بررسی تأثیر کووید-19 روی صنعت فرآوری محصولات شیلاتی کشور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 استاد مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 استادیار پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس ودریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 استادیار موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

5 دانشجوی دکتری، دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان، سازمان شیلات ایران، تهران ، ایران

10.22059/jfisheries.2023.352434.1355

چکیده

طبق گزارش‌های رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ویروس کرونا یا کووید-19 از ماه‌های پایانی سال 1398 در کشور مشاهده شد و به‌سرعت به یک همه‌گیری تبدیل شد. ورود این ویروس به کشور نه تنها سیستم سلامت کشور را درگیر کرده و باعث بیماری و فوت بسیاری از هم‌وطنان شد، بلکه تأثیر قابل ملاحظه‌ای هم بر اقتصاد کشور داشته است. گزارش‌های جهانی حاکی از تأثیر منفی کووید -19 بر صنعت شیلات از جمله فعالیت صنایع تبدیلی آبزیان درکشور‌های مختلف است. لذا، مقالة حاضر تأثیر کووید-19 را بر صنعت فرآوری آبزیان کشور مورد بررسی قرار داد. برای انجام این پژوهش پرسشنامه‌ای حاوی 31 سوال در موضوعات مهم ازقبیل تأثیر کووید-19 روی تهیه و قیمت مواد اولیة تولید، حجم فروش، تغییر در نوع فرآورده، درآمد، نیروی کار، تغییر در شیوة بازاریابی محصولات فرآوری‌شده و سایر فاکتورها توسط مؤسسة تحقیقات علوم شیلاتی کشور با همکاری اتحادیة تولید و تجارت آبزیان، و دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و بازار آبزیان سازمان شیلات ایران تهیه و برای مراکز فرآوری منتخب ارسال گردید. درمجموع 56 پاسخنامه تکمیل‌شده از مراکز فرآوری دریافت گردید. نتایج تجزیه و تحلیل پاسخ‌نامه‌ها نشان داد که در دوران کرونا 60 درصد از مراکز با کاهش تأمین مواد اولیة آبزیان، 72/2درصد با فزایش قیمت مواد اولیه، 67/9درصد با کاهش حجم تولید فرآورده، 80 درصد با افزایش قیمت تمام‌شده محصول، 80/8 درصد با کاهش حجم فروش داخلی، 81/5 درصد با کاهش تعداد مشتری مواجه بوده‌اند. همچنین 75 درصد پاسخ‌دهنگان کاهش تعداد کارکنان فصلی را در دوران کرونا گزارش کرده‌اند. از لحاظ صادرات محصول 84 درصد از پاسخ‌دهندگان کاهش حجم صادرات را اعلام کرده‌اند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Impact of covid-19 on the fishery products- processing industry in Iran

نویسندگان [English]

  • Yazdan Moradi 1
  • Mahmood Bahmani 2
  • Zabihollah Bahmani 3
  • Mahdi Golshan 4
  • Shahram Safiyari 5
1 Associate Professor, Iranian Fisheries Sciences Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran
2 Professor, Iranian Fisheries Sciences Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran
3 Assistant Professor, Persian Gulf and Sea of Oman Ecology Research Institute, Iranian Fisheries Sciences Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Bandar Abbas, Iran
4 Assistant Professor, Iranian Fisheries Sciences Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran
5 Ph.D Student, Office of Quality Improvement, Processing and Development of Aquatic Market, Iran Fisheries Organization, Tehran, Iran
چکیده [English]

According to the official reports of the Ministry of Health, Treatment and Medical Education, the corona virus or covid-19 was seen in our country (Iran) from the last months of 2018 and quickly turned into an epidemic. The entry of this virus into the country not only involved the country's health system and caused illness and death of many compatriots, but also had a significant impact on the country's economy in the production and trade sectors. Global reports indicate the negative impact of Covid-19 on the fisheries industry, the same as activities of aquatic processing industries in different countries. In this article, the impact of Covid-19 on the country's aquatic processing industry investigated. In order to conduct this research, a questionnaire containing 31 questions on important topics such as the effect of Covid-19 on the volume and price of raw materials, sales volume, type of product, income, labor forces, changes in the marketing method of processed products and other factors were gathered and subjected to the processing. A total of 56 completed answer sheets were received from the processing centers. The results of the analysis of the response letters showed that during the Corona era, 60% of the respondents confirmed a decrease in the supply of raw materials for aquatic products, 72.2% with an increase in the price of raw materials, 67.9% with a decrease in the volume of production, 80% with an increase in the finished product price, 80.8% with decrease in the volume of domestic sales, 81.5% were faced a decrease in the number of customers. Also, 75% of farmers' responses have reported a decrease in the number of seasonal employees during the Corona era. In terms of product exports, 84% of the respondents said a decrease in the volume of exports.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Covid-19
  • Processing
  • Fish
  • Shrimp
  • Fishery
David, C.L., Edward, H.A., Frank, A., Ben, B., Richard, S.C., Halley, E.F., Jessica, A.G., Christina, C.H., David. C. L., Elizabeth, M.N., Patricia, P.D.S., Florence, P., Angel, R., Joshua. S. S., Michael, F.T., Andrew L., Thorne, L., Max, T., Wenbo, Z., 2021. Emerging COVID-19 impacts, responses, and lessons for building resilience in the seafood system. Global Food Security, 28, 1-11.
David, V.E., 2020. Impact of COVID-19pandemic on international fish trade disease (COVID-19) on fisheries in the eastern Mediterranean (Cyprus). Sustainability 12(22), 1-11.
FAO. 2021a. The impact of COVID-19 on fisheries and aquaculture food Systems, possible responses.
FAO. 2020b. Summary of the impacts of the COVID-19 pandemic on the fisheries and aquaculture Sector.
FAO. 2020a. Best practices for developing surveys and questionnaires on the impacts of COVID-19 on fisheries and aquaculture.
FAO. 2020b. How is COVID-19 affecting the fisheries, and aquaculture food systems.
Farrella, P., Thow, A.M., Wate, J.T., Nonga, N., Vatucawaqa, P., Brewer, T., Sharp, M.K., Farmery, A., Trevena, H., Reeve, E., 2020. COVID-19 and Pacific food system resilience: Opportunities to build a robust response. Food Security 12, 783-791.
Ferrer, A.J.G., Pomeroy, R, Akester, M.J., Muawanah, U., Chumchuen, W., Lee, W.C., Hai, P.G., Viswanathan, K.K., 2021. COVID-19 and small-scale fisheries in Southeast Asia: impacts and responses. Asian Fisheries Science 34, 99-113.
Fiorella, K.J., Bageant E.R., Mojica, L., Obuya, J.A., Ochieng, J., Olela, P., Otuo, P.W., Onyango, H.O., Aura, C.M., Okronipa, H., 2021. Small-scale fishing households facing COVID-19: The case of Lake Victoria, Kenya. Fisheries Research 237, 1-7.

Giannakis, E., Hadjioannou, L., Jimenez, C., Papageorgiou, M., Karonias, A., Petrou, A., 2020. Economic consequences of coronavirus disease (COVID-19) on fisheries in the Eastern Mediterranean (Cyprus), Sustainability 12, 1-11.

Jaqueline, S.R., Neeta, B., Kalpajit, G,. Begum, R. P., Rupan, P., Nabamika, S., Saadiah, G., Goutam, D., Ben, B., Bianca, H., 2020. Impacts of COVID-19 on aquatic food supply chains in Assam, India, CGIAR Research Program on Fish Agri-Food Systems pp: 1-12.
Khor, W., Hanafiah, F., Sairatul, D. I., Nor, A.K., Hon, J. L., Mohd, H.N., Mhd, I., 2020. Potential impacts of COVID-19 on the aquaculture sector of Malaysia and its coping strategies, Aquaculture Reports 18, 1-6.
 Lucinda, M., Ajibola, O., Sunil, S., Leah, R., Saadiah, G., Goutam, D., Ben, B., 2020a.Impacts of COVID-19 on aquatic food supply chains in Nigeria. CGIAR Research Program on Fish Agri-Food Systems pp: 1-12.
Lucinda, M., Mohammod, I., A.K.M. Abdul, W., Jacqueline, S., Leah Rosen, S., Ghazali, G.D., Ben, B., 2020b. Impacts of COVID-19 on aquatic food supply chains in Bangladesh. CGIAR Research Program on Fish Agri-Food Systems.
Shankar, C.M., Puja, B.M., Inja-Mamun, H., Anwar, H., Zubair, S., Abdullah-Al, M., 2021. The impact of the COVID-19 pandemic on fish consumption and household food security in Dhaka city, Bangladesh. Global Food Security 29, 1-9.
Mangubhai, S., Nand, Y., Reddy, C., Jagadish, A., 2021. Politics of vulnerability, Impacts of COVID-19 and cyclone harold on Indo-Fijians engaged in small-scale fisheries. Environmental Science and Policy 120, 195-203.
Mohammed, M., Shahid, G., Neha, W.Q., 2020. Indian seafood trade and Covid-19: Anticipated impacts and economics. Food and Scientific Reports 1(8), 54-58.
Monirul, A. M.d, Nazirul, I.S., Marcel, G., Humnath, B., Diego, N., 2022. Review impacts of COVID-19 on the fisheries and aquaculture sector in developing countries and ways forward, Sustainability 14(), 1-13
Oyenuga, A., 2021. Perspectives on the impact of the COVID-19 pandemic on the global and African maritime transport sectors and the potential implications for Africa’s maritime governance. WMU Journal of Maritime Affairs 20(), 215-245
Wang, C., Horby, P.W., Hayden, F.G., Gao, G.F., 2020. A novel coronavirus outbreak of global health concern. The Lancet 395, 470-473
Wiradana, P.A., Widhiantara, I.G., Pradisty, N.A., Mukti, A.T, 2021. The impact of COVID-19 on Indonesian fisheries conditions: Opinion of current status and recommendations. Earth and Environmental Science 718(), 1-10.
Zabir, A.A., Mahmud, A., Islam, M.A., Antor, S.C., Yasmin, F., Dasgupta, A., 2021. COVID-19 and food supply in Bangladesh, 2021. South Asian Journal of Social Studies and Economics 10(1), 15-23.