دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Effect of garlic extract on growth, feed and carcass composition of Mugil cephalusاثر عصارة سیر بر رشد، تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشة کفال ماهی (Mugil cephalus)3433535610410.22059/jfisheries.2015.56104FAپریااکبریاستادیار گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایرانکلثوماربابیکارشناس گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایرانمریمبلوچزهیکارشناس گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایرانحمیدهجمشیدزهیکارشناس گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایرانسهیلاطهماسبیکارشناس گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایرانJournal Article20140820In this study, the effect of garlic extract on the growth performances ( body weight increase (BWI), specific growth rate (SGR), condition factor (CF), final length (FL) and weight (FW)), feed indices (feed conversion rate (FCR), protein efficiency ratio (PER), protein production ratio (PPR)) and body composition (protein, fat, moisture and ash) of <em>Mugil cephalus</em> larvae were studied in four treatments (three replication for each treatment) for 30 days. For this purpose, <em>Mugil cephalus</em> larvae (with average weight of 0.45±0.01g) were fed with three diets containing 0.5,1 and 3% garlic extract and control group was fed with diet artificial food without garlic extract. The results showed that at the end of experiment, the highest FW (0.78±0.05g), FL (4.04±0.14 cm), the highest BWI (85.13±17.19%), SGR (1.93±0.31%), PPR (20.99±0.03%), the lowest fat level of body composition (3.37±0.01%) and the highest protein level of body composition (20, 99±0.03%) were observed in the diet containing 3% garlic extract, and in all of these parameters, this treatment (3%garlic extract) showed a significant difference compared with control treatment (P<0.05). Finally, the present results suggest that diet containing 3% garlic extract could improve growth, feed performances and carcass quality of <em>Mugil cephalus</em> larvae.
در این تحقیق، اثر عصارة سیر بر شاخصهای رشد (افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت، طول نهایی و وزن نهایی)، تغذیه (ضریب تبدیل غذا، راندمان مصرف پروتئین و راندمان تولید پروتئین) و ترکیب بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) در لارو کفالماهیان در 4 تیمار مختلف (سه تکرار در هر تیمار) به مدت 30 روز بررسی شد. به این منظور، لارو کفالماهیان با میانگین وزنی g 01/0±45/0 با جیرة غذایی حاوی 5/0، 1 و 3 درصد عصارة سیر تغذیه شدند و تیمار شاهد با جیرة غذایی فاقد عصارة سیر تغذیه شد. نتایج نشان داد که در پایان آزمایش، بالاترین وزن نهایی g 05/0±78/0، طول نهایی cm 14/0±04/4، بیشترین میزان افزایش وزن % 19/17±13/85، نرخ رشد ویژه % 31/0±93/1، بالاترین نرخ تولید پروتئین % 58/67±05/415، کمترین میزان چربی لاشه % 01/0±37/3 و بیشترین میزان پروتئین لاشه % 03/0±99/20 در تیمار حاوی 3 درصد عصارة سیر مشاهده شد که با تیمار شاهد تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). در مجموع، بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 3 درصد عصارة سیر به جیرة غذایی لارو کفالماهیان به منظور بهبود شاخصهای رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در این ماهیان پیشنهاد میشود.
<strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56104_62f3d97b1cc6816371b454e8e9a83533.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923The effect of replacement of vegetable oils with fish oil on gonadal development and sex steroid hormones in female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)تأثیر جایگزینی روغن ماهی با روغنهای گیاهی در توسعة گناد و تغییرات سطح برخی هورمونهای جنسی ماهی قزلآلای رنگینکمان ماده (Oncorhynchus mykiss)3553685611410.22059/jfisheries.2015.56114FAسیده مرضیهحسینیخواهکارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی- شیلات دانشگاه تهران، ایران،باقرمجازی امیریاستاد گروه شیلات دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران،0000-0002-3862-3460غلامرضارفیعیاستاد گروه شیلات دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران،مهردادفرهنگیدانشیار گروه شیلات دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایرانسید مهیاموسویکارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی- شیلات دانشگاه تهران، ایرانJournal Article20120923To study the effect of dietary animal and plant lipids on gonadal differents and sex steroid hormones levels of blood in rainbow trout (<em>Oncorhynchus</em> <em>mykiss</em>), the four diets was formulated based on 15% fat. The control uses 100% oil, fish oil was treated in the first, second and third respectively 25% and 75% fish oil, soybean oil, canola and cotton were used. After six weeks of feeding fish with average weight 200±2.5 (g), ovarian tissue and sex steroid hormones levels of blood (Testosterone, Progesterone, 17β-Estradiol) were evaluated. Development of ovarian tissue as well as the hormones testosterone and 17β- Estradiol in the first treatment was significantly greater than other treatments (P<0.05), while progesterone hormone between different treatments and control treatments did not show significant difference. According to the presented study, the best oils in diets for rainbow trout ovarian tissue development and increased levels of see steroid hormones, soybean oil is suggested.
<strong><em> </em></strong>
چکیده
به منظور بررسی تأثیر جیرههای غذایی حاوی روغنهای مختلف گیاهی در رشد تخمدان و میزان ترشح هورمونهای جنسی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>)، چهار جیرة آزمایشی بر پایة 15% چربی فرموله شد. در تیمار شاهد 100% روغن مورد استفاده روغن ماهی بود و در تیمارهای اول، دوم و سوم از 25% روغن ماهی و به ترتیب 75% روغن سویا، کانولا و کتان استفاده شد. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار طراحی شد. پس از شش هفته تغذیة ماهیان با وزن متوسط 5/2 ±200 گرم، بافت تخمدان و میزان هورمونهای استروئیدی (تستسترون، 17-بتا استرادیول و پروژسترون) ارزیابی شدند. میزان توسعة بافت تخمدان همچنین میزان هورمونهای تستسترون و 17-بتا استرادیول در تیمار اول به طور معنیداری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0 > P)، در حالی که میزان هورمون پروژسترون در بین تمام تیمارها و تیمار شاهد اختلاف معنیداری را نشان نداد. با توجه به مطالب ارائهشده، روغن سویا بهمنزلة بهترین روغن در جیرة غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان برای توسعة بافت تخمدان و افزایش میزان هورمونهای جنسی پیشنهاد میشود.
<strong> </strong>
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56114_117a5ade68275d2e4e270ad70a95c7e9.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Assessment of vitamin C effect on body composition and some antioxidant enzyme activities in Caspian brown trout fry (Salmo trutta caspius)بررسی تأثیر ویتامین C جیرة غذایی در رشد، ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی بچهماهی نورس آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius3693825611710.22059/jfisheries.2015.56117FAمریمخواجویکارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان دانشکدة علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرسعبدالمحمدعابدیان کناریاستاد گروه تکثیر و پرورش آبزیان دانشکدة علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرسعباسزمانیاستادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست ،دانشگاه ملایر0000-0003-3332-0396Journal Article20150204 In order to study of vitamin C effect on body composition and antioxidant enzyme activities, including superoxide dismutase and catalase in five diets containing different levels of vitamin C (0, 50, 250, 750and 1500mg vitamin/kg diet) had been fed by Caspian brown trout fry (<em>Salmo trutta caspius</em>) for 6 weeks in triplicate. After 6 weeks, the findings of growth parameters and survival showed significant difference among groups (<em>P</em>< 0.05). The lowest amount of SGR, BWG and survival was observed in control group while the group of 750 mg/kg had the highest amount of SGR, BWG and survival than those from others. The vitamin C concentration in tissue correlated positively with increasing its levels in diets. The vitamin C requirements were estimated to be 569.1 mg kg<sup>-1</sup> based on body weight gain. Body composition including moisture, ash, fat and protein showed no significant difference among groups (<em>P</em>>0/05). The effect of confinement stress on antioxidant enzymes activity of control diet was indicated a sigtnificat increase in activity after stress than that from before sttress (<em>P</em> < 0.05), While other diets showed no significatnt diference between pre-stress and after stress (<em>P</em> > 0.05). The findings suggest that the 750 mg/kg vitamin C could be affected on growth and survival in caspian brown trout fty.
<strong> </strong>
به منظور بررسی عملکرد ویتامین C در ترکیب شیمیایی بدن و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی شامل سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در بچهماهی نورس آزاد دریای خزر (<em>Salmo trutta caspius</em>)، پنج جیرة غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین C (صفر (شاهد)، 50، 250، 750 و 1500 میلیگرم ویتامین به ازای هر کیلوگرم غذا) در سه تکرار و به مدت شش هفته به بچهماهیان با میانگین وزنی 02/0± 1/0 گرم خورانده شد. پس از گذشت شش هفته پرورش، نتایج شاخصهای رشد و زندهمانی اختلاف معنیداری در بین تیمارها نشان داد (05/0>P) پایینترین درصد میانگین افزایش وزن (BWG)، نرخ رشد ویژه (SGR) و زندهمانی در گروه شاهد و بالاترین درصد این فاکتورها در گروه تغذیهشده با سطح mg/kg 750 مشاهده شد. میزان تجمع ویتامین C در بافت با افزایش آن در جیرة غذایی رابطة مثبتی نشان داد. نیاز ویتامین C بر اساس درصد افزایش وزن بدن mg/kg 1/569 تخمین زده شد. نتایج بررسی ترکیب شیمیایی بدن نشان داد که مقادیر رطوبت، خاکستر، چربی و پروتئین اختلاف معنیداری بین تیمارها ندارند (05/0 <P). تأثیر تست استرس محدودیت اکسیژنی در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز نشان داد که فعالیت این آنزیمها بعد از اعمال تست استرس نسبت به قبل از آن افزایش معنیداری در تیمار کنترل داشته است (05/0>P) در حالی که فعالیت آنزیمی سایر تیمارها پس از اعمال استرس اختلاف معنیداری نسبت به قبل از استرس نشان نداد (05/0<P). بر اساس نتایج، سطح mg/kg 750 ویتامین C برای رشد و زندهمانی بچهماهیان نورس آزاد دریای خزر پیشنهاد میشود.
<strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56117_6a2aa778967ff487b9fe81d485795b85.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923The effect of photoperiod and light intensity on egg production, hatching rate, maturity time and adult sex ratio in Acartia
clausiتأثیر دورههای نوری و شدت نور مختلف بر قابلیت تولید تخم، درصد تخمگشایی، زمان رسیدگی جنسی و نسبت جنسی در Acartia clausi3833965611810.22059/jfisheries.2015.56118FAمحمدرضارحیمی بشراستادیار گروه زیستشناسی دریا، دانشکدة علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایرانمریمیحیی زادهکارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایرانابوالقاسماسماعیلی فریدونیدانشیار گروه شیلات، دانشکدۀ علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایرانمجیدراستادانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی صومعه سرا، دانشگاه گیلان، ایرانحرترابی جفرودیکارشناس گروه زیستشناسی دریا، دانشکدة علوم دریایی و اقیانوسی، پردیس دانشگاه مازندران، بابلسر، ایرانJournal Article20140518The aims of this study were to investigate the effect of photoperiod and light intensity on egg production and hatching rate in<em> Acartia clausi</em> in laboratory conditions. This zooplankton was collected from Caspian coastal waters of Mazandaran province by the use of a 100µ net. All tests were performed in five light treatments (photoperiod) namely 24:00, 18:06, 12:12, 06:18, 00:24 (light / dark), and two light intensities of 50 and 1000 lux. The results showed that the highest level of egg production was observed in 18 and 12 hours light treatment at low light intensity (50 Lux) 20/02±4/31, and the lowest level of egg production was observed in 24 hours light treatment at high light intensity (1000 Lux)8/15±2/15. The highest percentage of hatching was observed in the photoperiod of 18 hours light and high light intensity (83/08±7/1), and a lower percentage of hatching was observed in the treatment of darkness(17±2/7). Regarding the time for maturation this species reached to copepod it stage more quickly, and adult stag (there are this process in both high light intensity and low light intensity). About adult sex ratio there are not any signification difference between treatment.
<strong> </strong>هدف از این تحقیق بررسی تأثیر دورهها و شدت نور متفاوت در قابلیت تولید تخم، درصد تخمگشایی، زمان رسیدگی جنسی و نسبت جنسی بالغان در گونة<em>Acartia clausi </em><em> </em>در شرایط آزمایشگاهی بوده است. این زئوپلانکتوناز سواحل استان مازندران به وسیلة تور پلانکتونگیر 100 میکرونی جمعآوری شد و آزمایشها در پنج تیمار 24:00، 18:06، 12:12، 06:18، 00:24 روشنایی/ تاریکی و در دو شدت نوری 50 و 1000 لوکس انجام شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان تولید تخم در شدت 50 لوکس و در 18 ساعت روشنایی، به میزان 31/4±02/20 عدد و کمترین آن در شدت 1000 لوکس و 24 ساعت تاریکی به میزان 15/2±15/8 عدد بوده است. بیشترین درصد تخمگشایی نیز در شدت 1000 لوکس و در 18 ساعت روشنایی به میزان 1/7±08/83 درصد و کمترین آن 7/2± 17 درصد و در تیمار تاریکی مطلق تعیین شد. در تیمارهای مختلف تخمهای این گونه قابلیت تخمگشایی را داشته، اما با کاهش مدت زمان حضور نور درصد تخمگشایی کاهش یافته است. مدت زمان رسیدگی جنسی، طیکردن مراحل ناپلیوسی و کوپهپودیت در شدت 50 لوکس و در 24 ساعت روشنایی سریعتر بوده و مدت آن 2/1±5/9 روز تعیین شد. همچنین نسبت جنسی بالغان در تیمارهای مختلف اختلاف معنیدار آماری نداشتهاند. بنابراین برای تولید تخم و درصد تخمگشایی بالاتر و زمان بلوغ کوتاهتر، بهترین شرایط شدت نور پایین و دورة نوری 18 ساعت تعیین شد و نور ممتد با شدت بالا و تاریکی مطلق نیز برای این گونه نامناسب تشخیص داده شده است.
<strong> </strong>
<strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56118_2ca7bbdbb2d741906386a99719fe4fad.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Effects of different levels of Ginger extract on growth performance, nutrition and body biochemical composition of Mesopotamicthys sharpeyi fingerlingsتأثیر سطوح مختلف عصارة زنجبیل بر کارایی رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی لاشة ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) انگشتقد3974075611910.22059/jfisheries.2015.56119FAنسرینرحیمی یادکوریکارشناسی ارشد رشتة تکثیر و پرورش، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایراننسیمزنگوییاستادیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایرانسید محمدموسویدانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایرانمحمدذاکریاستادیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایرانJournal Article20140603In this study, the effects of dietary intake of different levels of ginger (<em>Zingiberofficinale</em>) extract on fingerlings of <em>Mesopotamichthys sharpeyi,</em>were investigated. For this purpose, 192 fingerlings (mean weight: 11.67±0.32 g) were randomly distributed in twelve 300 litres fiberglass tanks (16 fish per tank) and fed with commercial diet containing 0% (control group),0.1%, 0. 5% and 1% of ethanolic ginger extract (treatment 1, 2 and 3 respectively). The fish were fed by 3% of body weight per day 3 Times a day for 8 weeks. At the end of the experimental period, various growth parameters including weight gain, specific growth rate, condition factor and hepatosomatic index and feeding indices included of feed conversion rate and protein efficiency rate were calculated. Carcass biochemical composition was also analyzed. The results showed that Adding of different levels of ginger extract to fingerlings diet caused an increase in weight gain and specific growth rate (P<0.05) compared to control group. The highest rate of these factors were respectively observed in diet containing 1% and 0.5% of ginger extract and the lowest rate was for control group. The highest rate of hepatosomatic index recorded for 1% of ginger extract diet (P<0.05). Feed conversion rate was highest in 0.5% of ginger extract diet (P<0.05) However there was no significant difference between three experimental and control groups for condition factor, protein efficiency rate, protein content, fat, ash and moisture content ofwhole body composition (P>0.05). According to the results of this study, adding of 1% of ginger extract to diet of <em>Mesopotamichthys sharpeyi </em>fingerlings cause growth inhancement.
<strong> </strong>
<strong> </strong>مطالعة حاضر با هدف تعیین تأثیر سطوح مختلف عصارة زنجبیل بر کارایی رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی لاشة ماهی بنی در مرحلة انگشتقدی به مدت 8 هفته انجام شد. تعداد 192 قطعه بچهماهی بنی با متوسط وزن اولیة 32/0±67/11 گرم در قالب طرحی کاملاً تصادفی به 4 تیمار با 3 تکرار برای هر تیمار تقسیم شدند. ماهیها روزانه به میزان 3 درصد وزن بدن و در 3 نوبت با جیرة غذایی حاوی عصارة زنجبیل با سطوح 0، 1/0، 5/0 و 1 درصد (به ترتیب بهمنزلة تیمار کنترل و تیمارهای 1، 2 و 3) تغذیه شدند. گروه فاقد عصارة زنجبیل بهمنزلة تیمار کنترل در نظر گرفته شد. بیشترین میزان شاخص افزایش وزن بدن و شاخص کبدی در بین تیمارهای آزمایش در تیمار 3، تغذیهشده با جیرة حاوی 1 درصد عصارة زنجبیل، مشاهده شد (P<0.05). مطلوبترین میزان ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار 3، تغذیهشده با جیرة حاوی 1 درصد عصارة زنجبیل، بود (P<0.05). میزان ضریب چاقی و ضریب بازده پروتئین بین تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری نشان ندادند (P>0.05). نتایج نشان داد که استفاده از عصارة زنجبیل در جیرة غذایی تأثیری در میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت لاشة ماهی بنی ندارد (P>0.05). با این حال، بیشترین میزان پروتئین و چربی لاشه به ترتیب در تیمار 1 تغذیهشده با جیرة حاوی 1/0 درصد و تیمار 2 تغذیهشده با جیرة حاوی 5/0 درصد عصارة زنجبیل مشاهده شد. به طور کلی، میتوان نتیجه گرفت که عصارة زنجبیل موجب تحریک رشد شده، اما تأثیری در میزان ترکیبات لاشه نداشته است. بنابراین، میتوان استفاده از عصارة زنجبیل را بهمنزلة محرک رشد در ماهی بنی در مرحلة انگشتقدی پیشنهاد کرد.
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56119_5d4841edffe0d6fd196fb966cc60db6f.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Determination of habitat suitability index of Capoeta gracilis, Keyserling 1861 from Taleghan Riverبررسی شاخص مطلوبیت زیستگاه سیاهماهی (Capoeta gracilis, Keyserling 1861) در رودخانة طالقان4094195612010.22059/jfisheries.2015.56120FAمظاهرزمانی فرادنبهدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران.سهیلایگدریاستادیار گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران.0000-0001-8649-9452نرگسزارعیگروه تنوع زیستی، دانشکدة محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.Journal Article20141205In fisheries and protection programs of aquatic ecosystems, knowledge on habitat requirement of aquatic animals plays important role. Hence, this study was conducted to investigate the suitability indexes of habitat features and habitat suitability index (HSI) of <em>Capoeta gracilis </em>in its distribution range in the Taleghan River. To study the habitat characteristics of this species in this River, its abundance and habitat variables, including elevation, depth, width, flow velocity, average diameter of substrate stones and water temperature at 33 stations from the downstream to upstream were examined during October 2013. According to the results, the suitability index of environmental features of this species were altitudes ranging 1400-1550 meters asl, depths in range 40-55 cm, river width lower than 5 m, velocity in range 0.3-0.6 m/s, with average diameter beds stone in range 30-45 cm and with temperature in range 16-18°C. Presence of these conditions with HIS of 0.813 indicates that Taleghan River is excellent habitat for <em>C. gracilis</em>.
در اجرای طرحهای حفاظت از اکوسیستمهای آبی و ماهیان، وجود دانش کافی دربارة نیازهای زیستگاهی گونههای آبزی اهمیت بسزایی دارد. از این رو، این مطالعه با هدف شناخت شاخصهای مطلوبیت ویژگیهای زیستگاهی گونة سیاهماهی (<em>Capoeta gracili</em>s) در محدودة پراکنش آن در رودخانة طالقان انجام شد. برای بررسی ویژگیهای زیستگاهی این گونه در این رودخانه فراوانی این ماهی و متغیرهای زیستگاهی شامل ارتفاع، عمق، عرض، سرعت جریان، قطر متوسط سنگ بستر و دمای آب در 33 ایستگاه از پاییندست به سمت بالادست رودخانة طالقان در مهرماه 1392 بررسی شد و محدودة زیستگاه انتخابی این گونه به دست آمد. مطابق نتایج، شاخصهای مطلوبیت ویژگیهای زیستگاهی این گونه ارتفاع 1550-1400 متر، عمق در دامنة 55-40 سانتیمتر، عرض رودخانه با کمتر از 5 متر، سرعت در دامنة 6/0-3/0 متر بر ثانیه، قطر متوسط سنگ بستر در دامنة 45-30 سانتیمتر و دما در دامنة 18-16 درجة سانتیگراد قرار داشت. وجود این شرایط با شاخص مطلوبیت زیستگاه 813/0 نشان میدهد که رودخانة طالقان برای گونة سیاهماهی زیستگاهی با کیفیت بسیار عالی است.
<strong> </strong>
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56120_91a0902cafe2be3a2b2c75c465df17ed.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Effect of temperature lethal concentration (LC50 96-h) of Cypermethrin on the Caspian kutum fish Rutilus frisii Kutum (Kamensky, 1901)بررسی اثر درجۀ حرارت در غلظت کشندة (LC50 96-h) سم سایپرمترین (Cypermethrin) در ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum, Kamensky, 1901)4214355612110.22059/jfisheries.2015.56121FAسعیدشهبازیکارشناس ارشد، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهرانعلیرضامیرواقفیدانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران0000-0002-8620-501Xمجیدعابدیکارشناس ارشد، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهدیطاهریانکارشناس ارشد، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهرانJournal Article20140517In this study, the acute toxicity of Cypermethrin insecticides on caspian kutum fry (<em>Rutilus frisii Kutum</em> Kamensky, 1901) with the weight of 3 ± 1 g (average ± SD) in three different temperatures (15 °C , 20 °C and 25 °C) measured. The aim of this study was to determine the lethal concentration of 50 % of fish population within 96 hours. According to O.E.C.D standard methods, Experiments conditions were static and lasted for 4 days (96 h). Water physico-chemical parameters such as pH, total hardness, dissolved oxygen and temperature mesearued During the experiment. To find out cypermethrin cytotoxic range, 10 sea kutum fry were placed in each 20 Litre aquarium and aerated during the experiment. After obtaining leathal concentration final experiment started with 6 treatment and 3 repeatation. The values of LC<sub>10</sub>, LC<sub>30</sub>, LC<sub>50</sub>, LC<sub>70</sub>, LC<sub>90</sub> and LC<sub>99</sub> at 24, 48, 72 and 96 hours for all three temperature treatments obtained By using probit analysis, and Cypermethrin acute toxicity (LC<sub>50</sub> 96-h) for caspian kutum fry at 15 ± 1 ºC, 20 ± 1 ºC and 25 ± 1 ºC was 1.54, 1.49 and 1.30 micro grame per Litre, respectively. Results showed that by increasing the temperature Cypermethrin toxicity increases and also more deaths occur. In this experiment, the Clinical signs such as caudal region bruises, abnormal breathing and fish irregular swimming observed.
<strong> </strong>طی این تحقیق سمیت حاد[1] حشرهکش سایپرمترین در سه سطح دمایی مختلف (15 و 20 و 25 درجۀ سانتیگراد) در بچهماهیان 1±3 گرمی (میانگین± SD) سفیدماهی دریای خزر (<em>Rutilus frisii kutum</em> Kamensky, 1901) به منظور تعیین غلظت کشندة 50 درصد از جمعیت ماهیان در 96 ساعت مطالعه و بررسی شد. آزمایشها به صورت ساکن[2] و بر اساس روش استانداردO.E.C.D به مدت 4 شبانه روز (96ساعت) انجام و پارامترهای مؤثر فیزیکوشیمیایی آب از جمله pH، سختی کل، اکسیژن محلول و درجۀ حرارت کنترل شد. آزمایشهای ابتدایی به منظور یافتن محدودة کشندگی با رهاسازی بچهماهیان به داخل آکواریومهایی که به حجم 20 لیتر آبگیری و به طور مداوم هوادهی میشدند به تعداد 10 عدد بچهماهی برای هر آکواریوم انجام شد و پس از بهدستآمدن محدودة کشندگی تیمارهای نهایی با 6 تیمار و 3 تکرار مشخص شد و در نهایت بر اساس نتایج و با استفاده از آنالیز پروبیت، مقادیرLC<sub>10 </sub>، LC<sub>30</sub>، LC<sub>50</sub>، LC<sub>70</sub>، LC<sub>90</sub> و LC<sub>99</sub> در 24، 48، 72 و 96 ساعت برای هر سه سطح دمایی بر روی سفیدماهی اندازهگیری شد و سمیت حاد (LC<sub>50 </sub>96-h) سم سایپرمترین برای بچهماهی سفید در دماهای ºC 1±15، ºC1±20 و ºC 1±25 به ترتیب برابر54/1، 49/1 و 30/1 میکروگرم در لیتر به دست آمد. نتایج نشان داد با افزایش درجۀ حرارت سمیت سایپرمترین افزایش مییابد و مرگومیر بیشتری برای ماهیان اتفاق میافتد. در این آزمایش از نظر بالینی علائمی مانند خونمردگی در ناحیة ساقة دمی، تنفس غیرعادی، شنای نامنظم در ماهیان مورد آزمایش مشاهده شد.
<br clear="all" />https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56121_5788c5e1ebcb4c2c8f2e059900ebc501.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Antibacterial activity of purified extracts of microalgae Chlorella vulgaris isolated from Chabahar Bayبررسی خواص ضدباکتریایی عصارههای ریزجلبک Chlorella vulgaris جداشده از خلیج چابهار4374455612210.22059/jfisheries.2015.56122FAگیلانعطاران فریماناستادیار دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهارعلیطاهریاستادیار دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهارربابهجعفریدانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهارJournal Article20140119Microalgae are important biological resources in a wide range of applications of biotechnology. In this study, microalgae <em>Chlorella vulgaris</em> isolated from Chabahar Bay and its antibacterial activity of organic extracts against three strains of Gram-negative bacteria; <em>E. coli</em>, <em>Proteus vulgaris, Vibrio chlorella</em> and two strains of Gram-positive bacteria <em>Listeria monocytogenes</em> and <em>Staphylococcus aureus</em> was examined. Ethanol and chloroform extracts obtained by disk diffusion and successive dilution methods for determining the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) were determined. Based on the results, the ethanol extracts has greatest effect on bacterium <em>V. chlorella</em> and the MBC for <em>E. coli</em> bacteria. The chloroform extract showed the greatest effect on the bacterium <em>P. vulgaris</em> and with different concentrations and minimal bactericidal concentration for all tested bacteria were obtained. Overall Iranian local microalgae <em>Chlorella vulgaris</em> has a strong antibacterial effect and Chloroform extract against ethanol extract has a more effect on the bacteria.
میکروجلبکها منابع زیستی مهمیاند که طیف گستردهای از برنامههای کاربردی زیستفنّاوری را به خود اختصاص دادهاند. در این پژوهش تأثیرات ضدباکتریایی عصارههای آلی ریزجلبک کلرلا ولگاریس خالصسازیشده از خلیج چابهار علیه سه سویة باکتری گرم منفی اشرشیاکلای، ویبریو کلرا و پروتئوس ولگاریس و دو سویة باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنوس آزمایش شد. عصارههای اتانولی و کلروفورمی بهدستآمده به دو روش انتشار دیسک و رقتهای متوالی در لوله به منظور تعیین حداقل غلظت بازدارنده (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بررسی شدند. بر اساس نتایج، عصارة اتانولی بیشترین اثر را در باکتری ویبریو کلرا نشان داده است و حداقل غلظت کشندگی برای باکتری اشرشیاکلای به دست آمد. عصارة کلروفورمی بر باکتری پروتئوس ولگاریس بیشترین اثر را نشان داد و با غلظتهای متفاوت حداقل غلظت کشندگی برای همة باکتریهای مورد آزمایش به دست آمد. به طور کلی، ریزجلبک کلرلا ولگاریس بومی ایران دارای اثر ضدباکتری قوی است و عصارة کلروفورمی نسبت به عصارة اتانولی دارای اثر بیشتری در باکتریها بود.
https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56122_4e868a18c519258d57b8beb27dae8b24.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Effect of thyme extract on the chemical quality of raw surimi produced from Common carp (Cyprinus carpio) during refrigerator storageبررسی اثر عصارة آویشن (Zataria multiflora) در کیفیت شیمیایی سوریمی تولیدشده از ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) طی نگهداری در یخچال4474565612310.22059/jfisheries.2015.56123FAبهنامفرجامیدانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهرانسید ولیحسینیاستادیار گروه شیلات دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران0000-0001-6927-1093Journal Article20140525In this study, thyme extract (0, 2 and 4% w/v) on the chemical quality of common carp surimi was investigated during refrigerator storage. Samples were withdrawn at four 3 days intervals over a storage period of 15 days (0, 3, 6, 9, 12 and 15 days), and analyzed to determine the extent of deterioration by chemical tests such as thiobarbitoric acid (TBA), total volatile bases nitrogen (TVB-N) and pH. Results showed that the amount of thiobarbitoric acid in the control samples was over the treated with thyme extracts, significantly. The TVB-N in control samples was higher of limit from third day until the end of storage, in samples treated with2%thymeextract was 2.39mgnitrogen per100gramsof meat the last day, but the sample was treated with4% extract maintenance was acceptable until last day. pH value was significantly, in control samples more than samples treated with the extract, during the whole storage period (05/0> p). Based on the findings of thestudyrevealedthat4% of thyme extracts can used for enhance the shelf life of the raw common carp surimi refrigerator.
<strong> </strong>طی مدت 15 روز نگهداری (1، 3، 6، 9، 12 و 15) در یخچال (1±4 درجة سانتیگراد) بررسی شد. طی دورة نگهداری به فاصلة زمانی هر سه روز یکبار آزمونهای شیمیایی از قبیل تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و pH روی نمونهها در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که میزان تیوباربیتوریک اسید در روزهای پایانی در نمونة شاهد به طور معنیداری بیش از نمونههای تیمارشده با عصارة آویشن بود. مجموع بازهای نیتروژنی فرار در نمونة شاهد از روز سوم تا پایان دوره از حد مجاز بالاتر بود و در نمونههای تیمارشده با عصارة 2 درصد آویشن در روز آخر به 2/39 میلیگرم نیترژن در 100 گرم گوشت رسید، ولی در نمونههای تیمارشده با عصارة 4 درصد آویشن تا روز آخر نگهداری قابل قبول بود. مقدار pH در تمام طول دورة نگهداری در نمونههای شاهد به طور معنیداری بیش از نمونههای تیمارشده با عصاره بود (05/0>p). بر اساس یافتههای پژوهش حاضر مشخص شد که عصارة 4 درصد آویشن میتواند به منظور افزایش ماندگاری سوریمی در شرایط نگهداری کوتاهمدت یخچال استفاده شود.
<strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56123_0c86bdd3609feb17535bdc3626649214.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Changes in aggressive behaviors and testosterone concentration of fighting fish Betta splendens, exposed to fluoxetineتغییر رفتارهای خشونتی و غلظت تستوسترون در ماهی جنگجو (Betta splendens)، به دنبال در معرضگذاری با فلوکستین4574665612410.22059/jfisheries.2015.56124FAمحمد نویدفرصت کاردانشجوی دکتری، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایرانمحمد علینعمت اللهیدانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران. نویسندة مسئول0000-0003-1748-1958باقرمجازی امیریاستاد گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران0000-0002-3862-3460Journal Article20140121The present study was aimed to investigate the effect of fluoxetine on aggressive behaviors towards female and testosterone concentration of male fighting fish (<em>Betta splendens</em>) during one reproduction event. Male specimens were exposed 6 days to concentrations of 0 (control treatment) and 0.54 µg/L fluoxetine (exposed treatment) and aggressive behaviors of them assessed on different reproductive phases consisted of before bubblenest, after bubblenest, after spawning and after hatching. After 6 days, testosterone concentrations of exposed treatment decreased significantly compared to control treatment. Aggressive behaviors were affected by fluoxetine in most reproductive phases; the number of sweeps to the nest after bubblenest and after spawning was significantly different between treatments. The results of present study indicate that fluoxetine in low concentration (0.54 µg/L) with affect on endocrine system of fighting fish reduced whole body testosterone and aggression of male encountered females during reproduction. <br /> <br /> <br /> این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیرات فلوکستین در رفتارهای خشونتی جنسیت نر در مقابل ماده و غلظت هورمون تستوسترون آن در ماهی جنگجو (<em>Betta</em> <em>splendens</em>) طی یک دورة تولیدمثل انجام شد. ماهیان نر به مدت شش روز در معرض غلظتهای صفر (گروه کنترل) و µg/L 54/0 (گروه در معرض قرار داده شده) فلوکستین قرار داده شدند و رفتارهای خشونتی ماهی نر در مقابل ماده «مزاحم» در مراحل قبل از لانهسازی، بعد از ساخت لانه، بعد از تخمریزی و بعد از تفریخ تخمها اندازهگیری شد. پس از 6 روز، سطوح تستوسترون در گروه در معرض قرار داده شده نسبت به گروه کنترل کاهش معنادار نشان داد. رفتارهای خشونتی در اغلب مراحل تولیدمثلی از فلوکستین تأثیر گرفت و تفاوت تعداد رفتار رفت و برگشت به لانه در مراحل بعد از لانهسازی و بعد از تخمریزی نیز بین دو گروه از لحاظ آماری معنادار بود. نتایج این مطالعه مشخص میکند که فلوکستین در غلظت کم (µg/L 54/0) با تأثیر در سیستم درونریز ماهی جنگجو موجب کاهش سطوح کلی تستوسترون میشود و خشونت جنسیت نر را در تقابلات مستقیم با ماده طی تولیدمثل کاهش میدهد. <br /> <br /><strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56124_97f453b9d39f7864d77a31aa3750f342.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923The genetic structure of Pike Esox lucius Linnaeus 1758 in the Southeast of the Caspian Sea, using microsatellite markersتنوع ژنتیکی اردکماهی (Linnaeus, 1758; Esox lucius) در شرق دریای خزر با استفاده از نشانگر ریزماهواره4674775612510.22059/jfisheries.2015.56125FAمحمد رضاکلباسیاستاد گروه شیلات دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس، نورموناتبرککارشناس ارشد رشتة تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه تربیت مدرس، نورمحمد صادقعلوی یگانهاستادیار گروه زیستشناسی دریا دانشگاه تربیت مدرس، نورJournal Article20140107<em>Esox lucius</em> Linnaeus1758 is one of the economically valuable species of Caspian Sea. Genetic diversity of marine resources is of vital importance in their management and protection. Considering the lack of information about genetic differences this species; seven microsatellite loci were used for 90 sample analyses. The results showed conspicuous genetic variation in regions using Fst, AMOVA and a relatively high level of gene flow was found among populations. The average observed and expected heterozygosities were 0.383 and 0.622, respectively. Assessment of Hardy-Weinberg equilibrium showed that all samples of studied tests were significantly deviated from H-W equilibrium (p ≤ 0.05). Results show evidences for genetic bottleneck in the populations. Graphical cluster represents a distinct molecular variance test, there are three distinct and separate population in the three areas that should be considered in the management of these reserves.
<strong> </strong>
اردکماهی یکی از گونههای اقتصادی و باارزش حوزة جنوبی دریای خزر است که اطلاعات دربارة جمعیتهای مختلف آن در حوزة جنوبی خزر در دسترس نیست. با توجه به اهمیت شناخت تنوع ژنتیکی در مدیریت ذخایر و حفاظت از گونهها در این مطالعه از هفت جفت آغازگر ریزماهواهای برای بررسی 90 نمونه اردکماهی از سه منطقة دهانة رودخانة تجن، آببندانهای ایزدشهر و تالاب لپوی زاغمرز واقع در استان مازندران استفاده شد. میانگین تعداد آلل مشاهدهشده در نمونههای رودخانة تجن 286/0 و ایزدشهر 010/1 و تالاب لپوی 800/0 و میانگین هتروزیگوسیتی مشاهدهشده و مورد انتظار برای مجموع نمونهها به ترتیب 383/0 و 621/0 محاسبه شد. نتایج آزمون انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ نشان داد که تنها یکی از نمونهها در تعادل قرار داشت. با توجه به نتایج، علائمی از تنگنای ژنتیکی در جمعیتها دیده شد. دندروگرام ترسیمی و آزمون واریانس مولکولی بیانگر وجود سه جمعیت مجزا در سه منطقة مورد مطالعه بود که میبایست در مدیریت ذخایر این گونه مورد توجه قرار گیرد.
<strong> </strong>https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56125_7aaa6b326297eb7a0e909ee5707dcec0.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923Growth and biochemistry changes of Caspian Kutum (Rutilus frissi kutum) under different levels of dietary protein and lipidرشد و تغییرات بیوشیمی بدن بچهماهی سفید دریای خزر (Rutilus frissii Kutum) تحت تأثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره4794935612610.22059/jfisheries.2015.56126FAزهرامحمودیکارشناس ارشد،گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایرانبهرامفلاحتکاراستاد،گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایرانحمیدعلاف نویریاناستادیار،گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایرانمجیدرضاخوشخلقاستادیار،گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایرانJournal Article20140219This study was carried out to evaluate the effects of different dietary protein (30, 35, 40%) and lipid levels (10, 12, 14%) on growth performance and physiological changes of juveniles Caspian Kutum (<em>Rutilus frisii kutum</em>). Six hundred and seventy five fish (1.15 ± 0.01 g) were distributed into 27 aquaria (45 L) and were fed four times daily for 8 weeks. Interaction between protein and lipid did not significantly affect the growth factors (p > 0.05). Results showed that increasing the level of protein to 35% significantly increase some growth indices such as final weight (WF), weight gain (WG). The best growth performance was observed in fish 14% dietary lipid. Protein efficiency ratio (PER) and glucose of fish was not affected by interaction dietary protein and dietary lipid level. Triglyceride and cholesterol levels were significantly affected by protein and lipid and the interaction, High levels of triglycerides in fish fed with 30% protein and 10% and 12% lipid and the maximum amount of cholesterol in fish fed with 40% protein and 12% and 14% lipid were observed. The results of this study show a lower protein content (30%) and older (40%) than Kutum need can be a negative influence on the growth and physiological <br />parameters. Increasing dietary lipid to 14% of Kutum juveniles were no negative effects on growth parameters. In order to improve the performance of Kutum in this weight range fed diets with 35% protein and 14% lipid is suggested. <br /> <br /><strong> </strong>این تحقیق به منظور بررسی تأثیرات سطوح مختلف پروتئین (40، 35 و 30 درصد) و چربی (14، 12 و 10 درصد) در عملکرد رشد و تغییرات فیزیولوژیک بچهماهی سفید دریای خزر (<em>Rutilus frisii kutum</em>) انجام شد. 675 ماهی (01/0 ± 15/1 گرم) در 27 آکواریوم 45 لیتری توزیع و به مدت 8 هفته در 4 وعدة غذایی غذادهی شدند. تقابل بین پروتئین و چربی تفاوت معنیداری در هیچیک از عوامل رشد ایجاد نکرد (05/0> P). نتایج نشان داد بهکارگیری پروتئین تا سطح 35 درصد موجب افزایش برخی از شاخصهای رشد از جمله وزن نهایی و افزایش وزن شده است (05/0 >P ). بهترین عملکرد رشد در ماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی 14 درصد چربی مشاهده شد (05/0 >P). بازده پروتئین و گلوکز تحت تأثیر تقابل بین پروتئین و چربی جیره قرار نگرفتند (05/0> P). میزان تریگلیسرید و کلسترول به طور معنیداری تحت تأثیر پروتئین و چربی و تقابل بین این دو قرار گرفت (05/0 >P )، بالاترین میزان تریگلیسرید در ماهیان تغذیهشده با 30 درصد پروتئین و 10 و 12 درصد چربی و بیشترین میزان کلسترول در ماهیان تغذیهشده با 40 درصد پروتئین به همراه 12 و 14 درصد چربی مشاهده شد. نتایج مطالعة حاضر نشان میدهد که پروتئین کمتر (30 درصد) و بیشتر (40 درصد) از حد نیاز ماهی سفید میتواند تأثیرات منفی در رشد و پارامترهای فیزیولوژیک داشته باشد و افزایش سطح چربی تا 14 درصد اثر منفی در پارامترهای رشد بچهماهیان سفید نداشت. به منظور عملکرد بهتر ماهی سفید در این محدودة سنی جیرهای با 35 درصد پروتئین و 14 درصد چربی پیشنهاد میشود. <br /> https://jfisheries.ut.ac.ir/article_56126_ad24305ceffc8346a4d6cd1864fd8ba2.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572968320150923English Abstractsچکیدههای انگلیسی1125763010.22059/jfisheries.2015.57630FAJournal Article20160608https://jfisheries.ut.ac.ir/article_57630_e0f321d6e32086545003301ff3bcc32c.pdf