
03
21
153
167
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_86691_0f702f4ecc293183391cd6ca18654be2.pdf