ورود سطوح مختلف پروبیوتیک‌ باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) به صورت مجزا در آب مخازن پرورشی و تاثیر آنها بر شاخص‌‌های لاروی و فاکتورهای کیفیت آب در میگوی بزرگ آب شیرین (Macrobrachium rosenbergii)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجو دانشگاه تهران

2 گروه مهندسی شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

4 کارشناس ارشد پژوهشی، ادارة کل شیلات استان لرستان

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف دو پروبیوتیک Bacillus subtilis وLactobacillus plantarum در یک سازگان نیمه بسته بر شاخص­های کیفی لارو و شرایط کیفی آب مخازن پرورش میگوی بزرگ آب­شیرین (Macrbrachium rosenbergii) صورت گرفت. برای انجام تحقیق، مجموع تعداد 24000 لارو تازه تفریخ شدة میگوی بزرگ آب­شیرین با تراکم 40 لارو در هر لیتر برای مدت یک ماه در مرکز تکثیر قصر شیرین تحت تیمار پروبیوتیکی قرار گرفتند. این آزمایش در مخازن 25 لیتری با چهار تیمار؛ تیمار اول شاهد (بدون پروبیوتیک)، تیمار دوم (cfu/g106)، تیمار سوم (cfu/g107) و تیمار چهارم (cfu/g108) با سه تکرار برای هر کدام از پروبیوتیک­ها بصورت مجزا طراحی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پروبیوتیک Bacillus subtilis تا میزان 107 باکتری در هر گرم، فاکتورهای DO، ORP، TDS، LSI و LCI روند افزایش معنی‌داری را نشان دادند (05/0p<). اما در غلظت‌های بالاتر این روند کاهش پیدا کرد. همچنین نتایج نشان داد که تراکم باکتری B. subtilis می‌تواند بعنوان عامل محدود کننده باشد و در غلظت­های بالاتر از 107 نتایج منفی بر فاکتورهای رشد لاروی و کیفیت آب دارد. برای پروبیوتیک Lactobacillus plantarum افزایش تعداد باکتری در تیمارها، فاکتورهای کیفیت لارو و کیفیت آب به طور معنی‌داری روند افزایشی نشان دادند و در تیمار 108 بهترین عملکرد پروبیوتیک L. plantarum مشاهده شد که همراه با بهبود معنی‌داری در فاکتورهای کیفیت لارو و کیفیت آب بود(05/0p<). بطور کلی، بر اساس نتایج به دست آمده، تنظیم غلظت 107 و  108 باکتری به ترتیب برای پروبیوتیک‌های B. subtilis و
L. plantarum در مخازن پرورشی میگوی بزرگ آب شیرین تاثیر مثبتب بر شاخص های رشد و کیفیت آب خواهد داشت و این مقادیر در مراکز تکثیر این میگو توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Entrance of different levels of Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum probiotics separately in shrimp tank and their effects on larvae quality, growth index of Macrobrachioum rosenbergii and water quality

نویسندگان [English]

  • Yasin Dastar 1
  • Kamran Rezaei Tavabe 2
  • Gholamreza Rafiee 3
  • Zohreh Ebrahimi 4
1 Master of Sciense
2 Fisheries Dept. University of Tehran
3 Professor, Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
4 Resaerch Expert, Lorestan Province Fisheries Administration
چکیده [English]

TThis study examined the possibility of improving the quality of Macrbrachium rosenbergii larvae and water quality using different levels of Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum probiotics separately in semi-enclosed shrimp culture system. For the research conduction, 24000 newly hatched larvae of the giant freshwater shrimp obtained from the Ghasre-shirin hatchery center and were stocked in the experimental tanks by 40 larvae/liter density for one month. This experiment was designed in 25 liter tanks with four treatments; the first treatment (control without probiotic), the second treatment (106cfu/g), the third treatment (107cfu/g) and the fourth treatment (108cfu/g) in triplicates (for each of probiotics were designed separately). The results showed that with increasing the concentration of Bacillus subtilis probiotic up to 107 bacteria per gram, the parameters including DO, ORP, TDS, LSI and LCI have significantly an increase trend and at higher concentrations these parameters are reduced. It also showed that the bacterial density of Bacillus subtilis can be represented as a limiting factor and in higher concentration of 107 has negative results on larval growth and water quality. In L. plantarum probiotic treatment, increasing the number of bacteria, affected larvae quality and water quality, In the treatment of 108, the best probiotic performance of L. plantarum was recorded. In general, according to the results, the concentrations of 107 and 108 for B. subtilis and L. plantarum probiotics are respectively recommended in the hatchery centers of the giant freshwater shrimp.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Giant freshwater prawn
  • Probiotic
  • Larvae period
  • Water quality
  • Larvae quality