2024-03-29T15:40:54Z
https://jfisheries.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=2366
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
تولید فرآورده خشک شیرین Tuna Candy از ماهی Thunnus albacares و تعیین زمان ماندگای آن
سهراب
معینی
سحر
جلیلی
در این تحقیق از فیله ماهی Thunnus albacares موسوم به تون زرد باله یا yellow fin tuna، 2 فرآورده خشک شیرین در آزمایشگاه تولید گردید. برای تولید نمونه اول از فیله خام و نمونه دوم از فیله پخته شده ماهی زردباله استفاده به عمل آمد. براساس نتایج آزمونهای حسی نمونه اول از برنامه این تحقیق حذف و تعیین ارزش غذایی و زمان ماندگاری بر روی نمونه دوم صورت گرفت. میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر این فرآورده به ترتیب %7/66، 26/15، 5/8 و 10 درصد و از نظر آزمونهای حسی مورد قبول کارشناسان چشایی قرار گرفت و براساس یک برنامه زمانبندی، به مدت 30 روز آزمایشهای شمارش کلی باکتری، TVB-N، Peroxide Value و حسی بر روی نمونه به عمل آمد. نتایج بدست آمده نشان داد که این فرآورده به مدت 15 روز در دمای 3 تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال، دارای طعم، بو، مزه، رنگ و بافت مورد پسند کارشناسان چشایی بود. تعداد ّباکتریها از 103?7/4 به 103?9 کلنی در گرم، TVB-N از 3/48 به 3/60 میلیگرم نیتروژن در صد گرم، گوشت ماهی، PV از 2/0 به 4/3 میلی اکی والان اکسیژن در کیلو رسید و سپس رو به کاهش گذاشت. براساس این نتایج زمان ماندگاری برای فرآورده خشک شیرین تولید شده به مدت 15 روز در دمای 3 تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال پیشنهاد میگردد.
ارزیابی حسی
تن زردباله (Thunnus albacares)
زمان ماندگاری
شمارش کلی باکتریها
فرآورده خشک شیرین
2011
09
23
189
199
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23568_2c5f88670c721f95947f53575355a830.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
مطالعه فاکتورهای خونی و آسیبشناسی بافتی ناشی از آئروموناس هیدروفیلا (Aeromonas hydrophila)در قزلآلای رنگین کمان
(Oncorhynchus mykiss)
کمال
احمدی
علیرضا
میرواقفی- بیماریها
مهدی
بنایی
maryam
mousavi
با توجه به اینکه شدت و حدت بیماریزایی باکتری آئروموناس در ماهی قزلآلای رنگین کمان و سایر گونههای پرورشی در مناطق مختلف متفاوت میباشد لذا جهت مبارزه و یا پیشگیری از شیوع بیماری ناشی از این باکتری شناخت سویه بیماریزای این باکتری ضروری به نظر میرسد. هدف از این تحقیق بررسی اثرات باکتری آئروموناس بر بافتهای بدن علاوه بر فاکتورهای خونی میباشد. بررسی میزان تغییرات آسیبشناسی بافتهای کبد، کلیه، طحال و آبشش قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با باکتری آئروموناس هیدروفیلای بیماریزا، عامل بیماری سپتیسمی هموراژیک در ماهیها، ماهیها به روش تزریق درون صفاقی، تماس مستقیم مورد با 107 باکتری انجام گردید. در طی دورهی آزمایش، علائم بالینی و میزان مرگ و میر ثبت گردید. پس از گذشت 14 روز، ماهیهای بازمانده صید و پس از خونگیری، کالبد شکافی شدند. کاهش معنیدار تعداد گلبولهای قرمز و درصد هماتوکریت، لنفوسیتها و مونوسیتها (05/0 < p)، افزایش معنیدار تعداد گلبول سفید و نوتروفیل مهمترین تغییراتی است که در مطالعات خونشناسی ماهیهای مبتلا به عفونت باکتریایی دیده شد.تایید حضور باکتری در بافتها توسط تستهای بیوشیمیایی صورت گرفت. بهم ریختگی ظاهری سلولهای کبدی، از هم گسیختگی سینوسهای خونی و در نتیجه بهم ریختگی آرایش سلولی و شکل گیری واکوئلهای سلولی در کبد، افزایش تعداد مراکز ملانوماکروفاژ و تجمع رنگدانههای هموسیدرینی، تغییرات ریختی در سلولهای الیپسوئیدی در طحال، از بین رفتن مجاری کلیوی، دژنره شدن اپیتلیوم مجاری کلیوی، افزایش فضای ادراری، دژنره شدن و تحلیل گلومرولها و افزایش فضای کپسول بومن در کلیه، هیپرپلازی اپیتلیوم لاملاهای ثانویه و چسبندگی آنها، از مهمترین تغییرات آسیبشناسی بافتی، مشاهده شده در مقایسه با گروه شاهد است.
آسیبشناسی بافتی
آئروموناس هیدروفیلا
خونشناسی
فاکتورهای
قزلآلای رنگین کمان
2011
09
23
217
227
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23669_8470a30ddac22a04f5e07edabb387d2e.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
مقایسه برخی شاخصهای تولید مثلی دهانگرد خزری (Caspiomyzon wagneri) مهاجر به رودخانه شیرود در بهار و پاییز
محمد
احمدی
باقر
مجازی امیری
اصغر
عبدلی
محمدعلی
نعمت الهی
سیدمحمد اسماعیل
فخارزاده
این مطالعه، با توجه به اهمیت اکولوژیک دهانگرد خزری Caspiomyzon wagneri، برای روشن شدن تفاوتهای تولید مثلی مهاجران پاییزه و بهاره این گونه در رودخانهی شیرود (جنوب خزر، استان مازندران) در بهار و پاییز (سال 1387)، انجام شد. تعداد 89 مهاجر در فصل بهار و 15 مهاجر در فصل پاییز با دست صید شدند. شاخص وضعیت ماهیان مهاجر (نر وماده) پاییزه کمتر از بهارهها بود. تفاوت معنیداری بین هماوری دهانگردان پاییزه و بهاره دیده نشد. ارتباط رگرسیونی هماوری-طول و هماوری-وزن ماهیان در هر دو فصل معنیدار بود قطر تخمک دهانگردان پاییزه و دهانگردان بهاره با هم تفاوت معنی داری نداشت. تفاوتی در شاخص هپاتوسوماتیک بین دهانگردان نر بهاره و پاییزه وجود نداشت. دهانگردان مادهی پاییزه شاخص هپاتوسوماتیک بالاتری از دهانگردان بهاره داشتند. نمایهی غدد جنسی دهانگردان نر پاییزه و بهاره و دهانگردان مادهی پاییزه و بهاره با هم تفاوتی نداشت. نسبت جنسی دهانگردان پاییزه و بهاره یکسان (1:1) بود.
خزری
دهانگرد
رودخانه شیرود
شاخصهای زیستی
مهاجرت
2011
09
23
269
279
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23569_f5a32b42a7b0a7d9a1b48cc889f49d91.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
مقایسه ترکیب شیمیایی و پارامترهای ارزیابی حسی بین ماهی گورامی عظیمالجثه (Osphronemus goramy)، قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و کپورمعمولی پرورشی (Cyprinus carpio)
بهاره
شعبانپور
در این مطالعه بازده لاشه، ترکیب تقریبی و ویژگیهای حسی گورامی عظیمالجثه با قزلآلای رنگین کمان و کپور معمولی پرورشی مقایسه گردید. بازده لاشه در گورامی به طور معنی داری بیش از دو گونه ی دیگر بود. میزان روشنایی (L*) فیله گورامی به طور معنیداری بیش از دو گونهی دیگر بود و گوشت این ماهی به دلیل روشنایی بیشتر، از جذابیت بیشتری برخوردار بود. شاخص ECI در کپور معمولی در ناحیهی بدنی، به طور معنیداری بیشترین مقدار را نسبت به دو گونهی دیگر داشت. ارزیابی بافتی نشان داد که ماهی گورامی واجد بیشترین مقدار سختی، جویدنی بودن و گامینس بوده و از این نظر با ماهی قزلآلای رنگین کمان و کپورمعمولیپرورشی دارای اختلاف معنیدار بود. همچنین از نظر محتوی چربی و خاکستر ماهی گورامی بیشترین مقدار (به ترتیب 2/0± 3/6 و 4/0± 6/1 درصد) و از نظر پروتئین کمترین مقدار (2/0± 5/16 درصد) را بین سه گونه دارا بود. ضمن آنکه گورامی از لحاظ رنگ و بوی فیله و پذیرش کلی بیشترین امتیاز را کسب نمود. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده، ویژگیهای گوشت گورامی قابلیت رقابت با دو گونهی دیگر را داراست.
ارزیابی
ترکیب شیمیایی
حسی
عظیمالجثه (Osphronemus goramy)
گورامی
2011
09
23
201
216
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23570_5002b20177ea2add99d8e229f5c27809.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
مقایسه ترکیب اسیدهای چرب بدن ماهیان پار آزاد دریای خزر در دورههای غذادهی، گرسنگی و تغذیه مجدد
جاوید
ایمانپور
عبدالمحمد
عابدیان
جمشید
امیری مقدم
فاطمه
منیعی
این مطالعه بهمنظور مقایسه ترکیب اسیدهای چرب بدن ماهی پار آزاد دریایخزر (Salmo trutta caspius) در شرایط مختلف تغذیهای انجامگردید. تعداد 900 ماهی پار آزاد خزر (1±SD) 5/12 گرم در شرایط مختلف تغذیهای شامل شش هفته غذادهیکامل (FFF یا شاهد)، سههفته گرسنگی و سههفته تغذیهمجدد (SF)، سههفته غذادهی و سههفته گرسنگی (FS)، دو هفته غذادهی، دو هفته گرسنگی و دو هفته تغذیهمجدد (FSF)، دو هفته گرسنگی، دو هفته غذادهی و دو هفته گرسنگی (SFS) و ششهفته گرسنگیکامل (SSS) نگهداریشدند. پس از اعمال شرایط مختلف تغذیهای ترکیب اسیدهایچرب بافتبدن بوسیلهی GC/FID آنالیزشد. مجموع اسیدهایچرب تک غیراشباع (MUFA) با افزایش دورههایگرسنگی نسبتبه تیمار شاهد (14/35 درصد) کاهشیافت و به 32/32 درصد در تیمار SSS رسید، درعوض نسبت اسیدهایچرب اشباع (SFA) و اسیدهایچرب چند غیراشباع (PUFA) بهترتیب از 25/27 و 10/27 در تیمار FFF به 81/32 و 54/31 درصد در تیمار SSS افزایشیافتند (05/0P
اسیدهایچرب بدن
ترکیب
تغذیه مجدد
گرسنگی
ماهی آزاد دریایخزر
2011
09
23
229
242
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23571_fe20d38073b317e5bb249ef3fc9b6a90.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
ارزیابی ریسک جیوه ناشی از مصرف ماهی سفید دریای خزر
( Rutilus frisii kutum ) در استان مازندران
سید مهدی
حسینی
نوراله
میرغفاری
نصرالله
محبوبی صوفیانی
سید ولی
حسینی
جیوه یکی از سمیترین عناصر سنگین است که عمدتاً از طریق مصرف غذاهای دریایی آلوده به جیوه وارد بدن انسان میشود. در پژوهش حاضر، با اندازهگیری غلظت جیوهی کل با دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی (Perkin Elmer, FIAS-100) و تکنیک بخار سرد، در نمونههای عضله ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum)، ریسک ناشی از مصرف این ماهی برای انسان مورد ارزیابی قرار گرفت. 60 عدد ماهی (12 ایستگاه و از هر ایستگاه 5 نمونه ماهی) در اوزان بازاری از ایستگاههای صیادی سواحل استان مازندران بصورت تصادفی انتخاب و غلظت جیوه در آنها اندازهگیری شد. میانگین غلظت جیوه در عضلهی ماهی سفید 112/0 میکروگرم بر گرم وزن تر (382/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک) بود که این میزان پایینتر از حد استاندارد تعیین شده توسط سازمانهای معتبر جهانی مانندUSEPA ،WHO ،FAO و FDA میباشد. شاخص ریسک (HQ) کمتر از 1 (48/0) بود. همچنین، محاسبات نشان داد که جذب روزانه و هفتگی جیوه با توجه به میزان سرانهی مصرف هر ایرانی که توسط FAO اعلام شده است، پایینتر از مقادیر راهنمای ارائه شده (PTDI وPTWI) توسط WHO، USEPA وJECFA است. مصرف ماهی سفید دریای خزر خطری جدی برای سلامتی مصرف کنندگان از نظر میزان جیوه نخواهد داشت و برای حفظ سلامتی، میزان مجاز مصرف آن 62 گرم در روز توصیه میشود
ارزیابی ریسک
جیوه
حد مجاز مصرف
دریای خزر (Rutilus frisii kutum)
ماهی سفید
2011
09
23
243
257
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23572_91928bf66b28a036aeb520a5fe4e63e5.pdf
شیلات
2008-5729
2008-5729
1390
64
3
بررسی خصوصیات زیست شناختی ماهی سیاه کولی Vimba vimba در رودخانه گرگانرود و آبهای ساحلی دریای خزر در منطقه محمودآباد
حسین
رحمانی
رحمان
پاتیمار
در این مطالعه جهت بررسی پارامترهای زیست شناختی ماهی سیاه کولیVimba vimba از اسفند 88 لغایت خرداد 89 در مجموع 281 نمونه ماهی سیاه کولی از رودخانه گرگانرود و سواحل محمود آباد به وسیله دام گوشگیر صید شدند. ماهیان مورد بررسی در دو منطقه از 5 گروه سنی یک تا پنج ساله بوده که بیشترین فراوانی گروههای سنی آنها مربوط به سن +2 بود. نسبت جنسی آنها در جمعیت گرگانرود 5/65% نر، 5/34% ماده و در جمعیت محمودآباد 3/61% نر، 7/38% ماده بوده است(05/0P ? ). میانگین طول و وزن ماهیان بین 2 منطقه به تفکیک جنس اختلاف معنی داری وجود نداشت(05/0P > ). الگوی رشد برای هر 2 جنس نر و ماده ماهیان رودخانه گرگانرود و محمودآباد به ترتیب آلومتریک منفی و ایزومتریک بود. در هر 2 جمعیت طول بینهایت در جنس نر بیشتر از جنس ماده بوده ولی آهنگ رشد ماده ها به طور نسبی بیشتر بوده است. میانگین هماوری مطلق سیاه کولی ها در رودخانه گرگانرود 03/8381±80/11970 و در منطقه محمودآباد 50/2488±49/6728 بوده است. میانگین هماوری مطلق، میانگین قطر تخمک و فاکتور وضعیت بین 2 جمعیت اختلاف معنی داری وجود داشت(05/0P ? ). نتایج نشان داد که در بسیاری از پارامترهای زیست شناختی با توجه به تفاوت های محیطی دو منطقه، اختلاف معنی داری بین 2 جمعیت مورد مطالعه وجود داشت.
زیست شناسی
سیاه کولی
گرگانرود
محمودآباد
2011
09
23
259
268
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_23573_98072ae303ac3054a2dbfe9a052ad692.pdf