دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Effect of Extracted Sterols from Persian Gulf Red Algae on Human Skin Cells Collagenتاثیر استرول های استخراج شده از جلبک قرمز خلیج فارس بر کلاژن سلول های پوست انسان2082157059810.22059/jfisheries.2019.271093.1066FAفاطمهپیشه ورزاددانش آموخته دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.سید ولیحسینیدانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0001-6927-1093حمیدفرحمنداستاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0002-3981-1826ماریانولاسترامرکز علوم دریایی تورایا، جزیره تورایا، ویگو، اسپانیا.سونیالوپزگروه ژنتیک، بیوشیمی و ایمونولوژی، دانشگاه ویگو، ویگو، اسپانیا.Journal Article20181009Skin aging is accompanied by up regulation of the matrix metalloproteinase (MMP) expression and down regulation of collagen synthesis. Extracted sterols of marine algaes have been reported as anti-cancer agents and antioxidants, which can indicate the potential for anti-wrinkle properties in the human skin. In this study, the sterols extracted from Persian Gulf red algae <em>Gracilaria salicornia</em> were evaluated at concentrations 1.7, 3.5, 7, 14, 28, 56 and 112 μg / ml for determination of procollagen synthesis in human skin cells. To determine the acceptable dose of this precursor, the cytotoxicity test of <em>G. salicornia</em> sterols on the human skin fibroblast cells was tested at levels 2.3, 4.6, 9.3, 18.75, 37.5, 75, 150 and 300 μg/ml. The results indicate increased procollagen synthesis in the skin cells by increasing the concentration of sterols, and the lack of toxicity of this substance in the required dosage of the treatment. The extracts IC<sub>50</sub> for human skin fibroblasts was 111 μg / ml. The effect of extracts on increasing of skin procollagen showed significant differences at concentrations 1.75 to 112 μg / ml (<em>P</em><0.0001). Therefore, extracted sterols can play an important role on reducing the skin aging process due to the synthesis of skin cells procollagen. More research is needed for other uses of algae sterols for the use of cosmetic products.پیری پوست با افزایش تنظیم بیان ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP) و کاهش تنظیم سنتز کلاژن همراه است. استرول های استخراج شده از جلبک های دریایی، به عنوان مواد ضدسرطان و ضدکسیدان گزارش شده اند که این خواص می تواند نشان از پتانسیل مناسبی جهت خواص ضدچروک در پوست انسان باشد. در این تحقیق، جهت بررسی سنتز پروکلاژن در سلولهای پوست انسان، استرولهای استخراج شده از جلبک قرمز خلیج فارس<em>Gracilaria salicornia</em> در غلظت های 7/1، 5/3، 7، 14، 28، 56 و 112میکروگرم بر میلیلیتر مورد سنجش قرار گرفت، همچنین برای تعیین دز قابل استفاده از این پیشماده دارویی، تست سمیت سلولی بر رده فیبروبلاست پوست انسان در غلظتهای 3/2، 6/4، 3/9، 18، 5/37، 75، 150 و 300 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره استرولی جلبک گراسیلاریا سالیکورنیا آزمایش شد. نتایج حاکی از افزایش سنتز پروکلاژن در سلولهای پوست با افزایش غلظت استرولها و نیز عدم سمیت این ماده در دزهای مورد نیاز درمانی بوده است. IC<sub>50</sub> عصاره ها برای سلول های فیبروبلاست پوست انسان غلظت 111 میکروگرم بر میلیلیتر را نشان داد، همچنین اثرگذاری عصارهها در افزایش کلاژن پوست با سطح معنیداری در غلظتهای 75/1 تا 112 میکروگرم بر میلیلیتر قابل مشاهده بود (0001/0><em>P</em>). بنابراین استرولهای استخراج شده بدلیل تاثیر بر سنتز پروکلاژن سلولهای پوست، میتوانند نقش موثری بر کاهش فرایند پیری پوست بازی کنند. تحقیقات بیشتری برای سایر کاربردهای ترکیبات استرولی جلبکها در جهت استفاده از محصولات آرایشی- بهداشتی مورد نیاز است.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70598_a0eccd772bfa058758cde91df9076842.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122The Effects of Oxytetracycline Antibiotic on the Blood Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Affected with Aeromonas hydrophila and Efficacy of Butylated Hydroxytoluene on the Improvement of Antibiotic Side Effectsاثر آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین بر فراسنجه های خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مبتلا به آئرومونازیس (Aeromonasis) و تأثیر استفاده از بوتیل هیدروکسی تولوئن در بهبود اثرات جانبی درمان آنتی بیوتیکی2162247060510.22059/jfisheries.2019.271382.1070FAپگاهفرهنگدانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0002-3968-5380علیرضامیرواقفیاستاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0002-8620-501Xباقرمجازی امیریاستاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.Journal Article20180812Considering the widespread use of antibiotics in aquaculture and the lack of farmer’s attention to the harmful effects of the antibacterial drugs administration, study of the antibiotic effects on the biological indicators of aquatic animals is necessary. In this study, in order to probe of oxytetracycline effects on blood parameters (red blood cells, white blood cells, hematocrit and hemoglobin) in rainbow trout (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) affected by <em>Aeromonas hydrophila</em>, the effects of antioxidant butylated hydroxytoluene (BHT) on the side effects of antibiotic treatments was investigated. By examining the results of this research, which was carried out on 120 rainbow trout fish with an average weight of 175.92±30 g in four treatments (Control, treated with oxytetracycline, treated with oxytetracycline and BHT 0/5% and 0.8% daily diet) and three repetitions, in period of 61 days, BHT antioxidants showed effective roles in improving side effects of oxytetracycline on hematological parameters. On the other hand, due to the lack of significant differences between 0.5 and 0.8 % doses (daily diet) of BHT on blood parameters, it seems the dose of 0.5% is more economic in rainbow trout aquaculture.با توجه به استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها در آبزی پروری و از سوی دیگر عدم توجه پرورش دهندگان به مضرات تجویز بی رویه ی داروهای ضد باکتریایی، مطالعه تاثیر آنتی بیوتیک ها بر فراسنجه های زیستی آبزیان ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه ضمن بررسی تاثیر آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین بر فراسنجه های خونی (گلبول های قرمز، گلبول های سفید، هماتوکریت و هموگلوبین) ماهی قزل آلای رنگین کمان (<em>Oncorhynchus</em> <em>mykiss</em>) بیمار شده با باکتری <em>Aeromonas hydrophila</em>، به بررسی تاثیر آنتی اکسیدان بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) در بهبود اثرات جانبی حاصل از اعمال آنتی بیوتیک بر فراسنجه های خونی مذکور پرداخته شد. با بررسی نتایج این مطالعه که به مدت 61 روز روی 120 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 30 ± 175/92 گرم در چهار تیمار( شاهد، تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین، تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین و آنتیاکسیدان BHT با دوز 0/5 % جیره روزانه و تحت درمان با آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین و آنتی اکسیدان BHT با دوز 0/8% جیره روزانه) و سه تکرار انجام شد، به نظر می رسد که آنتی اکسیدان BHT در بهبود اثرات جانبی ناشی از اعمال اکسی تتراسایکلین در جیره آبزیان، بر فراسنجه های خونی مورد بررسی تاثیر معنی داری داشته است. از سویی با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار در دوزهای مختلف (0/5% و 0/8% جیره روزانه) آنتی کسیدان BHT بر فراسنجه های خونی، استفاده از دوز 5/0% به منظور استفاده در استخرهای پرورشی، اقتصادی تر به نظر می رسد.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70605_03691fd7e448c0ca15441fc4ec857e92.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Evaluating Effects of Model Type and Importance of Habitat Parameters on Prediction of Biodiversity Indices (A Case Study with Fishes of the Totkabon River in the Southern Caspian Sea)تأثیر نوع مدل و اهمیت پارامترهای زیستگاهی بر پیش بینی نمایه های تنوع-زیستی (مطالعه ماهیان رودخانه توتکابن در جنوب دریای خزر)2252357062810.22059/jfisheries.2019.269399.1061FAفاتحمعزیدانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0001-8522-4975هادیپورباقردانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0003-0546-8713سهیلایگدریدانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0001-8649-9452Journal Article20180611Habitat models are applied to estimate species abundance and diversity using habitat parameters that can be used in exploitation and conservation of many aquatic species. Habitat models are effective tools in estimating species abundance and diversity of aquatic communities using habitat parameters has high importance in exploitation and conservation of aquatic resources. Identifying models with the best performance and habitat parameters with the highest importance, would affect appropriate utilisation of this tools and in making optimal management decisions. The present study evaluated performance of four models (multiple linear regression, partial least square regression, support vector machines and random forest) in prediction of biodiversity indices in fishes of a river in the southern Caspian Sea. In addition, importance of environmental parameters in prediction of those indices were calculated. Multiple linear regression and partial least square regression had weak performance. Support vector machine and random forest had the best performance. Various environmental parameters had varying importance across the examined models. In conclusion, support vector machines and random forest are suggested as suitable models for prediction of biodiversity indices of the southern Caspian fishes.مدلهای زیستگاهی ابرازهایی کاربردی در برآورد فراوانی گونه ای و تنوع زیستی جوامع آبزیان با استفاده از متغیرهای زیستگاه می باشند که می توانند در بهره برداری و حفاظت از گونه های آبزیان بسیار مفید واقع شوند. شناخت مدلهای دارای بهترین عملکرد و همچنین یافتن متغیرهای ورودی دارای بیشترین اهمیت و اثرگذاری، می تواند در به کارگیری مناسب آن ها و تصمیمات اتخاذ شده مؤثر باشد. در مطالعه حاضر، عملکرد چهار نوع مدل (شامل مدل رگرسیون خطی چندگانه، مدل رگرسیون حداقل مربعات جزیی، مدل ماشین بُردار پشتیبان و مدل جنگل تصادفی) جهت پیشبینی نمایه های تنوع زیستی ماهیان رودخانه توتکابن در جنوب دریای خزر بر مبنای متغیرهای زیستگاهی مورد مقایسه قرار گرفت و میزان اهمیت متغیرهای محیطی مورد استفاده نیز در هر یک از مدلها بررسی گردید. بر اساس نتایج، مدلهای رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون حداقل مربعات جزئی ضعیفترین عملکرد را در برآورد نمایه های تنوع زیستی نشان دادند. بهترین عملکرد مربوط به مدلهای ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی بود. برای مدلهای مختلف، میزان اهمیت پارامترهای محیطی در ارتباط با هر یک از نمایه های تنوع متغیر بود. در مجموع، مدلهای ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی به عنوان مدلهای مناسب جهت بررسی نمایه های تنوع زیستی پیشنهاد می شوند.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_70628_e80ba099f4403f69c10def22c00179e1.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Genetic Diversity of Gammarus in the East Rivers of Tehran Province using Mitochondrial CO1 Gene Sequencesتنوع ژنتیکی گاماروس در رودخانه های شرق استان تهران با استفاده از توالی یابی ژن CO1 میتوکندریایی2362457101210.22059/jfisheries.2019.272221.1075FAهادییوسفی سیاهکلرودیگروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران.سیامکیوسفی سیاه کلرودیدانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، ایران.0000-0002-8729-4050شادیخاتمیاستادیار، گروه بیولوژی دریا، دانشکده منابع طبیعی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.Journal Article20180825Gamaridae is one of the most diversified and prominent family of Amphipoda. This order provides the main food for the most fish species and are so sensitive to environmental pollution, which leads to their ecological and economic importance. However, regarding to high degree in morphological and ecological differences among the different species of the order, the first step to study these group of animals is to identify the species. The main aim of this study was to collect and identify <em>Gammarus</em> species distributed in the rivers of the eastern part of Tehran Province, including Jajrood, Hablehrood and Lar. In order to collecting the samples, ten sampling points in different parts of three rivers were selected. Sampling was carried out seasonally from October 2013 to June 2014. 20 samples were taken from each point by dredge device and kept in ethanol to transfer to the laboratory for further experiments. For identification the samples to species level, some of the available classification keys were applied. The samples were identified by classification key at species level and results showed that all of samples were <em>G. komareki</em>. Then, molecular assessments by DNA extraction, DNA qualification and isolation the mitochondrial gene in COI segment by using universal primers were conducted; at the end of the process was finished by gene sequencing. The obtained sequence was compared by Genbank. The results showed that <em>G. komareki</em> has varied populations in the rivers of eastern part of Tehran province. Although there was no significant morphological difference among the populations, their different abundance revealed the difference in the rivers environments.خانواده گاماریده از شاخص ترین و متنوع ترین خانواده های راسته دوجورپایان هستند. دوجورپایان غذای اصلی بسیاری از گونه های ماهی هستند و نسبت به آلودگی محیطی حساسیت بالایی دارند، بنابراین دارای اهمیت اقتصادی و اکولوژیکی می باشند. به دلیل تفاوت در ویژگی های ریخت شناسی و اکولوژیکی گونه های مختلف، گام اول شناسایی گونه های آن هاست. جمع آوری و شناسایی گونه ای جنس Gammmarus در رودخانه های شرق استان تهران، یعنی جاجرود، حبله رود و لار هدف اصلی این مطالعه می باشد. برای این منظور 10 ایستگاه نمونهبرداری در بخش های مختلف رودخانه های جاجرود، حبله رود و لار انتخاب شد. نمونه برداری به صورت فصلی از مهر ماه 1392 تا تیر ماه 1393 انجام شد. از هر ایستگاه 20 نمونه با استفاده از نمونه بردار درج (dredge) جمع آوری، در الکل اتانول 96 تثبیت و برای انجام مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل گردید. شناسایی با استفاده از کلیـدهای شناسایی موجود تا سطح گونه انجام شد و نتایج نشان داد که همه نمونه ها متعلق به گونه Gammarus komareki می باشند. پس از انجام عملیات شناسایی، بررسی های مولکولی با استخراج DNA، بررسی کیفیت آن، جداسازی ژن میتوکندریایی ناحیه CO1 به وسیله پرایمر یونیورسال تحت شرایط PCR و در انتها توالی یابی انجام شد. پس از انجام توالی یابی نتایج آن با ژن های موجود در بانک جهانی ژن (GenBank) مقایسه شد. سپس توالی های نمونه های مناطق مختلف با هم مقایسه گردید و درخت فیلوژنی ترسیم شد. این تحقیق نشان داد کهG. komareki دارای جمعیت های متنوعی در رودخانه های شرق استان تهران می باشد. با این که از نظر ریخت شناسی تفاوت عمده ای در این جمعیت ها مشاهده نشد. هم چنین فراوانی آن در ایستگاه های مختلف متفاوت بود که بیانگر اختلاف شرایط محیطی رودخانه ها بود.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71012_57b25a640a38be3cb88992d5636b76bd.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Effect of Ethanolic Extract of Dill (Anethum graveolens) as a Food Additive on Growth Parameters and Activity of Lysozyme and Complement in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)اثر عصاره اتانولی گیاه شوید (Anethum graveolens) به عنوان افزودنی غذایی بر پارامترهای رشد و فعالیت لیزوزیم و کمپلمان در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)2462557176110.22059/jfisheries.2019.263187.1039FAرضاذیلابدانشجوی کارشناسی ارشد گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.عبدالمحمدعابدیان کناریدانشیار گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.امیر حسیناسماعیلیاستادیار گروه تکثیر وپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.Journal Article20180702In this study, the effect of ethanolic extract of dill (<em>graveolens Anethum</em>) on growth and immunological parameters of rainbow trout fingerlings was evaluated (average initial weight of 12±0.32 g). A basal diet was supplemented with levels of 0 (control), 500, 1000, 1500 and 3000 mg ethanolic extract of dill kg<sup>-1 </sup>to formulate five experimental diets. After 56 days of feeding trial, fish fed diet with 1000 and 1500 mg kg<sup>-1</sup> had the highest final weight compared to control but in terms of feed conversion ratio, specific growth ratio and protein efficiency ratio did not show a significant difference compared to control group. All treatments had a high survival rate and did not show significant differences with each other. The highest activity of lysozyme and complement was observed in the 1500 mg kg<sup>-1</sup> treatment but did not significant difference compared to the control group (<em>P</em>>0.05). The results showed that concentrations of 1000 and 1500 mg kg<sup>-1</sup> of ethanolic extract of dill increased the weight in these factors and the concentration of 1500 mg kg<sup>-1</sup> treatment had better effect on immunity.در این تحقیق اثر عصاره اتانولی شوید بر پارامترهای رشد و شاخصهای لیزوزیم و کمپلمان ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 0/32±12 گرم بررسی شد. ماهی ها به روش خوراکی با غلظتهای 500، 1000، 1500 و 3000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره شوید به مدت 56 روز متوالی تغذیه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطوح 1000 و 1500 میلی گرم برکیلوگرم عصاره شوید در شاخص های رشد نظیر افزایش وزن دارای تفاوت معنی داری با گروه شاهد بود ولی از لحاظ ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه و کارایی پروتئین تفاوت معنی داری با گروه شاهد نشان نداد. همچنین همه تیمارها از درصد بازماندگی بالایی برخوردار بودند و با همدیگر تفاوت معنی داری نشان ندادند. بیشترین میزان فعالیت لیزوزیم و کمپلمان نیز در گروه تغذیه شده با سطح 1500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره مشاهده شد و نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (0/05<<em>P</em>). براساس نتایج حاضر، غلظت های 1000 و 1500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره شوید موجب افزایش وزن در این فاکتورها شده و برای افزایش ایمنی غلظت 1500 میلی گرم بر کیلوگرم غذا بهتر بوده است.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71761_f9dca26c30cd73cdf082a7889eec6177.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Changes of Biogenic Amines in Croaker Fish (Otolithes ruber) by Different Methods of Thawingتغییرات آمینهای بیوژن در ماهی شوریده طی روشهای مختلف انجمادزدایی2562637176210.22059/jfisheries.2019.267553.1056FAسراجبیتااستادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران.Journal Article20180814Biogenic amines are nitrogen-based organic compounds, which are basically produced by decarboxylation of amino acids. The presence of high amounts of biogenic amines in food represents deterioration and undesirable quality of food. In this study, changes in the amount of biogenic amines produced in the muscle of the croaker (<em>Otolithes</em> <em>rubber</em>) as a chemical indicator of spoilage caused by different methods of thawing (water, air, refrigerator and microwave) were evaluated. The croaker fishes were kept in powdered ice and transported to the processing factory, where they were deep frozen at -36°C through a freezing tunnel, followed by storage in cold store at -18°C for 4 months. The experiments were conducted by application of different thawing methods of water, air, refrigerator and microwave, followed by simultaneous monitoring of changes in the biogenic amines (histamine, putrescine, tyramine and cadaverine). The results showed a significant decrease in the amount of histamine during thawing in refrigerator compared to the other methods and control (<em>P</em><0.05). Also, a significant decrease was observed in the amount of putrescine produced during thawing by microwave technique compared to the other methods (<em>P</em><0.05), but there were no significant differences between the amounts of tyramine and cadaverine produced by different thawing methods compared to the control treatment (<em>P</em><0.05). The highest levels of histamine and putrescine were observed in thawing methods of air and refrigerator respectively. Based on the results of this study, it can be concluded that thawing by refrigerator method can be suitable technique for defrosting the frozen croaker fish.آمین های بیوژن ترکیبات آلی نیتروژن داری هستند که اصولاً به وسیله دکربوکسیلاسیون اسیدهای آمینه تولید می شوند. حضور مقادیر بالای آمین های بیوژن در مواد غذایی نشان دهنده شروع فساد و کیفیت نامطلوب در مواد غذایی است. در این مطالعه تغییرات مقدار آمین های بیوژن تولید شده در عضله ماهی شوریده (<em>Otolithes rubber</em>) به عنوان پارامتر شیمیایی فساد طی روش های مختلف انجمادزدایی (آب، هوا، یخچال و مایکروویو) مورد ارزیابی قرارگرفت. ماهیان شوریده پس از صید و انتقال به کارخانه، بسته بندی شده و در تونل انجماد با دمای 36- درجه سانتی گراد منجمد گردیده و به مدت 4 ماه در سردخانه با دمای 18- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پس از موعد مقرر، انجمادزدایی ماهیان با استفاده از روش های انجمادزدایی در آب، هوا، یخچال و مایکروویو انجام شد و تغییرات آمین های بیوژن (هیستامین، پوترسین، تیرامین و کدورین) در انجمادزدایی با هر کدام از روش ها بررسی شد. نتایج حاصله کاهش معنی داری در مقدار هیستامین در انجمادزدایی در یخچال را در مقایسه با سایر روش ها و گروه کنترل نشان داد (0/05>P). همچنین کاهش معنی داری (0/05>P) در مقدار پوترسین در طی انجمادزدایی با روش مایکروویو در مقایسه با سایر روش ها مشاهده شد، اما اختلاف معنی داری بین مقادیر تیرامین و کدورین تولید شده در روش های مختلف انجمادزدایی در مقایسه با تیمار شاهد وجود نداشت (0/05<P). بیشترین میزان هیستامین و پوترسین به ترتیب با روش های انجمادزدایی با هوا و یخچال مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که انجمادزدایی با روش یخچال می تواند روش مناسبی برای انجمادزدایی ماهی شوریده منجمد باشند.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71762_2f2c80898838ad69e53cc3287ff28e2a.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Evaluation of Origanum vulgare’s Extract on the Fillet Quality of Modified Atmopher Packaged of Grass carp During Refrigereated Storageبررسی اثر عصاره گیاه مرزنجوش (Oriyganum vulgare) بر کیفیت ماندگاری فیله کپور علفخوار بسته بندی شده در خلاء و نگهداری شده در یخچال2642737176310.22059/jfisheries.2019.249718.1015FAمهرانمسلمیاستادیار گروه شیلات، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران.نرگساسکودانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.روزبهعابدیدانشجو آموخته کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، موسسه آموزش عالی تجن، قائمشهر، ایران.سید ولیحسینیدانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0001-6927-1093Journal Article20180114In this project, the effect of <em>Origanum vulgare’s</em> extract (0, 1, 2 and 3%) on the quality and shelf-life of grass carp (<em>Ctenopharyngodon idella</em>) fillets was investigated during 14-day storage in the refrigerator. Treatments at days 1, 4, 7, 10, and 14 were investigated in terms of TVB-N, TBA, moisture content, WHC and TVC (total microbial content). Based on the results, TVB-N in all treatments were significantly reduced compared to control (<em>P</em><0.05). Its lowest content was observed in samples coated with 3% of <em>O. vulgare’</em>s extract. The same trend was observed for TBA in all treatments. At the end of storage period, the highest and lowest TVC were observed in control and 3% treatment, respectively. There was no significant difference in the water holding capacity of all treatments. The results showed that different concentrations of <em>O. vulgare</em>’s extract have significant antimicrobial and antioxidant effects on the grass carp fillets during the storage period in the refrigerator. According to the results of the evaluation of treatments, the shelf-life of the coated fillets in storage conditions was estimated in the control group up to 4 days and in treated treatments 7 to 10 days. Based on the results, the treatment with 3% of <em>O. vulgare</em>’s extract is recommended as the best treatment for effective storage of grass carp fillet quality during refrigerated storage.در این پروژه، اثر پوشش دهی با عصارۀ مرزنجوش (1، 2 و 3 درصد) بر کیفیت و ماندگاری فیله های تهیه شده از ماهی کپور علفخوار (<em>Ctenopharyngodon idella</em>)، طی دوره 14 روزه نگهداری در یخچال بررسی شد. تیمارها در روزهای 1، 4، 7، 10 و 14 نگهداری، از نظر شاخص های مجموع ترکیبات ازتۀ فرار (TVB-N)، فساد ثانویه اکسیداسیون چربی (اسید تیوباربیتوریک؛ TBA)، میزان رطوبت، ظرفیت نگهداری آب (WHC) و بار باکتریایی کل مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج، میزان بازهای نیتروژنی فرار در کلیه تیمارهای پوشش دهی شده در مقایسه با تیمار کنترل به طور معنیداری کاهش نشان داد (0/05><em>P</em>). کمترین میزان آن در نمونه های 3 درصد پوشش داده شده مشاهده شد. روند افزایش اسید تیوباربیتوریک طی دوره نگهداری در کلیه تیمارهای پوشش دهی شده به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. بار باکتریایی کل نیز در کلیه نمونه های پوشش دهی شده نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری حاوی بار باکتریایی کمتری بودند. در انتهای دوره نگهداری، بیشترین و کمترین بار باکتریایی کل، به ترتیب در تیمارهای شاهد و تیمار حاوی 3 درصد عصارۀ مرزنجوش مشاهده شد. در خصوص شاخص ظرفیت نگهداری آب بین نمونه های مورد آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف مرزنجوش دارای اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی بر فیله های ماهی آمور طی دورۀ نگهداری در یخچال دارند. با توجه به نتایج ارزیابی تیمارها مدت ماندگاری فیله های پوشش داده شده در شرایط نگهداری در یخچال، در گروه شاهد تا 4 روز و در تیمارهای پوشش دهی شده بین 7 تا 10 روز برآورد شد. با توجه به نتایج، تیمار حاوی 3 درصد عصاره مرزنجوش به عنوان بهترین تیمار جهت حفظ موثر فیلۀ آمور در طول دوره نگهداری در یخچال پیشنهاد می شود.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71763_17995bb37f32d08d830272076e82f45f.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Osteologyical Study of Paraschistura alta (Nemacheilidae) from Sistan Basin, Southeast of Iranاستخوان شناسی جویبارماهی آلتا Paraschistura alta (Nemacheilidae) از حوضه آبریز سیستان، جنوب شرق ایران2742857176410.22059/jfisheries.2019.276146.1084FAمجیدنوروزیدانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.سید حامدموسوی ثابتدانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.0000-0002-2810-8924سهیلایگدریدانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.0000-0001-8649-9452Journal Article20180818Due to complexity of nemacheilid’s taxonomy based on their morphological characters, researches try to use other proper diagnostic characters such as osteological ones. Hence the current study aimed to describe osteological structures of <em>Paraschistura alta</em>to provide its diagnostic osteological characters. For this purpose, seven specimens were collected from the Sistan basin and after clearing and staining, their skeletal structures were examined. According to the results, <em>Paraschistura alta</em>can be distinguished based on some osteological characters, including nail shaped of prevomer, having four basibranchials, 10 pterygiophores, 6 hyporals, aveolar structure of bony swim bladder and straight or somewhat serrated supraneural 3 from other members of this genus in Iran.به واسطه پیچیدگی اعضای خانواده Nemacheilidae به لحاظ آرایه شناسی براساس صفات ریختی، محققان به دنبال استفاده از سایر خصوصیات آرایه شناختی از جمله استخوان شناسی، سعی در ارایه صفات تشخیصی مناسب دارند. از اینرو، این تحقیق با هدف توصیف ساختار استخوانشناسی گونه <em>Paraschistura alta</em> به منظور ارائه صفات استخوان شناسی این گونه به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 7 نمونه از حوضه آبریز سیستان جمع آوری و پس از شفاف سازی و رنگ آمیزی، ساختار استخوان شناسی آن توصیف گردید. بنابر نتایج مطالعه حاضر، گونه <em>P. alta</em> براساس صفات استخوان شناسی شامل میخی شکل بودن استخوان پیش وومر، داشتن تعداد 3 عدد استخوان قاعده آبششی، 10 عدد پتریجیفور باله پشتی، 6 عدد هیپورال، مشبک بودن کیسه شنا و همچنین صاف تا کمی مضرس بودن استخوان فوق عصبی 3 از سایر گونه های این جنس در ایران قابل تشخیص است.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71764_fc876720c95259fa886dee0ee91b3f09.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Length and Weight Ratio, Gonadosomatic and Hepatosomatic Indexes, Growth Patterns and Condition Factor of Alburnus chalcoides in the Southwest Coastlines of the Caspian Sea (Guilan Province)رابطه طول و وزن، شاخص های کبدی و گنادی، پارامترهای رشد، ضریب و چاقی ماهی شاهکولی خزری (Alburnus chalcoides) در سواحل جنوب غربی دریای خزر، استان گیلان2862937176610.22059/jfisheries.2019.275645.1083FAمرضیهسروش حداددانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.جاویدایمانپور نمیندانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.اکبرنصرالله زادهاستادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.مسعودستاریاستاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایرانJournal Article20180909Length-weight relationship, growth pattern, condition factor and age composition of <em>Alburnus chalcoides</em> in the southwest coasts of the Caspian Sea (Astara, Anzali and Kiashar) were examined from September 2017 to October 2018. A total of 77 fish were caught using beach seine. The mean length and weight of fish were 19.25±5.17 cm and 76.78±83.92 g, respectively. Fish age ranged from 0-4 years and age class 0-1 accounted for 81.8% of the examined specimens. Considering the growth pattern, the regression coefficient (b) was bigger than 3. The figure obtained from Pauly equation was 5.28 which is larger than the t value of Pauly table (1.66), suggesting a heterogeneous or alometric growth pattern for the species under question. The CF values were 0.83±0.14 and 0.82±0.11 in males and females, respectively. Mean gonadosomatic index was higher in females and significantly varied in females (8.04±4.82) as compared to males (3.05±1.47). Mean hepatosomatic index was 0.79±0.49 in males and 0.75±0.44 in females.رابطه طول و وزن، الگوی رشد، عامل وضعیت و ترکیب سنی شاه کولی خزری <em>Alburnuschalcoides</em> سواحل غربی دریای خزر (آستارا، انزلی و کیاشهر) از شهریور 1396 الی مهر ماه 1397 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 77 عدد ماهی از تورهای پره صید شد. میانگین طول و وزن ماهیان صید شده به ترتیب 5/17±19/38 سانتیمتر و 83/92±76/78 گرم بود. دامنه ی سنی ماهیان بین 0 تا 4 سال بود و ماهیان 0 و 1 ساله 81/8 درصد از ترکیب سنی را دارا بودند. در بررسی الگوی رشد، ضریب رگرسیون (b) بزرگتر از عدد 3 محاسبه شد. عدد حاصل از رابطه پائولی 5/28 به دست آمد که نسبت به عدد t جدول پائولی (1/66) بزرگتر بود که نشان دهنده ی ناهمگون (آلومتریک) بودن رشد در ماهیان مورد بررسی میباشد. میانگین CF در جنس نر و ماده به ترتیب 0/14±0/83 و 0/11±0/82 به دست آمد. میانگین شاخص گنادی GSI در جنس ماده (4/82±8/04) بیشتر از جنس نر (1/47±3/05) به دست آمد. میانگین شاخص وزنی کبدی نیز در جنس نر (0/49±0/79) و در جنس ماده (0/44±0/75) حاصل شد که در جنس نر میزان شاخص وزنی کبد بیشتر است.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71766_a184ef7426dfa42b762d47911c391658.pdfدانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانشیلات2008-572971320181122Effect of Edible Chitosan Coating Containing Cinnamon Essential Oil on the Shelf Life of Silver Carp Fish Finger during Refrigerated Storageتأثیر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی اسانس دارچین بر زمان ماندگاری فیش فینگر کپور نقره ای طی نگهداری در یخچال2943057176710.22059/jfisheries.2019.267297.1053FAمریمپیل مالدانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.ابراهیمعلیزاده دوغیکلائیدانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.مصطفییوسف الهیدانشیار گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.Journal Article20181011This study aimed to investigate the effect of edible chitosan coating containing <em>Cinnamomum </em><em>verum</em> essential oil onchemical and microbial properties of silver carp fish fingers during storage in refrigerator. Fish fingers were separately immersed in chitosan coating (2%), cinnamon essential oil (1.5%) and chitosan coating (2%) + cinnamon essential oil (1.5%) for 1 minute, then packed and stored in refrigerator (4°C). Chemical (pH, Peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA) and total volatile base nitrogen (TVB-N)) and microbial parameters (total viable count (TVC) and psychrotrophic count (PTC)) were measured at 0, 3, 6, 9, 12, 15 and 18 days. The results showed that with increasing storage time the pH, PV, TBA and TVB-N values increase significantly (<em>P</em><0.05). The TVC and PTC counts of fish fingers increased significantly during refrigerated storage (<em>P</em><0.05). Chemical and microbial indicators of chitosan coating (2%) + cinnamon essential oil (1.5%) treatment showed a little change in comparison with the other treatments during storage a significant difference with other treatments during storage (<em>P</em><0.05). According to the results, it can be concluded that the fish fingers coated with chitosan coating (2%) + cinnamon essential oil (1.5%) have affected in compared to the other treatments and increased the shelf life of fish finger for 3 days.هدف این مطالعه بررسی تاثیر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی اسانس دارچین بر خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیش فینگر کپور نقرهای طی نگهداری در یخچال میباشد. فیش فینگرها به طور جداگانه در محلول های پوششی کیتوزان (2 درصد)، اسانس دارچین (1/5 درصد) و پوشش کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) به مدت یک دقیقه غوطه ور، سپس بسته بندی و در یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. فراسنجه های شیمیایی (pH، پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)) و میکروبی (شمارش باکتری های کل (TVC) و باکتریهای سرماگرا (PTC)) در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان pH، PV، TBA و TVB-N به طور معنی داری افزایش یافت (0/05><em>P</em>). میزان بار باکتریایی کل (TVC) و سرماگرا (PTC) فیش فینگرها هنگام نگهداری در یخچال به طور معنی داری افزایش یافت (0/05><em>P</em>). شاخص های شیمیایی و میکروبی تیمار دارای پوشش کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) در مقایسه با سایر تیمارها تغییرات کمتری را هنگام نگهداری نشان دادند، به طوری که طی نگهداری تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشتند (0/05><em>P</em>). براساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که فیش فینگرهای پوشش داده شده با کیتوزان (2 درصد) + اسانس دارچین (1/5 درصد) نسبت به سایر تیمارها مؤثرتر بوده و سه روز بر زمان ماندگاری فیش فینگرها افزودند.https://jfisheries.ut.ac.ir/article_71767_bf6f0f80b47fe88056f87173c9f8444f.pdf