استفاده از فانوس ماهیان به عنوان منبع تأمین اسیدهای چرب با کیفیت به منظور تولید صابون های مرطوب کننده بهداشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس،

2 1- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران.

3 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

10.22059/jfisheries.2022.335686.1301

چکیده

در سال های اخیر استفاده از ترکیبات طبیعی دریایی در حفظ سلامت بدن و پوست بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از این منابع ماهیان ریز هستند که از نظر غذایی و زیستی بسیار ارزشمند ، با توجه به فراوانی فانوس ماهیان در این مقاله تحقیقاتی به بررسی تغییرات رطوبت پوست با مصرف صابون حاوی روغن بهینه استخراج شده از فانوس ماهیان گونه Benthosema pterotum نمونه برداری شده از دریای عمان، پرداخته شده است. روغن با استفاده از روش بلایت و دایر تهیه شد سپس اسیدهای چرب از روغن با استفاده از روش هضم اوره جداسازی و با استفاده از دستگاه گروماتوگرافی گازی شناسایی شدند. به منظور تولید صابون از پایه گلیسیرین شرکت فارابی استفاده شده و جهت ارزیابی کیفیت صابون تهیه شده بار میکروبی و شاخص کف کنندگی مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات رطوبت پوست افراد با استفاده از دستگاه کورنیومتر انجام شد. از آنجا که روغن بهینه ماهی میکتوفیده حاوی ایکوساپنتائنوئیک اسید به مقدار 4/10 درصد، دوکوساهگزائنوئیک اسید به مقدار 8/0 درصد و لینولئیک اسید به مقدار 01/19 درصد بود، صابون حاوی 5 درصد روغن مقدار رطوبت پوست افراد مورد بررسی را به مقدار 81/0 درصد افزایش داد، که علت آن را می توان به وجود اسیدهای چرب شناسایی شده در روغن بهینه شده ماهی میکتوفیده و نفوذ پذیری بیشتر صابون تولید شده در پوست نسبت داد. بنابراین با توجه به ارزش مواد آرایشی و بهداشتی می توان از روغن بهینه ماهی میکتوفیده در تهیه محصولات آرایشی آبرسان و جوان کننده استفاده نمود. امید آن است با توجه به ارزش غذایی و زیستی این ماهیان پس از برطرف نمودن معایب روغن های استخراج شده به صورت تجاری در راستای تولید محصولات خوراکی، ارایشی و بهداشتی در راستای درآمدزایی غیر نفتی گام های موثری برداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Using Lanternfish as a source of good quality fatty acids to produce Hygienic moisturizing soaps

نویسندگان [English]

  • MELIKA NAZEMI 1
  • Saeid Tamadoni Jahromi 2
  • ramin karimzadeh 2
  • Keivan Ejlali Khanghah 1
  • HADI GHAFFARI 3
1 1. Assistant Professor, Persian Gulf and Oman Sea Ecological Cener, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Bandar Abbas, Iran.
2 1. Persian Gulf and Oman Sea Ecological Cener, Iranian Fisheries Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Bandar Abbas, Iran.
3 Iranian fisheries science research institute
چکیده [English]

In the recent years, marine natural compounds are so useful in the health and cosmetics. The small fish is one of the sources for nutritional value and biological activities, but due to their small size, they are not suitable for frying, boiling and etc. Benthosema pterotum was sampled from Oman sea. Oil extraction was performed by Blight and Dyer. First, fatty acids were separated with urea digestion and they were identified with gas chromatography. Then, in order to prepare the cream and soap, the cosmetic bases of Farabi Company were used, and finally measured moisture of skin with coroniometer. Then evaluated the quality of heavy metal oils of mercury, lead, cadmium and arsenic, total count of of microorganisms, bacterial count Staphylococcus aureus, coliform count, Escherichia coli count were examined soaps made from mycotofide The prepared soap contained much less heavy metals than the specified limit, and since the optimal oil of mycotofide fish contained eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid and arachidonic acid, the soap contained 5% oil increased the skin moisture content to 0.81%. Therefore, due to the cosmetic and hygienic value of mycotofide fish oil, it can be used in the preparation of moisturizing and rejuvenating cosmetic products. It is hoped that considering the nutritional and biological activiteis of these small fish, after eliminating the disadvantages of commercially extracted oils, it has taken effective steps to produce non-oil food and cosmetic products.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Small fish
  • fish oil
  • Moisturizing soap
  • Oman Sea
  • hydration