بررسی برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و میکروبی بیوسیلاژ تولید شده از آلایش تولیدی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

2 دانش آموخته دکتری تخصصی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 کارشناس آزمایشگاه، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

چکیده

با افزایش تولید، مصرف و مراکز فرآوری ماهی قزل­آلای رنگین­کمان، استفاده بهینه از ضایعات تولید شده بسیار حائز اهمیت است. از راه­های تبدیل این ضایعات به محصولاتی با ارزش افزوده بالا می­توان به تولید بیوسیلاژ اشاره کرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی برخی از خصوصیات شیمیایی و میکروبی بیوسیلاژ تولید شده از ضایعات ماهی قزل­آلای رنگین­کمان به عنوان محصولی مناسب جهت استفاده در صنعت غذای دام، طیور و آبزیان است. نتایج نشان داد که محصول تولید شده دارای 3/52 درصد پروتئین و 30/8 درصد چربی است. شاخص­های پراکسید و مجموع ترکیبات ازته فرار برای بیوسیلاژ به ترتیب 61/2 میلی­اکی­والان بر کیلوگرم و 0/44 میلی­گرم ازت در 100 گرم اندازه­گیری شد. لگاریتم شمارش کلی باکتری‌ها، کلی­فرم­ها، کلی­فرم مدفوعی، اشرشیاکلی و کپک و مخمر در محصول تولیدشده به ترتیب 78/8، 72/3، 18/1، صفر و 23/3 تعداد بر گرم گزارش گردید. اندازه­گیری مقادیر فلزات سنگین در بیوسیلاژ حاصل از ضایعات قزل­آلا نشان داد که غلظت­های منگنز، مس، آهن و روی در این محصول به ترتیب 6/10، 7/13، 3/251 و 7/118 میلی­گرم در کیلوگرم است. بنابر نتایج تحقیق حاضر و مقایسه این یافته­ها با سایر پژوهش­ها می­توان اذعان نمود که بیوسیلاژ تولیدشده در تحقیق حاضر از نظر شاخص­ها و ویژگی­های مورد بررسی تقریبا معادل سایر مواد مصرفی در تغذیه دام، طیور و آبزیان است و می­توان این محصول را به عنوان جایگزینی مناسب برای سایر محصولات رایجی که در صنعت تغذیه استفاده می­شوند به کار برد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of some chemical and microbial properties of biosilage produced from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) wastes

نویسندگان [English]

  • Reza Safari 1
  • Soheyl Reyhani Poul 2
  • Zahra Yaghoubzadeh 3
  • Zahra Bankehsaz 3
  • Mohammad Javad Taghavi 3
  • Eynollah Safari 3
1 Assistant Professor, Caspian Sea Ecology Research Institute, Fisheries Science Research Institute, Agricultural Education and Extension Research Organization, Sari, Iran
2 PhD graduate, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 . Laboratory expert, Caspian Sea Ecology Research Institute, Fisheries Science Research Institute, Agricultural Education and Extension Research Organization, Sari, Iran
چکیده [English]

With the increase in production, consumption and processing centers of rainbow trout, the optimal use of the generated waste is very important. One of the ways to convert these wastes into high value-added products is to produce biosilage. The aim of this study was to investigate some of the chemical and microbial properties of biosilage produced from rainbow trout wastes as a suitable product for use in the livestock, poultry and fish feed industry. The results showed that the product has 52.27% protein and 8.3% fat. PV and TVB-N for biosilage were measured to be 2.61 meq/kg and 44.0 mg/100g, respectively. Logarithm total viable bacteria, coliforms, Fecal coliforms, Escherichia coli and mold and yeast count in the product were reported 8.78, 3.72, 1.18, zero and 3.23 per gram, respectively. The concentrations of manganese, copper, iron and zinc were 10.6, 13.7, 251.3 and 118.7 mg/kg, respectively in the produced silage. According to the results of the present study and comparison of these findings with other studies, it can be claimed that the biosilage produced in the present study is almost equivalent to other consumables for feeding livestock, poultry and fish in terms of indicators and characteristics and this product can be used as a suitable alternative to other common products used in the food industry.
.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biosilage
  • Heavy metal
  • Quality control
  • Microbial indices
  • Rainbow trout