تولید بیوسیلاژ از روده مرغ و تاثیر آن بر شاخص‌های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

2 کارشناس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

3 دانش‌آموخته دکتری تخصصی، گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

هدف تحقیق حاضر بررسی اثر جایگزینی بیوسیلاژ حاصل از روده مرغ با پودر ماهی در جیره بر شاخص­های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (پرورش­یافته در دو مزرعه؛ روستای کارکنده با آب چاه و مزرعه سد با آب رودخانه – شهرستان ساری) بود. به این منظور پس از تولید بیوسیلاژ از ضایعات، جیره غذایی حاوی مقادیر 50 و 100 درصد بیوسیلاژ تهیه و یافته­ها در کنار شاهد (جیره تجاری) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج شاخص­های سرمی در هر دو مزرعه، حاکی از افزایش پروتئین کل، IgM و لیزوزیم در تیمار 100 درصد بود و تیمارهای 50 درصد و شاهد در مراتب بعد قرار داشتند (05/0>p). مقدار آلبومین در ماهیان روستای کارکنده در بین تیمارها فاقد اختلاف معنی­دار بود (05/0<p) اما در ماهیان سد بیشترین میزان در تیمار 100 درصد بیوسیلاژ ثبت شد (05/0>p). مقادیر رادیکال آزاد اکسیژن در ماهیان روستای کارکنده در تیمار شاهد بیشتر از دو تیمار حاوی بیوسیلاژ بود (05/0>p) اما در ماهیان مزرعه سد، بالاترین حد شاخص مذکور در تیمار 100 درصد گزارش شد (05/0>p). نتایج تجزیه کیفی لاشه نشان داد که در هر دو مزرعه میزان پروتئین و خاکستر در تیمار حاوی 50 درصد بیوسیلاژ بیشتر از تیمارهای دیگر است (05/0>p). اما میزان چربی در تیمار مذکور کمتر از بقیه بود (05/0>p). در بررسی فلور باکتریایی دستگاه گوارش ماهی مشخص گردید که جمعیت باکتری­های هوازی و اسیدلاکتیک بطور معنی­داری در تیمار 50 درصد بیوسیلاژ بیشتر از دو تیمار دیگر بود و تیمارهای 100 درصد و شاهد به ترتیب در مرتبه بعد قرار داشتند (05/0>p). بنابر یافته­ها، استفاده از بیوسیلاژ به عنوان جایگزین مطلوبی برای پودر ماهی در تغذیه ماهی قزل­آلا مطرح است و به بهبود شاخص­های سرمی، کیفیت عضله و فلور باکتریایی دستگاه گوارش کمک می­کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Production of biosilage from chicken intestine and its effect on serum factors, muscle quality and bacterial flora of the gastrointestinal tract of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • Reza Safari 1
  • Maryam Ghiasi 2
  • Mohammad Binaei 2
  • Abdollah Jafari 2
  • Soheyl Reyhani Poul 3
  • Majid Ebrahimzadeh 2
1 1. Assistant Professor, Caspian Sea Ecological Research Center, Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Sari, Iran
2 2. Expertise, Caspian Sea Ecological Research Center, Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Sari, Iran
3 PhD Graduate, Department of Processing of Fishery Products, Faculty of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

The aim of the present study was to investigate the effect of replacing biosilage from chicken intestine with fish meal in the diet on serum indices, muscle quality and digestive system bacterial flora of Rainbow trout (Raised in two farms of Karkandeh village with well water and dam farm with river water-Sari city). For this purpose, after producing biosilage from the waste, diets containing 50 and 100% biosilage were prepared and the findings were evaluated along with the control. The results of serum indices in both farms showed an increase in total protein, IgM and lysozyme in 100% treatment, and 50% and control treatments were in the next order (p<0.05). The amount of albumin in the fishes of Karkandeh village was not significantly different between the treatments (p>0.05), but in the dam fishes, the highest amount was recorded in the 100% biosilage treatment (p<0.05). The amount of free oxygen radicals in the fishes of Karkandeh village in the control treatment was more than the two treatments containing biosilage (p<0.05), but in the dam fishes, the highest level of the mentioned index was reported in the 100% treatment (p<0.05). The results of carcass qualitative analysis showed that in both farms the amount of protein and ash in the treatment containing 50% of biosilage was higher than other treatments (p<0.05). But the amount of fat in the mentioned treatment was less than the others (p<0.05). In the study of bacterial flora of fish gastrointestinal tract, it was found that the population of aerobic and lacticacid bacteria was significantly higher in 50% biosilage treatment than the other two treatments, and 100% and control treatments were in the next rank, respectively (p<0.05). According to the findings, the use of biosilage is a desirable alternative to fish meal in the Rainbow trout diet and helps to improve serum indices, muscle quality and bacterial flora of the gastrointestinal tract.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biosilage
  • Rainbow trout
  • Serum indices
  • Microbial flora
  • Muscle quality