بررسی محتوای اسیدهای چرب و مواد معدنی در استخوان ماهی ساردین پهلوطلایی (Sardinella gibbosa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتوماهی (Stolephorus indicus)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم، ایران

2 استادیار گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران استادیار گروه زیست‌فناوری دریایی، مرکز تحقیقات علوم زیستی دریای عمان، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران

3 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران

چکیده

در مطالعة حاضر محتوای مواد معدنی و اسیدهای چرب استخوان ماهی ساردین پهلوطلایی (Sardinella gibbosa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتوماهی (Stolephorus indicus) بررسی شد. اسیدهای چرب اشباع در استخوان ماهی‌ها اختلاف معنی‌داری را نشان نداد. مجموع اسیدهای چرب تک غیراشباع در موتوماهی و ساردین پهلوطلایی فاقد اختلاف معنی‌دار بود، ولی کیلکا کمترین میزان را نشان داد (05/0>P). بیشترین میزان مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباعی در ساردین و کمترین آن در موتوماهی دیده شد. بیشترین میزان نسبت اسیدهای چرب 3n به 6n در ساردین و کمترین در موتوماهی دیده شد و هر سه گونه اختلاف معنی‌داری را نشان دادند. کلسیم، آهن، فسفر و روی در ساردین بیشترین مقدار و در ماهی کیلکا کمترین میزان را دارا بود. بیشترین میزان مس و کروم در ماهی کیلکا و بیشترین میزان پتاسیم و فلوئور در ماهی ساردین دیده شد (05/0>P). بر اساس نتایج، ترکیب استخوان هر سه گونه ماهی مورد مطالعه کیفیت خوبی را از نظر تغذیه‌ای نشان داد. بهترین ترکیب مشاهده‌شده در ساردین پهلوطلایی بود. در نتیجه به نظر می‌رسد استفاده از پودر استخوان این ماهیان به‌منزلة مکمل غذایی در صنایع غذایی توجیه‌پذیر باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Profiles in the Bone of Gold Stripe Sardine (sardinella gibbosa), Anchovy Kilka (Clupeonella engrauliformis) and Indian Anchovy (Stolephorus indicus)

نویسندگان [English]

  • Neda Sarhaddi 1
  • Ali Taheri 2
  • Ali Motamedzadegan 3
1 Instructor, Department of Fisheries, Islamic Azad University, Qeshm Branch,, Qeshm, Iran
2 Assistant Professor, Faculty of Marine Sciences, Chabahar Maritime University, , Chahbahar, Iran Assistant Professor, Biotechnology Devision, Biological Research Center of Oman Sea, Chabahar Maritime University, Iran
3 Assistant Professor, Department of Food Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University , Sari, Mazandaran, Iran
چکیده [English]

 
The aim of this study was to determine the fatty acid and mineral composition in bone of 3 pelagic fish: Gold stripe Sardine (sardinella gibbosa), Anchovy Kilka (Clupeonella engrauliformis) and Indian anchovy (Stolephorus indicus). Fatty acid profiles showed that total saturated fatty acid have no significant differences in 3 species. The content of total mono saturated fatty acids in Anchovy Kilka was minimum (P<0.05). Total poly saturated fatty acids and EPA+DHA in the gold stripe sardine and Indian anchovy was maximum and minimum respectively (P<0.05). Maximum content of the n3/n6 fatty acids ratio was in the gold stripe sardine and minimum in the Indian anchovy (P<0.05). Calcium, iron, and Zn content were maximum and minimum in the gold stripe sardine and Anchovy Kilka respectively. Anchovy Kilka have highest amount of Cu and Cr instead of gold stripe sardine that have highest amount of K and F (P<0.05). Based on the result the best chemical composition observed in the gold stripe sardine. This is seems that powder of the bone of these 3 pelagic fish can be used in the food industries as additives.

کلیدواژه‌ها [English]

  • mineral composition
  • mono saturated fatty acid
  • poly saturated fatty acid
  • powder of the bone
  • saturated fatty acid
Abd-Rahman, S., S HTeh , Osman, H., Daud, N., 1995. Fatty acid composition of some Malaysian fresh water fish. Food Chemistry 54, 45-49.

 

Alasalvar, C., Taylor, K.D., Zubcov, E., Shahidi, F., Alexis, B., 2002. Differentiation of cultured and wild sea bass )Dicentrarchus labrax): Total lipid content, fatty acid and trace mineral composition. Food Chemistry 79, 145-150.

 

AOAC, 2004. Official Methods of Analysis of AOAC International. Arlington, VA, USA, p.

 

Bligh, E.G., Dyer, W.J., 1959. A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology 37, 911-917.

 

FAO, 2010. Food and agriculture organization of the united nations. http://www.fao.org/docrep/013/i1820e/i1820e.pdf. Accessed

 

Gökce, M.A., bozan, O.T., Celik, M., Tabakoğlu, S.S., 2004. Seasonal variations in proximate and fatty acid compositions of female common sole (Solea solea). Food Chemistry 88, 419–423.

 

Haliloglu, H.I., Bayir, A., Sirkecioglu, N.A., Aras, M.N., Atamanalp, M., 2003. Comparison of fatty acid composition in some tissues of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) living in seawater and freshwater. Journal of Food Chemistry 86, 55–59.

 

I.F.O, 2012. Annual Statistical Report. Iranian Fisheries Organization, Tehran, 60 p.

 

ISSFAL, 2013. International society for the study of fatty acids and lipids. Accessed

 

IZNCG, 2013. International Zinc Nutrition Consultative Group, Available at: http://www.izincg.org/. Accessed

 

Johns, P., 1977. The structure and components of collagen containing tissues. In: Ward, A.G., Cours, A. (Eds.) (Eds.), The Science and Technology of Gelatin. Academic Press, London, pp.31–72.

 

Kleimenov, I.Y., 1971. Importance of fish as food. Moscow, Nauka, p.

 

Kuznetsova, A.I., Zarubina, O.V., Leonova, G.A., 2002. Comparison of Zn, Cu, Pb, Ni, Cr, Sn, Mo concentrations in tissues of fish (Roach and Perch) from lake Baikal and Bratsk reservoir. Russia. Environ. Geochem. Health 4, 205–212.

 

Liu, Z., Minkler, P.E., Sayre, L.M., 2003. Mass  spectroscopic characterization  of  protein  modification  by  4-hydroxy-2-(E)-nonenal and 4-oxo-2-(E)-nonenal. Chem. Chemical Research in Toxicology 16, 901–911.

 

Malde, M.K., Graff, I.E., Siljander-Rasi, H., Venäläinen, E., Julshamn, K., Pedersen, J.I., Valaja, J., 2010. Fish bones – a highly available calcium source for growing pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 94, 66-76.

 

Martinez-Valverde, A., M J Periago, Santanella, M., Ros, G., 2000. The content and nutritional significance of minerals on fish flesh in the presence and absence of bone. Food Chemistry 71, 503– 509.

 

Miniadis-Meimaroglou, S., Dimizas, C., Loukas, V., Moukas, A., Vlachos, A., Thomaidis, N., Paraskevopoulou, V., Dasenakis, M., 2007. Proximate composition, fatty acids, cholesterol, minerals in frozen red porgy. Chemistry and Physics of Lipids 146, 104–110.

 

Montaño, N., Gavino, G., Gavino, V.C., 2001. Polyunsaturated fatty acid contents of some traditional fish and shrimp waste condiments of the Philippines. Food Chemistry 75, 155–158.

 

Moreira, A.B., Visentainer, J.V., Souza, N.E., Matsushita, M., 2001. Fatty acids profile and cholesterol contents of three Brazilian Brycon Freshwater fishes. Journal of Food Composition and Analysis 14, 565–574.

 

Moss, C.W., Lambert, M.A., Mervin, W.H., 1974. Comparison of rapid methods for analysis of bacterial fatty acids. Applied Microbiology 28, 80–85.

 

Nordum, S., Åsgård, T., Shearer, K.D., Arnessen, P., 1997. Availability of phosphorus in fish bone meal and inorganic salts to Atlantic salmon (Salmo salar) as determined by retention. Aquaculture 157, 51–61.

 

Osibona, A.O., Kusemiju, K., Akande, G.R., 2009. Proximate composition and fatty acids profile of the AfricanCatfish( Clarias gariepinus). acta SATECH 3, 85 - 89

 

Sargent, J.R., 1997. Fish  oils  and  human  diet. British Journal of Nutrition 78, 5-13.

 

Simopoulos, A.P., 2002. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune  diseases. Journal of the American College of Nutrition 21, 495–505.

 

Steffens, W., 1997. Effects of variation in essential fatty acids in fish feeds on nutritive value of freshwater fish for humans. Journal of Aquaculture 151, 97– 119.

 

Toppe, J., Aksnes, A., Hope, B., Albrektsen, S., 2006. Inclusion of fish bone and crab by-products in diets for Atlantic cod, Gadus morhua. Aquaculture 253, 636–645.

 

Toppe, J., Albrektsen, S., Hope, B., Aksnes, A., 2007. Chemical composition, mineral content and amino acid and lipid profiles in bones from various fish species. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 146, 395– 401.

 

Ulbritch, T.L.V., Southgate, D.A.T., 1991. Coronary Heart Disease: Seven Dietary Factors. Lancet 338, 985-992.

 

Waseem, M.P., 2007. Issues, growth and instability of inland fish production in Sindh (Pakistan) spatial–temporal analysis. Pakistan Economic and Social Review 45, 203-230.