استخراج، تخلیص، ویژگی‌های ضددیابتی و ضداکسایشی فوکوئیدان حاصل از جلبک قهوه‌ای Sargassum ilicifolium

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فرآوری آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

2 دانشیار گروه فرآوری آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

3 دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس،تهران، ایران

چکیده

در مطالعه حاضر ویژگی‌های ضددیابتی و ضداکسایشی فوکوئیدان جلبک قهوه­ای  S. ilicifolium مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا رنگدانه­ها­، ترکیبات فنولی و پروتئین­های با وزن مولکولی پایین با اتانول 80 درصد حذف و استخراج فوکوئیدان در آب مقطر در دمای 60 درجه سانتی­گراد به مدت 2 ساعت انجام شد. پس از بازیابی فوکوئیدان با اتانول70 درصد، تخلیص با استفاده از ستون کروماتوگرافی تبادل آنیونی با ژل DEAE Sepharose FF صورت گرفت. از بین فوکوئیدان خام و فراکسیون های تهیه شده (F1 و F2)، فراکسیون F1 در غلظت 2 میلی­گرم در میلی­لیتر بیشترین قابلیت مهار کنندگی رادیکال آزاد  DPPH (28/81 درصد)، ABTS (68/93 درصد) و کاهندگی آهن (119/0 جذب) را در تمامی آزمون‌ها از خود نشان داد. همچنین، فراکسیون F1 با غلظت 2 میلی­گرم در میلی­لیتر قابلیت مهارکنندگی آنزیم -α  آمیلازی (163/86 درصد) بیشتری را نسبت به دیگر فراکسیون­ها نشان داد. به­طور کلی، طبق نتایج حاضر، فوکوئیدان جلبک قهوه­ای S. ilicifolium می­تواند به عنوان ترکیب ضداکسایشی و ضددیابتی در غذاهای عملگرا مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Isolation, purification, anti-diabetic and antioxidant properties of fucoidan from brown seaweed Sargassum ilicifolium

نویسندگان [English]

  • Kimia Sahragard 1
  • Mehdi Tabarsa 2
  • Hassan Ahmadi 3
1 M.Sc. Student, Department of Seafood Processing, Faculty of Marine Sciences, Tarbiat Modares University, Noor, Iran
2 Associate Professor, Department of Seafood Processing, Faculty of Marine Sciences, Tarbiat Modares University, Noor, Iran
3 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]

In the present study, anti-diabetic and antioxidant properties of fucoidan in brown seaweed S. ilicifolium were examined. Initially, pigments, phenolic compounds and low-molecular weight proteins were removed using 80% ethanol and then fucoidan extracted by distilled water at 60 °C for 2h. After fucoidan recovery using 70% ethanol, the fractionation of crude fucoidan was performed by anion-exchange chromatography using DEAE Sepharose FF column. Among crude fucoidan and fractions (F1 and F2), F1 fraction exhibited the highest DPPH radical scavenging (81.28%), ABTS radical scavenging (93.68%) and reducing power activities (0.119 Abs) at 2mg/mL. Besides, F1 fraction exerted the greatest ability to inhibit α-amylase activity (86.16%) at 2mg/mL. Overall, the current findings revealed that fucoidan from S. ilicifolium could be utilized in functional foods as anti-diabetic and antioxidant compounds.      

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fucoidan
  • Brown Seaweed
  • Sargassum ilicifolium
  • Anti-diabetic
  • Antioxidant