استفاده از روغن بهینة استخراج‌شده از فانوس‌ماهی (Benthosema pterotum) جهت تولید صابون‌های مرطوب‌کنندة بهداشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکدة اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسة تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران.

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

10.22059/jfisheries.2022.335686.1301

چکیده

در سال‌های اخیر استفاده از ترکیبات طبیعی دریایی در حفظ سلامت بدن و پوست بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از این منابع ماهیان ریز هستند که از نظر غذایی و زیستی بسیار ارزشمند هستند، با توجه به فراوانی فانوس‌ماهیان، در این مقاله به بررسی تغییرات رطوبت پوست با مصرف صابون حاوی روغن بهینة استخراج شده از فانوس‌ماهیان گونة Benthosema pterotum نمونه‌برداری شده از دریای عمان، پرداخته شده است. روغن با استفاده از روش بلایت و دایر تهیه شد سپس اسیدهای چرب از روغن با استفاده از روش هضم اوره جداسازی و با استفاده از دستگاه گروماتوگرافی گازی شناسایی شدند. به‌منظور تولید صابون از پایه گلیسیرین شرکت فارابی استفاده شده و جهت ارزیابی کیفیت صابون تهیه شده بار میکروبی و شاخص کف‌کنندگی مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات رطوبت پوست افراد با استفاده از دستگاه کورنیومتر انجام شد. از آنجا که روغن بهینة ماهی میکتوفیده حاوی ایکوساپنتائنوئیک اسید به مقدار 10/4درصد، دوکوساهگزائنوئیک اسید به مقدار 0/8درصد و لینولئیک اسید به مقدار 19/01درصد بود، صابون حاوی 5 درصد روغن مقدار رطوبت پوست افراد مورد بررسی را به مقدار 0/81 درصد افزایش داد، که علت آن را می‌توان به وجود اسیدهای چرب شناسایی شده در روغن بهینه‌شدة ماهی میکتوفیده و نفوذ‌پذیری بیشتر صابون تولید شده در پوست نسبت داد. بنابراین با توجه به ارزش مواد آرایشی و بهداشتی می‌توان از روغن بهینة ماهی میکتوفیده در تهیة محصولات آرایشی آبرسان و جوان‌کننده استفاده نمود. امید آن است با توجه به ارزش غذایی و زیستی این ماهیان پس از برطرف نمودن معایب روغن‌های استخراج شده به‌صورت تجاری در راستای تولید محصولات خوراکی، آرایشی و بهداشتی در راستای درآمدزایی غیر نفتی گام‌های مؤثری برداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Using lanternfish as a source of good quality fatty acids to produce hygienic moisturizing soaps

نویسندگان [English]

  • Melika Nazemi 1
  • Saeid Tamadoni Jahromi 1
  • Ramin Karimzadeh 1
  • Keivan Ejlali Khanghah 1
  • Hadi Ghaffari 2
1 Persian Gulf and Oman Sea Ecological Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Bandar Abbas, Iran.
2 Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
چکیده [English]

In the recent years, marine natural compounds are so useful in the health and cosmetics. The small fish is one of the sources for nutritional value and biological activities, but due to their small size, they are not suitable for frying, boiling and etc. Benthosema pterotum was sampled from Oman sea. Oil extraction was performed by Blight and Dyer. First, fatty acids were separated with urea digestion and they were identified with gas chromatography. Then, in order to prepare the cream and soap, the cosmetic bases of Farabi Company were used, and finally moisture of skin with coroniometer measured. The quality of the soaps was evaluated based on the total microbial count, bacterial count of Staphylococcus aureus, coliform count, and Escherichia coli count. The soaps were made using myctophid fish oil, which contained eicosapentaenoic acid (10.4%) and docosahexaenoic acid (0.8%). The soap containing 5% myctophid oil increased skin moisture content by 0.81%. Therefore, due to the cosmetic and hygienic properties of myctophid fish oil, it can be utilized in the formulation of moisturizing and rejuvenating cosmetic products. It is hoped that, considering the nutritional and biological activities of these small fish, effective steps will be taken to produce non-oil food and cosmetic products after addressing the drawbacks of commercially extracted oils.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fish oil
  • Moisturizing soap
  • Oman Sea
  • Small fish
Bahri, A., Afkhami, H., Ehsanpour, M., Amin, A., 2014. Lanterns: Huge reserves of fatty acids in the Oman Sea. Journal of Oceanography 6(21), 11-17. (In Persian)
Balboa, E.M., Conde, E., Soto, M.L., Pérez-Armada, L., Domínguez, H., 2015. Cosmetics from marine sources. In Springer Handbook of Marine Biotechnology 143, 1015-1042. DOI: 10.1007/978-3-642-53971-8_44
Bligh, E.G., Dyer, W.J., 1959. A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology 37(8), 911-917. DOI: 10.1139/o59-099
Blunt, J.W., Copp, B.R., Keyzers, A., Munro, M.H., Prinsep, M.R., 2016. Marine natural products. Natural Production Report 33(3), 382-431. DOI: 10.1039/C5NP00156K
Boopendranath, M.R., Vijayan, P.K., Remesan, M.P., Anandan, R., Ninan, G., Zynudheen, A.A., Das, S., Rajeswari, G., Raghu Prakash, R., Sankar, T.V., Panda, S.K., Mohan, C.O., Vipin, P.M., Jose Fernandez, T.R, 2012. Development of Harvest and Post-harvest Technologies for Utilization of Myctophid Resources in the Arabian Sea. Final Report on CIFT Project Component, Central Institute of Fisheries Technology (Indian Council of Agricultural Research) Matsyapuri, Cochin, India, Report number: 121, 324 p.
Brenner, J., 2006. Applications of essential fatty acids in skin care, cosmetics and cosmeceuticals. Antiaging: Physiology to Formulation 24, 441-448.‏
Carte, B.K., 1996. Biomedical potential of marine natural products. Bioscience 46(4), 271-286,  DOI: 10.2307/1312834
Guillerme, J.B., Couteau, C., Coiffard, L., 2017. Applications for marine resources in cosmetics. Cosmetics, 4(3), 35.
Haghighinasab, M., Kamyabi, R., 2020. Assessing the Brand Positioning of Cosmetic Products from the Consumers’ Perspective by Using the Perceptual Map Technique. New Marketing Research Journal 10(4), 151-172. (In Persian) 10.22108/nmrj.2020.122898.2114
Hosseini, H., Ghorbani, M., Jafari, S.M., Mahoonak, A.S., 2019. Encapsulation of EPA and DHA concentrate from Kilka fish oil by milk proteins and evaluation of its oxidative stability. Journal of Food Science and Technology 56(1), 59-70. DOI: 10.1007/s13197-018-3455-9
Huang, T.H., Wang, P.W., Yang, S.C., Chou, W., L., Fang, J.Y., 2018. Cosmetic and therapeutic applications of fish oil’s fatty acids on the skin. Marine Drugs 16(8), 256-265. 10.3390/md16080256
Iranian National Standard No. 2946, 2005. Microbiology of food and animal feed - Escherichia coli search and counting method using the method of the highest possible number.

Loftsson, T., Gudmundsdóttir, T.K., Fridriksdóttir, H., Sigurdardóttir, A.M., Thorkelsson, J., Gudmundsson, G., Hjaltason, B., 1995. Fatty acids from cod-liver oil as skin penetration enhancers. Pharmazie 50(3), 188-190.

Lourith, N., Kanlayavattanakul, M., 2009. Natural surfactants used in cosmetics: glycolipids, International Journal Cosmetic Science 31(4), 255-272. DOI: 10.1111/j.1468-2494.2009.00493.x
Mora, C., Tittensor, D.P., Adl, S., Simpson, A.G., Worm, B., 2011. How many species are there on Earth and in ocean?. PLoS Biolgy 9(8), 11-27. DOI: 10.1371/journal.pbio.1001127.
Mousavi, Z., Ziarati, P., Shariatdoost, A., 2013. Determination and safety assessment of lead and cadmium in eye shadows purchased in local market in Tehran. Journal Environmental Anal Toxicology 3(193), 2161-0525. DOI: 10.4172/2161-0525.1000193
Moyer, T.P., Nixon, D.N., Ash, K.O., 1999. Filter paper lead testing. Clinic Chemistry 45(12), 2055-2056. DOI: 10.1093/clinchem/45.12.2055
National Standard of Iran 4291., 1997. To Investigate the Quality of volatile foods in oils and oral treatments using greenhouse and hot plate.
National Standard of Iran No. 1-5272., 2014. Food chain microbiology - a comprehensive method for counting microorganisms - Part 1- Colony count at 30 ° C using mixed culture method.
National Standard of Iran No. 1-6806., 2005.Microbiology of food and animal feed-Counting coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) -Test method-Part 1: Method of using board culture medium-Parkragar.
National Standard of Iran No. 4179., 1998.Measurement of peroxide number in edible oils and fats .
National Standard of Iran No. 9263, 2007. Microbiology of food and animal feed - a comprehensive method for counting coliforms - colony counting method.
Navaneethan, R., Anandan, R., Fernandez, T.J., Pradeep, K., Mathew, S., Sankar, T.V. 2014. Comparative Analysis of Fatty Acid Profile of Fish oils Extracted from Diaphus watasei and Sardinella longiceps. Fishery Technology 51, 225-227.
Nohynek, G.J., Antignac, E.T., Toutain, H., 2010. Safety assessment of personal care products/cosmetics and their ingredients. Toxicology Application Pharmacology 243(2), 239-59. DOI: 10.1016/j.taap.2009.12.001.
Ratnayake, W.M.N., Olsson, B., Matthews, D., Ackman, R.G., 1988. Preparation of omega‐3 PUFA concentrates from fish oils via urea complexation. Lipid/Fett 90(10), 381-386.10.1002/lipi.19880901002.
Saify, Z.S., Akhtar, S., Hassan, S., Arif, M., Ahmed, F., Siddiqui, S.A., 2000.  A study on fatty acid composition of fish oil form two marine fish, Eusphyra blochii and Carcharhinus bleekeri. Pakistan Journal of Pharmaceutical Science 13(2), 2000-2007.
Salmanijolodar, A., Gholami, A., Pourgholam, R., Safari, R., 2014. Investigating the possibility of extracting omega-3 fatty acids from kilka fish oil. Iranian Fisheries Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Mazandaran, Iran. Report number: 32456, 87 p.
Sarhadi, N., Motamedzadegan, A., Taheri, A., Azad, M., 2012. Comparison study of the proximate composition and amino acid profile in the bones of Goldstripe sardine (Sardinella gibossa), Anchovy kilka (Clupeonella engrauliformis) and Indian anchovy (Stolephorus indicus). Iranian Scientific Fisheries Journal 21(1), 101-112. (In Persian) DOI: ‎ 10.22092/ISFJ.2017.110042
Shaviklo, A.R., 2020. A Comprehensive Review on Animal Feed, Human Food and Industrial Application of Lanternfishes; from Prototypes to Products. Turkish Journal Fisheries & Aquatic Science 20(11), 827-843.
Shaviklo, A.R., Moradi, Y., 2018. Supplying nutritional needs of livestock and humans from lanternfishes. Iranian Scientific Fisheries Journal 28, 89-101. (In Persian) DOI: 10.22092/ISFJ.2019.119466
Tiwari, P., Kumar, B., Kaur, M., Kaur, G., Kaur, H., 2011. Phytochemical screening and extraction: a review. Internationale Pharmaceutica Sciencia 1(1) , 98-106.
Vermelin, L., Ayanoglou, C., Septier, D., Carreau, J.P., Bissila‐Mapahou, P., Goldberg, M., 1995. Effects of essential fatty acid deficiency on rat molar pulp cells. European Journal of Oral Sciences 103(4), 219-224. DOI: 10.1111/j.1600-0722.1995.tb00163.x