بررسی اثر حفاظتی عصاره پوست انار در مهار آسیب‌های اکسیداتیو ناشی از مسمومیت تجربی با کادمیوم در ماهی کپور معمولی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای بیوشیمی، دانشکده علوم و فناوری‌های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

2 استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران.

3 دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران .

4 کارشناس ارشد بیوشیمی، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران.

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر مهار آسیب‌های اکسیداتیو ناشی از مسمومیت تجربی با کادمیوم انجام شد. در این آزمایش، ماهیان با متوسط وزن 70 گرم بصورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. گروه دوم کلرید کادمیوم دریافت کردند، در حالیکه گروهای سوم تا پنجم علاوه بر کادمیوم، غلظت‌های مختلف (1، 2 و 4 درصد) عصاره پوست انار را نیز دریافت کرده بودند. پس از پایان دوره آزمایش شاخص‌های کبدی آلانین‌آمینو‌ترانسفراز، آسپارتات‌آمینوترانسفراز و آلکالین‌فسفاتاز و کاتالاز در سرم خون نمونه‌ها اندازه‌گیری شد. یافته‌ها نشان داد که میزان آنزیم‌های فوق در گروه‌های تیمار شده با کلرید کادمیوم در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری دارد (05/0> p‌). همچنین، افزودن غلظت‌های فزاینده (1، 2 و 4 درصد) عصاره انار، باعث کاهش معنی‌دار تمام شاخص‌های کبدی در مقایسه با گروه تحت درمان با کلرید کادمیوم شده است (05/0> p). آنزیم کاتالاز در گروه تحت تیمار با کادمیوم در مقایسه با شاهد افزایش یافت. براساس یافته‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که افزایش عصاره پوست انار در جیره غذایی ماهی کپور معمولی می‌تواند تأثیرات تعدیل کننده‌ای بر تغییرات بیوشیمیایی آنزیم‌های کبدی و کاتالاز داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of the protective effect of pomegranate peel extract in inhibiting the oxidative damage caused by experimental cadmium poisoning in common carp

نویسندگان [English]

  • s.shahrbanoo jafari 1
  • Raheleh Rahbarian 2
  • Majid Rajabiian 2
  • Hassan Ramshini 3
  • Seyed Amir Jafari 4
1 PhD student in biochemistry, Department of Biology, University of Isfahan, Isfahan, Iran. Email: jafarishahrbanoo@gmail.com
2 Assistant Professor, Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran.(Author). Email: ra_rahbarian@pnu.ac.ir
3 Associate Professor, Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran. Email: hramshini@yahoo.com
4 MSc, Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran. Email: jafariamir1357@yahoo.com
چکیده [English]

This study was performed to investigate the effect of increasing pomegranate peel extract in the diet of common carp on inhibiting the oxidative damage from experimental cadmium poisoning. In this experiment, fish weight with an average of 70 grams were randomly divided into the five experimental groups. Experimental unite was an aquarium with the capacity of holding twenty120-liter of water. The first group was considered as control. The second group received cadmium chloride, while the third group was treated with cadmium chloride and pomegranate peel extract (1% of dietary weight), the fourth group received cadmium chloride and pomegranate peel extract (2 % of diet weight) and the fifth group received cadmium chloride and pomegranate peel extract (4% of diet weight) for a 30- day culture period. At the end of the test period, hepatic markers of alanine, aminotransferase, aspartate, aminotransferase, and alkaline phosphatase and catalase were measured in the serum. The results showed that the amount of the above enzymes in the groups treated with cadmium chloride increased significantly compared to the control group (p‌ <0.05). Also, the addition of increasing concentrations (1, 2, and 4%) of pomegranate extract significantly reduced all liver parameters compared to the group treated with cadmium chloride (p <0.05). The catalase enzyme was increased in the cadmium-treated group compared with the control. Based on the findings, it can be concluded that increasing pomegranate peel extract in the diet of common carp can have modulatory effects on biochemical changes in liver enzymes and catalase.
.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cadmium
  • Oxidative damage
  • Antioxidants
  • Pomegranate